Zamknij
REKLAMA

W jaki sposób sushi podbiło świat?

13.56, 25.11.2022 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 13.57, 25.11.2022

Czy wiesz, że pierwsze informacje na temat sushi pochodzą z 718 roku? To potrawa tworzona na bazie owoców morza i ryżu, znana przede wszystkim ze swoich właściwości prozdrowotnych. Popularność zawdzięcza jednak nie tylko składnikom odżywczym. Sprawdzamy, co wyróżnia tę oryginalną i w niektórych rejonach świata wciąż nieco intrygującą potrawę.

Sushi – droga do sukcesu

Jak się okazuje, aby odnieść sukces, nie trzeba aż tak wiele. Ryż, marynowane ryby, skorupiaki, wodorosty czy warzywa wystarczą. Może stąd ich sława, że te produkty nie żałują nam białka, kwasów tłuszczowych nienasyconych, witaminy D czy witamin z grupy B, C i E. A wszystko zaczęło się w Japonii, która z racji otoczenia przez morskie wody obfitujące w ryby i skorupiaki oraz bogatych upraw ryżu na górzystych ziemiach, sama prosiła się o ten sukces.

Kuchnia zdominowana przez te składniki zachęcała nie tyle do eksperymentowania, ile do szukania sposobów na długie przechowywanie potraw. Ostatecznie pierwowzorem obecnego sushi były oczyszczone i posolone kawałki ryb obłożone gotowanym ryżem i przyciskane kamieniem, a potem pokrywką. Stopniowo ryba fermentowała i takie potrawy zjadano nawet po wielu miesiącach. Takie tradycyjne sushi, jak można się domyślić, cechuje się bardzo intensywnym zapachem.

Od sumeshi po sushi

Sushi bardzo długo pozostało w niezmienionej postaci, dopiero w XVIII wieku pewien człowiek wymyślił, by pominąć proces fermentacji i podstawą tego dania uczynić ryż zaprawiony octem ryżowym i tak nadano mu nazwą sumeshi, które z czasem skrócono do obecnego sushi. Następnie sushi zaczęło ewoluować w związku z odmiennymi stylami panującymi w różnych regionach kraju. W Osace powstał styl kansai, w Tokio styl edo. Pierwszy z nich bazował głównie na odpowiednio przygotowanym i uformowanym ryżu, a dodatki były mniej ważne i wcale nie musiała to być ryba, drugi natomiast za główny składnik uznawał właśnie ryby, które otoczone były ryżem. Obecnie sushi powstaje już niemal w każdym miejscu na ziemi i od tego najbardziej tradycyjnego już jest dość odległe, choć nie do końca. Jakie rodzaje sushi teraz trafiają na nasze stoły?

Współczesne sushi – połączenie tradycji z nowoczesnością

Gdyby powstał ranking, najpewniej pierwsze w nim miejsce zajęłoby nigiri, czyli kawałek ryby, ośmiornicy czy kalmara lub też omletu japońskiego zawinięty w porcję ryżu. Do tego dochodzi niewielka ilość ostrego, zielonego sosu wasabi. Kolejnym popularnym rodzajem jest sushi futomaki, czyli bardzo bogata forma, bo składająca się przynajmniej z czterech składników zawiniętych w ryż. Kolejną atrakcją jest sushi, które naokoło ryżu dodatkowo owinięte jest jeszcze plastrem ryby lub warzywa – jest to sushi kaburamaki. Jest to odmiana sushi uramaki, czyli tzw. sushi odwróconego, w którym ryż znajduje się na zewnątrz, a wodorosty, które przeważnie otaczają całe sushi, tu znajdują się w środku wraz z dodatkami. Uramaki często dodatkowo posypane jest sezamem. Najmniejszym rodzajem sushi jest z kolei hosomaki, które jest jednoskładnikowe. Jego średnica wynosi ok. 2-3cm.

Na tym podbijania świata nie koniec, bo nie dość, że rodzajów sushi jest znacznie więcej, to do sławy dokłada się również sposób podania dania, który od lat jest jedyny i niepowtarzalny na całym świecie.

(artykuł sponsorowany)
 
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
REKLAMA
0%