7 mało znanych faktów i ciekawostek na temat sushi
15:55, 19.03.2019
artykuł sponsorowany
Aktualizacja: 15:55, 19.03.2019
Sushi to potrawa, której poświęcono tysiące opracowań. Chociaż współczesna postać sushi ma nie więcej niż 200 lat, historia tego dania może liczyć nawet 25 wieków. Sushi zyskało w Polsce popularność już kilkanaście lat temu, ale dopiero od niedawana przestaliśmy myśleć o tym przysmaku jako o potrawie elitarnej, przeznaczonej na specjalne okazje. Obecnie zamawiamy sushi zarówno na przyjęcia, jak i na szybkie biurowe lunche czy w ramach przekąski do filmowego lub serialowego maratonu. Przygotowaliśmy porcję interesujących i zaskakujących informacji na temat tej słynnej japońskiej potrawy. Zapraszamy do lektury.
- Najlepsze japońskie noże do krojenia sushi wytwarzane są taką samą metodą jak niegdyś samurajskie miecze. Najbardziej konserwatywni kucharze z Kraju Kwitnącej Wiśni wciąż wierzą, że ostrze posiada indywidualną, nadaną przez rzemieślnika duszę, dlatego noże traktuję się tutaj z najwyższą starannością i szacunkiem. Perfekcyjnie wykonany nóż do sushi powinien być ostrzony raz dziennie.
- Wasabi, czyli japoński chrzan (spokrewniony dość mocno z kapustą), zaczęto spożywać wraz z sushi ze względów higienicznych – zawarte w tej roślinie substancje zabijały żyjące w surowych rybach bakterie i pasożyty. Obecnie, kiedy warunki sanitarne stoją na nieporównywalnie wyższym poziomie i ze strony surowych ryb nie grozi nam już żadne niebezpieczeństwo, wasabi jadamy już tylko dla wzmocnienia wrażeń smakowych.
- Tuńczyk błękitnopłetwy (tuńczyk pospolity) to jedna z najczęściej wykorzystywanych do przygotowania sushi ryb. Najwyższa cena, jaką kiedykolwiek zapłacono za tę przepyszną rybę, to 1,8 miliona dolarów za ważącą 222 kilogramy sztukę. Tuńczyka złowiono u północnych wybrzeży Japonii, w pobliżu miasta Oma, a rekordową sumę zapłacił właściciel restauracji Sushi Zanmai, Kiyoshi Kimura.
- Najdroższe sushi na świecie przygotował filipiński kucharz Angelito Araneta Jr. Owinięta w pokryty 24-karatowym złotem płat nori i przyozdobiona diamentem o masie 0,25 karata oraz perłami Mikimoto mała przekąska kosztowała prawie dwa tysiące dolarów.
- Używane do owijania sushi wodorosty nori pozyskiwano dawniej w ten sposób, że zeskrobywano je z dna łodzi, a następnie prasowano na arkusze i suszono na słońcu.
- Nigiri, czyli kawałeczki ryb lub owoców morza ułożone na wałeczku z ryżu, należy jadać odwrotnie niż się je podaje – rybą do dołu. W sosie sojowym zanurzamy więc tylko rybę, nigdy zaś ryż, dzięki czemu w drodze między miseczką a naszymi ustami sushi na pewno się nie rozpadnie.
- Międzynarodowy Dzień Sushi obchodzimy 17 czerwca. Święto to zostało ustanowione w 2009 roku.
Wyborne sushi w Polsce oferuje sieć Sushi Kushi oraz wiele innych knajp japońskich.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz