Zamknij

Zielona żywność w diecie wegetariańskiej - chlorella, jako źródło białka

13:18, 18.09.2018 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 13:21, 18.09.2018
Skomentuj

Świadome żywienie na przestrzeni ostatniej dekady stało się bardzo powszechne. Efektem tego trendu jest coraz większa rzesza ludzi, którzy przeszli na dietę wegetariańską i wegańską. Obawą wśród ludzi, którzy powoli rezygnują z mięsa w posiłkach jest to, czy będą w stanie dostarczyć organizmowi wymaganą ilość aminokwasów. Niedobory te można uzupełnić poprzez włączenie do diety zielonej żywności, której przedstawicielką jest popularna chlorella.

Co to jest chlorella i z czego wynika kompleksowość zielonej żywności?

Chlorella to nic innego jak alga, glon który posiada największą zawartość chlorofilu ze znanych światu roślin. Dostępna w sprzedaży zielona żywność dystrybuowana jest w formie wysuszonej, jako sproszkowana masa lub ukryta w kapsułce pojedyncza porcja. Ma charakterystyczny, słony i dość intensywny smak, przez co zwykle nie jest przyjmowana solo. Dodaje się ją na przykład do koktajli owocowych, w których smak chlorelli jest mniej wyczuwalny.

Chlorella to pełnowartościowe źródło białka – aż 60% jej budowy to właśnie proteiny. To aż dwukrotnie więcej niż w przypadku soi, która często wymieniana jest w aspekcie diety wegetariańskiej. Warto dodać, że chlorella jest źródłem aminokwasów egzogennych, czyli takich, których ludzki organizm nie potrafi syntetyzować samodzielnie.

Oprócz tego chlorellę można z całą stanowczością stosować jako zamiennik tabletkowej multiwitaminy. W sproszkowanym glonie znajdziemy pełną gamę witamin: C, E, A, D, K i witaminy z grupy B. To jeszcze nie koniec cudownych właściwości chlorelli – jest ona także nośnikiem mikroskładników – posiada około 20 razy więcej żelaza niż szpinak i kilkanaście razy więcej wapnia niż krowie mleko.

Duża zawartość chlorofilu w chlorelli również nie pozostaje bez znaczenia. Jest ona budową bardzo zbliżona do hemoglobiny, przez co wpływa na jej zawartość i na ogólny stan układu krwionośnego, poprawiając jego wydolność.

Fot. Chlorella od Organic Foods. Dostępna w sklepie ekologicznym Ekoflos.pl.

 

Wszechstronne działanie chlorelli – zielona żywność = super żywność?

Chlorella często dziś zaliczana jest do grupy tzw. super foods, czyli super żywności. Jest tak dlatego, gdyż w niewielkiej objętości chlorelli mieści się niezwykłe bogactwo witalnych składników. Oprócz wcześniej opisanych właściwości zielonej żywności, chlorella bardzo dobrze wpływa na wątrobę, poprawia działanie układu odpornościowego, regeneruję włosy, skórę i paznokcie.

Zielonej żywności nie należy traktować jako jedynego źródła składników odżywczych. Chlorella jest sposobem na uzupełnienie diety i na kompleksową suplementację – z jej udziałem można odsunąć na bok dziesiątki tabletek, które mogą nie pozostać bez znaczenia dla prawidłowej pracy układu pokarmowego.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%