Zamknij
REKLAMA

Zupa gulaszowa - węgierska inspiracja

10:27, 01.02.2019 | art. sponsorowany
Skomentuj

Zupa gulaszowa to niezwykle sycące i rozgrzewające danie obiadowe. Przygotowuje się ją na bazie mięsa i dużej ilości papryki. Ponadto znajdziemy w niej dużo warzyw – ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, pieczarki i pikantne przyprawy.

Zupa gulaszowa to klasyczne danie kuchni węgierskiej

Zupa-gulasz to danie, które jest bardzo rozpowszechnione na Węgrzech. Tradycyjnie, zupa ta przyrządzana jest w kociołku zawieszonym nad ogniem. Zupę gulaszową łatwo urozmaicić, dodając do niej ulubione składniki, np. bataty, dynię czy ogórki kiszone. Zupa gulaszowa ma wiele różnych, regionalnych odmian, poniżej przedstawiamy naszą propozycję na tę sycącą zupę!

Zupa gulaszowa – składniki:

Poniżej znajduje się lista składników, które będą niezbędne do przygotowania tradycyjnej zupy gulaszowej. Warto zaopatrywać się w dobrej jakości produkty, wtedy smak zupy będzie zdecydowanie lepszy.

  • 500 g mięsa wołowego lub wieprzowego,
  • 2 l wywaru warzywnego,
  • 3 kolorowe papryki,
  • 300 g pieczarek,
  • 2 małe lub 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 3 ziemniaki,
  • 400 g pomidorów bez skórki z puszki,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka wędzonej lub ostrej papryki,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • sól, pieprz.

Jeśli lubisz bardziej pikantne dania, dodaj więcej ostrej papryki i pieprzu.

Zupa gulaszowa – przygotowanie:

Zupa gulaszowa może być przygotowywana na wiele różnych sposobów, a każdy z nich będzie dobry. Warto przetestować kilka różnych opcji i wybrać tę, która pasuje nam najbardziej. Poniżej przedstawiamy nasz sposób na przygotowanie pysznej zupy gulaszowej!

  1. Mięso kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm.
  2. W misce przygotowujemy marynatę z przeciśniętego przez praskę czosnku, papryk – słodkiej i ostrej (ewentualnie wędzonej) i oliwy z oliwek. Przekładamy do niej mięso i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
  3. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i również kroimy w drobną kostkę. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w ćwiartki i podsmażmy na oleju.  
  4. Do garnka o grubszym dnie przekładamy mięso i równomiernie obsmażamy je ze wszystkich stron.
  5. Po chwili do mięsa dodajemy cebulę i na wolnym ogniu smażymy, aż się ładnie zeszkli.
  6. Dodajemy przecier pomidory i wywar z warzyw, żeby zakrył mięso. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie.
  7. Przekładamy do garnka warzywa: marchewkę, pietruszkę ziemniaki – w razie potrzeby dodajemy wywar lub wodę. Gotujemy ok. 10 minut, aby warzywa były półmiękkie.
  8. Dodajemy papryki i gotujemy kolejne 10 minut.
  9. Dorzucamy pomidory z puszki, pieczarki, doprawiamy solą i pierzem do smaku, i dusimy jeszcze przez ok. 5 minut.
  10. Zupę gulaszową podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

(art. sponsorowany)

Komentarze (0)

Brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
© ddwloclawek.pl | Prawa zastrzeżone