W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Jadwigi Dziubińskiej w Starym Brześciu już po raz piąty odbyło się święto chleba.
Żytni, kukurydziany, orkiszowy, na zakwasie, graham, z miodem, rodzynkami - takie i wiele innych rodzajów chleba można było skosztować podczas organizowanego już po raz piąty Tygodnia Chleba Żytniego i Zdrowego Stylu Życia w ZSCKR w Starym Brześciu. Tegoroczne obchody w starobrzeskiej placówce odbywały się od 20-24 października 2014 roku.
- Celem przedsięwzięcia była promocja zdrowego stylu odżywiania, poszanowanie chleba wypiekanego na naturalnych składnikach oraz integracja szkolnych społeczności lokalnych. Młodzież poszczególnych klas po wcześniejszym wywiadzie i zapoznaniu się z przepisami najstarszych gospodyń przystąpiła do pieczenia chleba - mówi Andrzej Walczak z ZSCKR w Starym Brześciu.
Podsumowanie obchodów nastąpiło w piątek 24 października. W tym dniu do starobrzeskiej szkoły przybyli uczniowie z gimnazjum w Brześciu Kujawskim. Młodzież ze Starego Brześcia zaprezentowała program artystyczny na temat niezwykłej wartości chleba w naszym życiu oraz przeprowadziła quizy, dotyczące zdrowych zasad odżywiania.
Goście obejrzeli też prezentację multimedialną związaną tematyczne oraz mogli sprawdzić swoją wiedzę teoretyczną. Ponadto reprezentanci gimnazjum sporządzali chleb z różnych rodzajów mąki, a zwycięzcy zdobyli nagrody.
xaxier23:53, 28.10.2014
2 0
brawo dla dzieciaków i nauczycieli. 23:53, 28.10.2014