Zamknij

Jak samemu wędzić wędliny i ryby?

artykuł sponsorowany + 08:50, 31.08.2022 Aktualizacja: 08:50, 31.08.2022

Własnoręczne przygotowywanie wędzonych wędlin to często spotykane hobby. Wbrew pozorom, proces wędzenia wcale nie jest trudny. Wystarczy wyposażyć się w niezbędny do tego sprzęt, a także poznać zasady, którymi należy się kierować podczas przygotowywania mięsa do wędzenia. W dzisiejszych czasach sprawę ułatwiają dodatkowo wędzarnie elektryczne, które można postawić nawet na balkonie. O tym jak samemu wędzić wędliny i ryby dowiesz się z tego artykułu.

Wędzenie ryb

Chociaż można wędzić zarówno ryby, jak i wędlinę, to jednak w każdym przypadku proces ten wygląda nieco inaczej. Ryby do wędzenia przygotowuje się bardzo prosto, jednak należy zacząć od oczyszczenia ryby z łusek.

Kiedy ryby są już całkowicie oczyszczone, umieszcza się je w solance, czyli roztworze wodnym połączonym z solą i przyprawami. Co do zasady, im dłużej ryby będą namaczać się w solance, tym lepiej. Można je zostawić w solnej kąpieli nawet na całą noc, niemniej, minimalny zalecany czas, w którym powinny namaczać się ryby przed wędzeniem, to ok. 6 godzin.

Po upływie tego czasu rybę należy wyjąć, dokładnie opłukać z soli i pozostawić do wyschnięcia. Osuszoną rybę wystarczy nabić na hak wędzarniczy i wstawić do wędzarni. Czas wędzenia będzie zależny od tego, czy korzystasz z wędzarni elektrycznych, czy tradycyjnych. W pierwszym przypadku warto sprawdzić zalecenia producenta sprzętu.

Wędzenie wędlin

Wędzenie wędlin jest równie popularne co ryb. Tutaj także warto wyposażyć się w specjalne haki wędzarnicze, które znajdziesz w każdym sklepie masarskim. Najprostsze w wędzeniu są kiełbasy. Tak naprawdę wystarczy je nabić na hak i pozostawić do wyschnięcia, a następnie wędzić przez około 2 godziny.

Warto wspomnieć, że nie tylko proces wędzenia kiełbas jest bardzo prosty. Również samo przygotowanie domowych wyrobów nie jest skomplikowane. W sklepach masarskich, takich jak np. sklep Jelux, można zakupić jelita i wszystkie inne produkty potrzebne do samodzielnego przyrządzenia kiełbas.

Oprócz kiełbas można także wędzić szynkę. Ten proces jest zbliżony do wędzenia ryb, chociaż zdecydowanie bardziej czasochłonny. Szynkę również należy umieścić w solance, ale powinna namaczać się przynajmniej tydzień. W tym czasie wędlinę należy codziennie obracać. Po upływie siedmiu dni szynkę można wyciągnąć z zalewy, dokładnie osuszyć i wędzić przez około 3 godziny.

Wędzarnie elektryczne — dlaczego warto

Niezależnie od tego, czy będziesz wędzić ryby, czy wędliny, niezbędna będzie Ci do tego wędzarnia. Nie każdy ma miejsce i możliwości, aby postawić tradycyjną wędzarnię w ogrodzie. Z pomocą przychodzą więc wędzarnie elektryczne, które są ciekawą alternatywą dla ich klasycznych odpowiedników.

Wędzarnie elektryczne są nie tylko proste w obsłudze (co sprawia, że mogą z nich korzystać nawet amatorzy), ale przy okazji, większość z nich posiada generator dymu, dzięki czemu nie trzeba pamiętać o dosypywaniu zrębek drewna. Wędzarnie kupisz w dobrych sklepach masarskich, takich jak Jelux, który ma w swojej ofercie wszystkie produkty niezbędne do przygotowywania i wędzenia własnych, pysznych mięs.

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop

OSTATNIE KOMENTARZE

0%