Trwa produkcja ketchupu, koncentratu pomidorowego, a także soku marki Dworski w zakładzie należącym do spółki Polskie Przetwory przy ul. Wienieckiej. Sprawdziliśmy jak wygląda wytwarzanie tych produktów.
Po tym jak bramę zakładu przekroczy dostawa świeżych pomidorów, są one oceniane pod względem jakości i zawartości ekstraktu. Jeśli warzywa spełniają przyjęte przez zakład normy, rozładowywane są do rynny spławnej, z której transportem wodnym podawane są do elewatora. Ten zagarnia je do wnętrza hali, gdzie trafiają do płuczki wodno-powietrznej, w której są dokładnie myte.
Następnie na stole selekcyjnym pracownicy wybierają uszkodzone pomidory nienadające się do dalszego przerobu. Te, które pomyślnie przejdą kontrolę, ze stołu selekcyjnego trafiają do rozdrabniacza. Później do podgrzewacza i urządzenia, które oddziela nasiona i skórki od miąższu.
Powstały przecier pomidorowy jest zagęszczany poprzez odparowanie z niego wody. Gotowy koncentrat bez żadnych konserwantów trafia do pakowaczki aseptycznej, która napełnia produktem specjalne wielowarstwowe worki umieszczone w beczkach chroniących przed mechanicznym ich uszkodzeniem.
Dzięki takiemu przygotowaniu półproduktu, produkcję można kontynuować poza sezonem. Przygotowany koncentrat i przecier wykorzystywane są do produkcji własnej marki, a także jako surowiec dla innych producentów żywności.
- Technologia polega na odparowaniu wody z przecieru pomidorowego i zagęszczeniu go nawet sześciokrotnie. Takich rzeczy nie zrobimy w domu, bo wszystko nam się zwyczajnie przypali – zdradza Robert Sikorski, Prezes Polskich Przetworów. - W sezonie produkowany jest koncentrat i przecier pomidorowy, z których już po sezonie wykonywany jest koncentrat w opakowaniach detalicznych, soki i ketchupy.
Dworski w tym roku wprowadza do swojej oferty dwa nowe smaki ketchupu. Oprócz do tej pory dostępnego łagodnego i pikantnego, na sklepowych półkach pojawi się włoski i ekstra ostry dla osób, którym pikantny smak już nie wystarcza.
Z kolei sok pomidorowy jest dostępny w wersji łagodnej oraz pikantnej z dodatkiem chili. W zakładzie produkowane są również ogórki konserwowe, sałatka szwedzka, sałatka z ogórków konserwowych oraz kiszonych. Jednym z cieszących się dużą popularnością produktów są powidła śliwkowe.
12 tysięcy ton pomidorów zostanie w tym sezonie przerobionych we włocławskiej fabryce produkującej ketchupy, koncentraty i soki marki Dworski. Ta ilość może się jeszcze zwiększyć. Zarząd prowadzi bowiem rozmowy z potencjalnym odbiorcą, który jest zainteresowany przecierem pomidorowym będącym półproduktem do produkcji soków.
Pomidory na przerób przywożone są od stałych plantatorów pochodzących głównie z Kujaw i ziemi dobrzyńskiej. Niektórzy z nich od pokoleń zajmują się uprawą tego warzywa i przeznaczają je na produkcję m.in. ketchupu produkowanego we Włocławku.