W niedzielę. 17 września w Lubrańcu odbyła IX Festiwal Kuchni Kujawskiej - święto czarniny. Tegoroczna edycja kulinarnego wydarzenia tradycyjnie już zgromadziła liczne grono smakoszy i pasjonatów zdrowej, tradycyjnej kuchni oraz dobrej zabawy. W programie festiwalu znalazły się m.in. pokazy livecooking oraz warsztaty kreatywne i kulinarne, które specjalnie dla przybyłych przeprowadzili: Daniel Żurkowski, Paweł Zasławski, Piotr Klepacz oraz Szymon Stach. Największe emocje rozpalały konkursy na najlepszą kujawską czarninę oraz danie tradycyjne. W obu wystartowało łącznie czternaście ekip. Jury konkursowe w składzie: Sylwia Garska-Chmarycz (MasterChef); Ewa Politowska (Hotel Spichrz); Agnieszka Michałowska (Akademia Kulinarna Studio „A”) i Marek Góreczny (UM Lubraniec) stwierdziło, że: najlepszą czarninę ugotowały panie z KGW Lubraniec Parcele, drugie miejsce zajął Zespół folklorystyczny Spod Strzechy, trzecie – KGW "Kazanioki". Najlepsze dania tradycyjne przygotowały: KGW Zgłowiączka (I), KGW Krowice (II) i Zespół Szkół im Marii Grodzickiej w Marysinie (III). Wręczono również specjalne wyróżnienia burmistrza Lubrańca, które to otrzymały ekipy: KGW Wiktorowo, KGW Świszewy, KGW Czerwone Korale z Guźlina oraz Młodzi Kucharze Gminy Lubraniec. Sponsorami nagród byli: burmistrz Lubrańca Stanisław Budzyński; Agnieszka Michałowska - Akademia kulinarna Studio "A" z Torunia; Marcin Jurczyk - Swojski wyrób. Fot. UG Lubraniec.
2023-09-18 13:56:50