W najbliższą niedzielę (24 września) Muzeum Ziemi Kujawskiej i Dobrzyńskiej zaprasza na IV Włocławski targ z darami lata pt. „Na jesieni świat się mieni”.
Targ potrwa w godz. 10.00–14.00 na placu znajdującym się obok Muzeum Etnograficznego we Włocławku przy ul. Bulwary 6.
Celem imprezy jest promocja produktów tradycyjnych wyrabianych na małą skalę z lokalnych surowców. Większość z nich, w oparciu o przepisy regionalnej kuchni ludowej, przygotują Koła Gospodyń Wiejskich i laureaci różnych konkursów kulinarnych.
Odwiedzający targ będą mieli okazję spróbować i zakupić m.in. wędliny wykonane tradycyjnymi metodami, wyroby z gęsi, sery, przetwory owocowe i warzywne, soki, miody, kawy, herbaty, oleje, octy, ciasta, chleby. W ofercie wystawców znajdą się również gotowe potrawy, m.in. pierogi z różnymi nadzieniami, zupy, bigosy, kluski ziemniaczane i wiele innych.
Podczas targu prezentowane są też walory warzyw. W tym roku będzie to burak, który w polskiej kuchni używany jest już od kilku wieków. Jego dobroczynne właściwości zostały zauważone przez naszych przodków. W kuchni kujawskiej tradycyjnym półproduktem z buraka jest kwas, tzw. kulis. Przyrządza się z niego m.in. wigilijną zupę i napój do picia.
Targ odbędzie się bez względu na pogodę.
Wstęp na imprezę jest wolny.
miodek15:03, 23.09.2017
3 2
a wojtkosiu ze smietana z lubranca bedzie to przyjde 15:03, 23.09.2017