REKLAMA

Zioła w kuchni – gotowe mieszanki czy świeże liście

18:19, 09.05.2017 | artykuł sponsorowany
REKLAMA
Skomentuj
Fot. materiały promocyjne

Wszyscy używamy przypraw do poprawy walorów smakowych i zapachowych przygotowywanych dań. Najczęściej jednak używamy tych gotowych ze sklepów, znacznie lepiej jest jednak dodawać zioła świeże, można uprawiać je w doniczkach lub we własnym ogrodzie.

Co zawierają torebki z ziołami?

Najczęściej w kuchni stosujemy gotowe przyprawy kupowane w sklepie i tak naprawdę nie zastanawiamy się co właściwie zawierają, zwłaszcza te mielone lub sproszkowane. Na opakowaniu majeranku czytamy, że może on zawierać gorczycę, soję, mleko, jaja i zboża glutenowe, A więc ile jest majeranku w majeranku? – tego producent nie podaje. Podobnie jest w przypadku bazylii, oregano czy ziół prowansalskich. Tymczasem niewielkim nakładem pracy możemy mieć zawsze pod ręką naturalne zioła.

Dlaczego warto stosować zioła w kuchni?

Zioła to nie tylko wartości smakowe, ale także zdrowotne. Systematycznie dodawane do potraw korzystnie wpływają na przemianę materii, trawienie, zapobiegają wzdęciom. Ziołowe przyprawy należy dobierać do poszczególnych potraw. Z tych, które możemy uprawiać, najpopularniejsze są:

  • Bazylia – doskonały dodatek do pomidorów, cebuli, czosnku i oliwek. Do potraw gotowanych dodajemy ją pod koniec, by nie wyparował aromat, można jeść ją również na surowo. Zielone liście pięknie prezentują się na plasterku czerwonego pomidora, można dodawać ją również do past serowych. Wzmaga apetyt i niweluje wzdęcia.

  • Lubczyk – jedna z najbardziej popularnych przypraw, nazywana też maggi ( wchodzi w skład tej przyprawy). Używana jest do wielu potraw nadając im ostrości smaku i walorów zapachowych. Stosowany jest jako przyprawa do rosołu, zup, potraw z kapusty. Działa moczopędnie i wiatropędnie.

  • Mięta – ma słodkawy smak, ale po rozgryzieniu daje uczucie orzeźwienia. Jej orzeźwiający smak wykorzystywany jest w deserach (lodach) oraz napojach. W połączeniu z cytryną i kostkami lodu tworzy doskonały napój na upalne dni.

  • Rozmaryn – niezwykle aromatyczny i o silnym smaku, dlatego należy stosować go z umiarem. Dobrze komponuje się z mięsem, zupami i sosami pomidorowymi.

  • Oregano – zioło z południowej Europy o walorach podobnych do majeranku, ale znacznie wyrazistszy i ostrzejszy. Dobrze pasuje do różnego rodzaju mięs.

  • Pietruszka – jedno z najpopularniejszych ziół stosowanych do wielu potraw, ma działanie moczopędne.

  • Tymianek – bardzo chętnie używany w kuchni ze względu na walory smakowe, dobrze pasuje do dań mięsnych, sosów, sałatek i zup.

Dodatkowo możemy wykorzystywać estragon, kolendrę, szczypiorek, estragon, koperek. Wszystkie te zioła można uprawiać w doniczkach.

Jak uprawiać zioła na parapecie?

Uprawa ziół w doniczkach nie jest trudna, trzeba zapewnić im nasłonecznione miejsce i odpowiednią wilgotność. Po zakupie najlepiej przesadzić je do specjalnej ziemi, ponieważ najczęściej kupujemy rośliny posadzane w ukorzeniaczu, pozostawione na 2, 3 dni szybko zwiędną. Liście roślin należy stopniowo obrywać i zużywać do potraw, to pobudza rośliny do wzrostu. Nadmiar liści można mrozić w małych pojemnikach jednorazowych lub suszyć. Do wykorzystania będą w okresie zimowym. Praktyczne pojemniki oraz opakowania jednorazowe do przechowywania ziół znajdziecie mi.na www.coverisrigid.com.

(artykuł sponsorowany)
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
© ddwloclawek.pl | Prawa zastrzeżone | 2017