Zamknij

Ceremonia jedzenia sushi. Jak rozróżnić maki od nigiri?

06:00, 15.10.2014 artykuł sponsorowany
fot. Anna Polak fot. Anna Polak

Dla kucharza Yakibaru sushi to życiowa pasja. Każdy kawałek tego japońskiego dania przygotowuje on w taki sposób, by doprowadzić gości do rozkoszy… oczywiście kulinarnej.

Yakibar to restauracja, która od 4 lat serwuje włocławianom dania kuchni azjatyckiej. Tematem przewodnim menu jest sushi.

Sushi to japońska potrawa składająca się z gotowanego na parze ryżu zaprawionego delikatnym octem ryżowym. Taki zaostrzony aromat potęguje świeżość pozostałych składników, w tym nie tylko surowych ryb, a także innych owoców morza i warzyw.

Ulubionym sushi włocławian jest maki - rolka w płatku glonów nori. Czasem zawijana jest w omlet bądź papier sojowy. Ta forma pozwala kucharzowi fantazyjnie miksować smaki zarówno smażonych, zapiekanych jak i surowych owoców morza z avocado, zielonymi ogórkami, sałatą i wyjątkowymi japońskimi piklami.

Osobom, które nie lubią surowej ryby, Sushi Master poleca szczególnie dania z pieczonym łososiem w sosie teriyaki i z krewetkami smażonymi w japońskiej panierce tempura.

Alternatywą dla maki jest nigiri, czyli czyli porcyjka ryżu przykryta plasterkiem ryby. Prawdziwym smakoszom szef kuchni poleca sashimi, czyli kawałki ryby przyozdobione finezyjnie ciętymi warzywami, na przykład nitkami białej rzodkwi.

- Łosoś smakuje jak prawdziwe masło, ryba maślana rozpływa się w ustach jak soczysty arbuz, a tuńczyk smakowo przypomina w tym zestawieniu wołowinę – mówi właściciel Yakibaru, Bartosz Segień.

W Yakibarze można spróbować także tatara w zupełnie innym wydaniu niż wszyscy znamy, czyli przygotowanego z łososia.

Sushi to nie tylko smak, to także kultura

Sushi podaje się na talerzach o symetrycznych kształtach. Obsługa opowiada gościom, co znalazło się na ich talerzach. Co więcej, można przyglądać się pracy kucharza, bo w lokalu funkcjonuje otwarta kuchnia.

Europejczycy wolą jeść sushi przy pomocy pałeczek. Pracownicy Yakibaru uczą gości tej niełatwej mimo wszystko sztuki. Jednakże właściciel namawia do jedzenia palcami, gdyż to pozwala smakować jeszcze przed zjedzeniem. Etykieta jedzenia sushi wskazuje, aby zjeść od razu cały kawałek, którego wielkość jest w sam raz na kęs.

Do każdego dania serwowane są 3 dodatki

Sos sojowy, który ma spotęgować smak sushi.

Wasabi, bardzo ostry chrzan japoński, który nadaje potrawie pikanterii.

Piklowany imbir, warto przegryźć między różnymi rodzajami sushi dla oczyszczenia kubków smakowych.

Napojem, które idealnie komponuje się z sushi jest zielona herbata. W Yakibarze serwowana jest o smaku jaśminowym, wiśniowym oraz z prażonym ryżem. Z mocniejszych trunków można wybrać sake lub wino z japońskiej moreli ume.

Co Szef kuchni poleci osobom, które przyjdą po raz pierwszy na sushi do Yakibaru?

W ofercie jest zestaw startowy. Już od 30 zł na naszym talerzu mogą znaleźć się różne rodzaje sushi.

Yakibar znajduje się przy skrzyżowaniu ul. Satrodębskiej i Okrzei. Szczegóły oferty oraz aktualne promocje na profilu facebook. Możliwa jest dostawa do domu i pracy.

(artykuł sponsorowany)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%