Zamknij
REKLAMA

Kwasy omega 3 w diecie - czy potrzebna jest suplementacja?

08:32, 18.01.2019 | artykuł sponsorowany
Skomentuj

Właściwie zbilansowana dieta powinna dostarczać wszystkich najważniejszych makroskładników, czyli węglowodanów, białek i tłuszczów. Ostatnio coraz przychylniej spoglądamy na tłuszcze, uważane dotychczas za mało wartościowy składnik diety, dostarczający dużych ilości kalorii. Dziś wiadomo jednak, że tłuszcze są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a szczególnie cenne dla naszego zdrowia są nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3.

Ile kwasów omega 3 powinniśmy dostarczyć z dietą i dlaczego?

Kwasy omega 3 to przede wszystkim kwas ALA, kwas DHA i EPA. Ten pierwszy dostarczany jest z produktami pochodzenia roślinnego, a jego rolą w organizmie jest udział w syntezie niewielkich ilości EPA i DHA. Te dwa kwasy tłuszczowe dostarczane są w produktach odzwierzęcych i pełnią w organizmie szereg funkcji prozdrowotnych. Zalecane dzienne spożycie kwasów omega 3 to około 1 – 2 g.

Rola kwasów omega 3 w organizmie polega na wspomaganiu rozwoju organizmu (już od etapu życia płodowego), a także wspieraniu funkcjonowania wszystkich najważniejszych narządów i układów. Omega 3 są niezbędne dla funkcjonowania układu sercowo – naczyniowego: normalizują poziom lipidów we krwi i ograniczają stany zapalne, co stanowi skuteczną profilaktykę miażdżycy, nadciśnienia i zawału serca. W wielu badaniach wykazano, że wysokie spożycie kwasów omega 3 wiąże się z ograniczeniem śmiertelności spowodowanej chorobami układu krążenia. Ponadto omega 3 wspomagają układ nerwowy, ułatwiają naukę, polepszają pamięć, chronią przed zmianami neurodegeneracyjnymi. Omega 3 są niezbędne w procesie syntezy wielu hormonów, zwiększają naturalną odporność organizmu, są niezbędne dla prawidłowego przebiegu ciąży.

Kwasy omega 3 ograniczają rozwój alergii i astmy, a także stanów zapalnych i chorób autoimmunologicznych; wzmacniają kości i stawy oraz ograniczają rozwój niektórych nowotworów. Są także niezbędne dla zachowania doskonałego wyglądu skóry, włosów i paznokci.

Kwasy omega 3 – dieta, suplementacja, a może jedno i drugie?

Kwasy omega 3 DHA i EPA mogą być w bardzo małych ilościach syntetyzowane z kwasu ALA – nie pokrywa to jednak dziennego zapotrzebowania na te związki, Dlatego konieczne jest dostarczanie ich z codzienną dietą. Najbogatsze źródła omega 3 w diecie to:

- ryby

- nasiona chia

- siemię lniane

- orzechy włoskie

- nierafinowane oleje roślinne

- jajka

Analizując dostępność kwasów omega 3 w diecie warto zwrócić uwagę na jeszcze jedną kwestię – proporcje kwasów omega 3 i 6. Oba rodzaje tych kwasów wykazują działanie prozdrowotne, ale gdy spożywamy zbyt dużo omega 6 – mogą one sprzyjać rozwojowi stanów zapalnych. Najlepsze proporcje między omega 3 i 6 to 1:2 – 1:4, jednak w tradycyjnej diecie stosunek ten jest mocno zaburzony. Dlatego nawet wtedy, gdy dostarczamy odpowiednich ilości omega 3 w diecie, powinniśmy sięgnąć po suplement z kwasami omega 3. Ma to na celu wyrównanie proporcji ze spożywanymi wraz z dietą kwasami omega 6.

Suplement z kwasami omega 3 powinien dostarczać nienasyconych kwasów tłuszczowych pochodzących z oczyszczonego oleju rybiego. Najwartościowszy jest olej pozyskiwany z gatunków małych ryb, gdyż są one najmniej narażone na kumulowanie zanieczyszczeń, w tym metali ciężkich. Z takiego wyselekcjonowanego oleju pozyskiwane są kwasy omega 3 w suplemencie diety marki Cheers. Preparat ten dostarcza ponad 1 g kwasów DHA i EPA, a skład preparatu wolny jest od syntetycznych dodatków, co zwiększa przyswajalność substancji czynnych.

Autor: Justyna Kowalewska / CHEERS

(artykuł sponsorowany)

Komentarze (0)

Brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
© ddwloclawek.pl | Prawa zastrzeżone