Zamknij

Jak mądrze żywić niemowlę? Zobacz wskazówki ekspertów

11:00, 19.01.2019 artykuł sponsorowany
Skomentuj

Dieta niemowlęcia ma ogromny wpływ na jego prawidłowy rozwój, procentuje także w przyszłości pod postacią odpowiednich nawyków żywieniowych. Dlatego rodzice już na etapie rozszerzania jadłospisu dziecka powinni sugerować się nie tylko jego zachowaniem i własną intuicją, ale również wskazówkami ekspertów. Sprawdź, jak zadbać o dobrze zbilansowane menu malucha.

Pierwsze 1000 dni życia odgrywa istotną rolę w rozwoju niemowlęcia. 

Karmienie piersią to podstawa

Zgodnie z rekomendacjami ekspertów z całego świata mleko matki to podstawa prawidłowego żywienia niemowląt– zaleca się, aby przez początkowe 6 miesięcy życia karmić je wyłącznie w ten sposób. W ciągu pierwszego roku życia dziecka nadal mleko mamy powinno być podstawą pożywienia. 

Należy pamiętać, aby niemowlę przystawiać do piersi na żądanie – wówczas, gdy domaga się jedzenia. Trzeba jednocześnie zadbać o to, aby przerwy między karmieniami nie były dłuższe niż 2-3 godziny.

Dopajanie – tylko wodą

O ile w okresie wyłącznego karmienia piersią mleko mamy jest w stanie zaspokoić nie tylko głód, ale i pragnienie, o tyle na etapie rozszerzania diety może zajść konieczność dopajania malucha.

Eksperci rekomendują przede wszystkim wodę:

  • niskozmineralizowaną (<500 mg/1 l rozpuszczonych składników),
  • niskosodową (<20 mg jonów sodu/1 l),
  • niskosiarczanową (<20 mg/1 l).

Produkty w diecie niemowlęcia – co podawać i czego unikać?

Jak pokazuje schemat żywienia niemowląt przygotowany przez specjalistów z Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, dietę można zacząć rozszerzać, gdy niemowlak ukończy 17. tydzień życia – jednak nie później niż w 26. tygodniu. Wprowadzane pokarmy nie pełnią jeszcze roli posiłków – ich rolą jest umożliwienie poznawania nowych smaków i konsystencji.

Przez cały okres rozszerzania diety dziecko powinno otrzymywać takie produkty jak:

  • warzywa,
  • owoce,
  • mięso,
  • ryby,
  • produkty pełnoziarniste,
  • przetwory mleczne.

Należy także pamiętać, aby celowo nie opóźniać wprowadzania glutenu czy produktów potencjalnie alergizujących. Eksperci zalecają ich podawanie przy jednoczesnej obserwacji reakcji organizmu.

W jadłospisie niemowlęcia nie mogą się natomiast znaleźć następujące produkty:

  • mleko krowie w dużych ilościach,
  • miód,
  • surowe mięso,
  • surowe jaja.

Co istotne, przyrządzanych posiłków nie powinno się doprawiać solą, ani cukirem – aby zachowały swój naturalny smak.

Dieta niemowlęcia – jakich błędów nie popełniać?

Wydaje się, że zadbanie o odpowiednią dietę niemowlęcia nie jest niczym skomplikowanym – wystarczy przecież postępować zgodnie z obowiązującym schematem żywienia. Tymczasem wielu rodziców popełnia błędy, które odbijają się niekorzystnie na zdrowiu ich pociech.

Jeżeli zależy Ci na mądrym żywieniu dziecka, wyeliminuj takie błędy jak:

  • podawanie zbyt dużej liczby posiłków w ciągu dnia – przekarmienie zwiększa ryzyko nadwagi i otyłości;
  • nadmierne pojenie sokami i słodkimi herbatkami;
  • dodawanie do posiłków soli oraz cukru;
  • celowe opóźnianie wprowadzania do diety niektórych produktów, np. glutenu i ryb;
  • podawanie pokarmów niedostosowanych do potrzeb i możliwości malucha, tj. potraw z „dorosłego stołu”.

Stosowanie się do powyższych wskazówek ekspertów da Ci pewność, że Twój maluszek rozwija się prawidłowo i zdobywa dobre nawyki żywieniowe procentujące już teraz.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%