Zamknij
REKLAMA

Karty żywieniowe: benefit dla pracownika i oszczędności podatkowe

11:48, 05.04.2019 | artykuł sponsorowany
Skomentuj

Karty żywieniowe to już niemal standard w przypadku posiłków regeneracyjnych, jakie pracodawcy muszą zapewniać zatrudnionym do pracy w ciężkich warunkach. Coraz popularniejsze stają się również, jeśli chodzi o benefity pracownicze – dodatek od pracodawcy, który ma wpływać na atrakcyjność zatrudnienia i tym samym motywować. Karta żywieniowa to zysk zarówno dla pracownika, jak i pracodawcy. Wartość karty jest w Polsce zwolniona zarówno ze składek zusowskich, jaki i podatku VAT!

Karta żywieniowa jako benefit

Karta lunchowa jest dodatkiem idealnie pasującym do realiów zatrudnienia w dużym mieście, szybkiego tempa życia, związanego z brakiem czasu na przygotowywanie posiłków. Pracownik ma możliwość skorzystania z oferty lokali biorących udział w programie, w dowolnym zakresie, w dowolnej formie i o dowolnej porze. Karta restauracyjna Edenred to wybór spośród ponad 100 000 lokali w całej Polsce. Posiłki mogą być zatem finansowane zarówno w pobliżu miejsca pracy, jak i podczas pracy w terenie czy delegacji.

Pracownik swobodnie może zarządzać budżetem w ramach posiadanej karty. Daje to bardzo szeroki wybór posiłków, zdecydowanie większy niż ten, który mogą zaoferować pracodawcy w ramach organizowanych własnymi siłami posiłków regeneracyjnych. Z karty można korzystać również zamawiając jedzenie do dom czy do miejsca pracy.

Karta restauracyjna a oszczędności podatkowe

Benefit w postaci karty lunchowej jest korzystną opcją dla pracodawcy. Karty zasilane comiesięcznie kwotą, która nie przekracza 190 zł są zwolnione ze składek ZUS. Co to oznacza? Że zatrudniając około stu pracowników, w skali roku pracodawca może zaoszczędzić nawet 45 tysięcy złotych! Karta jest zwolniona z podatku dochodowego, a wartość jej zasilenia stanowi koszt uzyskania przychodu firmy.

Dla pracodawcy karta ticket restaurant to przede wszystkim wygoda w administrowaniu. Karta przekazywana jest pracownikowi raz i co miesiąc zasilana stałą kwotą. To przydatne rozwiązanie zwłaszcza w przypadku posiłków regeneracyjnych. Pracodawca, który ma obowiązek do wydawania pracownikom posiłków zaoszczędzi korzystając z zewnętrznych usług gastronomicznych. Nie musi dysponować stołówką czy innym miejscem, w którym pracownicy mogą zjeść. Wyzbywa się również kosztów związanych z obsługą wydawania posiłków: zatrudnienia kucharzy czy osób podających dania.

Karta lunchowa = motywacja

Karty żywieniowe są doskonałym pomysłem na zwiększenie atrakcyjności zatrudnienia i motywowanie do pracy. Badania Światowej Organizacji zdrowia pokazują, że odpowiednie odżywianie może zwiększyć wydajność pracownika o 20%. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom związanym z szybkim trybem życia, brakiem czasu na przyrządzanie posiłków w domu, a także możliwościom korzystania z przerw lunchowych, karta lunchowa zdaje się być doskonałym benefitem.

Zwłaszcza, jeśli w pobliżu miejsca zatrudnienia znajdują się lokale biorące udział w programie żywieniowym, karty będą cieszyć popularnością. Pracownik, który i tak korzysta z usług restauracji, doceni, że posiłki, przynajmniej częściowo, opłaci mu pracodawca.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

Komentarze (0)

Brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
© ddwloclawek.pl | Prawa zastrzeżone