W jednej z partii jajek kurzych stwierdzono występowanie bakterii salmonelli. Taką informację podała Państwowa Inspekcja Sanitarna. Produkt został natychmiast wycofany ze sprzedaży, ale klienci, którzy posiadają daną partię w swoich domach, powinni oddać ją do sklepów, w których została zakupiona.
Bakterie Salmonella enterica subsp. enterica serovar Enteritidis wykryto w próbce produktu badanego przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Skażone bakterią jaja zostały wyprodukowane 26 czerwca. W związku z wykryciem groźnej bakterii, Zakład Pakowania Jaj Fermy Drobiu Tomasz Niewczas poinformował klientów o wycofaniu produktu. Jajka można zwrócić w miejsce zakupy.
[ZT]29972[/ZT]
Producent jaj postanowił także rozpocząć działania naprawcze, które mają doprowadzić do ustalenia przyczyny powstałego zagrożenia dla zdrowia człowieka. Producent - Zakład Pakowania Jaj Fermy Drobiu Niewczas Tomasz Niewczas rozpoczął także procedurę wycofywania jaj konsumpcyjnych pochodzących z fermy Gospodarstwo Rolne Krzysztof Niewczas z Tychowa Nowego. Produkty wycofane z obrotu zostaną zutylizowane.
Zainfekowanych jaj nie można spożywać przede wszystkim na surowo.
Buldog19:16, 16.07.2018
0 7
Oho , ale jaja ... a ta salmonella to jakaś odmiana jaj ? Kojarzy mi się z najwyższej jakości wędlina - mortadela ! Pozdrawiam 19:16, 16.07.2018
KiErOwCa21:35, 16.07.2018
1 0
Nazwisko mówi samo za siebie informacja trochę NIE W CZAS pewnie sporo jaj już skonsumowanych 21:35, 16.07.2018