Zamknij

Gęsina na św. Marcina! Weź udział i skosztuj tego przysmaku

00:01, 07.11.2017 Artykuł sponsorowany

Pyszna, soczysta, a przede wszystkim zdrowa - taka jest gęsina, która z roku na rok coraz częściej pojawia się na stołach mieszkańców wielu regionów Polski. Tradycyjny przysmak, który rozsławił Kujawy i Pomorze, to jeden z kulinarnych przebojów Narodowego Święta Niepodległości.

Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce. Nie wszyscy wiedzą, ze aż 98 procent polskich gęsi ma geny gęsi kołudzkiej białej. Odmiana ta została wyhodowana w Instytucie Zootechniki w Kołudzie Wielkiej - miejscowości znajdującej się koło Inowrocławia.

Gęsina z Kujawsko-Pomorskiego przebojem wdarła się do kuchni zarówno mieszkańców wielu regionów, jak i uznanych restauracji w całym kraju. Zainteresowanie tym przysmakiem rośnie z roku na rok. Szczególnie widać to w kujawsko-pomorskich restauracjach, gdzie gęsinę serwuje się zwykle sezonowo, czyli od św. Marcina do końca grudnia. To właśnie wtedy najlepiej smakuje.

Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego od lat zachęca mieszkańców różnych regionów Polski do skosztowania dań, przygotowanych na bazie gęsiny.

- Z roku na rok pojawia się wiele nowych, często zaskakujących przepisów na przyrządzenie gęsiny, a przy okazji rodzinnych spotkań odkopywane są tez te tradycyjne, często zapomniane przez lata. Na stoły trafiają pyszne półgęski, faszerowane tuszki, pieczone gęsi i unikalne zupy na bazie gęsich podrobów - przekonuje Piotr Całbecki.

W ostatnich dniach do 2017 domów w regionie trafiły gęsie tuszki, które zostaną przygotowane na świąteczny rodzinny obiad w dniu Narodowego Święta Niepodległości. Gęsie tuszki można było wygrać w konkursach zorganizowanych przez regionalne i lokalne media. 

Jak przygotować gęsinę? Organizatorzy akcji "Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina" przygotowali gęsinową bazę wiedzy. Znajdziemy tu m.in. przepisy na potrawy z gęsiny (historyczne i współczesne), porady praktyczne dotyczące gęsiny, porady praktyczne dotyczące przygotowania rodzinnego przyjęcia, poradnik ABC przyzagrodowej hodowli gęsi, materiały video dotyczące praktycznego przygotowania potraw z gęsiny. 

Okazją do poznania tego niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa będzie również Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny, który odbędzie się w dniach 11-12 listopada w podtoruńskim Przysieku. W programie m.in. prezentacje kulinarne, degustacje, kiermasz potraw i produktów regionalnych oraz strefa dla dzieci. Więcej na stronie www.czasnagesine.pl

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%