REKLAMA

Po czym poznać dobrze przygotowane sushi?

12:05, 13.09.2017 | artykuł sponsorowany
REKLAMA
Skomentuj
Fot. materiał partnera

Sushi staje się w Polsce coraz bardziej popularne. Kiedy potrawa ta dopiero zaczynała się naszym kraju pojawiać, jej ceny były bardzo wysokie. W dużej mierze wiązało się to z bardzo dużym kosztem, jaki musieliśmy zapłacić za składniki do jej wykonania a także tym, że była ona uznawana w pewien sposób za potrawę elitarną. Tendencja ta jednak znacząco się zmieniła na przestrzeni lat i obecnie niemalże każdy z nas, jest w stanie pozwolić sobie na jej zakup.

Po czym jednak najłatwiej będzie nam poznać, że nasze sushi zostało przygotowane we właściwy sposób? Poniższy artykuł, w znaczącym stopniu przybliży państwu tę kwestię.

Przede wszystkim – ryż jest podstawą

Podstawowym składnikiem sushi jest oczywiście ryż. Nie może być to jednak ryż przyrządzony tak, jak np. gotujemy go do zupy czy do dań mięsnych. Ryż do sushi musi się sklejać tak, aby nasza rolka sushi zwyczajnie się nie rozleciała. Do takiego przygotowania ryżu, niezbędny będzie rice cooker, czyli urządzenie do profesjonalnego przygotowywania ryżu. Możemy tez oczywiście pokusić się o domowy sposób, a mianowicie ugotować ryż do miękkości a potem przetrzymać go pod przykryciem (kiedy dopiero co zostanie zdjęty z gazu) do uzyskania odpowiedniej lepkości. Jeśli jednak zależy nam na idealnej jakości ryżu, rice cooker jest w tym przypadku wskazany.

Japońskie a nie chińskie produkty

W sklepach, możemy dostać bardzo dużo różnego rodzaju produktów do przygotowania zaprawy ryżowej. Musimy jednak niezwykle uważać na to, aby nie były to produkty chińskie a japońskie. Pomiędzy tymi produktami jest bardzo duża różnica w smaku. Zwracajmy na to uwagę szczególnie kiedy kupujemy ocet ryżowy czy sos sojowy. Te dwa składniki są bowiem kluczowe, jeśli chodzi o przygotowanie odpowiedniej w smaku zaprawy ryżowej.

Czym wypełnić sushi?

Wypełnienie sushi, zależy tak naprawdę od naszych indywidualnych upodobań. Musimy jednak pamiętać o tym, że jeśli decydujemy się na wypełnienie sushi np. krewetkami, to powinniśmy je wcześniej poddać obróbce termicznej. Surowe krewetki są bowiem niejadalne. Jeśli jednak jesteście ciekawi tego, jak wiele jest różnych sposobów na podanie pysznego sushi, zachęcamy do zapoznania się z naszą stroną internetową, mieszczącą się pod adresem http://sushicorner.pl/ - sushi bar Wrocław. Strona ta z pewnością okaże się cennym źródłem informacji.  

(artykuł sponsorowany)
REKLAMA
REKLAMA

Komentarze (0)

Brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
© ddwloclawek.pl | Prawa zastrzeżone | 2017