Zamknij

Przegląd wilków do mięsa

11:40, 26.02.2020 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 11:48, 26.02.2020

Pasztety, pieczenie, kotlety, pierogi i kartacze. Staropolskie, tradycyjne dania, które łączy jedno - mielone mięso. W niejednym domu znajduje się stara, żeliwna, ręczna maszynka do mięsa. Z jej pomocą z łatwością przygotowywano składniki do wykonania tych potraw. Jednak w restauracjach maszynki ręczne nie zdają egzaminu. Dlatego powstały nowoczesne, elektryczne maszynki do mielenia mięs.

Dla potrzeb gastronomii stworzono specjalistyczne urządzenia, które pozwalają na przetworzenie nawet kilkuset kilogramów mięsa na godzinę. Taki sprzęt nazwano wilkiem do mięsa. Nazwa jest bardzo adekwatna do roli, którą pełni. Na rynku istnieje wiele modeli, które możesz odpowiednio dopasować do charakteru swojej gastronomii. Spory przegląd maszynek znajduje się w sklepie internetowym Technica: https://sklep.technica.pl/maszynki-do-miesa

 

Kryteria wyboru wilka do mięs

 

Sklepy mięsne, zakłady wędliniarskie oraz restauracje specjalizujące się w daniach kuchni wschodniej potrzebują urządzenia, które sprosta wymaganiom ich biznesu. Stojąc przed wyborem odpowiedniej maszynki do mięsa, zwróć uwagę na kilka ważnych kwestii.  

  • Producent

 

Wśród profesjonalnych maszynek do mięsa wyróżniają się marki Hendi, Stalgast oraz Ma-Ga. Ceny tych wilków do mięsa oscylują w granicach 1300 - 2500 złotych. To dość sporo, jak za zwykły sprzęt kuchenny, jednak w tym przypadku w parze z ceną idzie jakość.

 

  • Wydajność

 

W parametrach gastronomicznej maszynki do mielenia mięsa powinna znajdować się szacowana wydajność urządzenia. Na rynku znajdują się przemysłowe maszynki do mięsa, które są w stanie przemielić nawet 1500 kilogramów mięsa na godzinę. Najczęściej kupowane wilki do mięsa działają z prędkością 150-200 kg mięsa na godzinę. 

 

  • Wielkość urządzenia

 

Przemysłowa maszynka do mięsa zajmuje sporo mięsa. Umycie jej stanowi nie lada wyzwanie ze względu nie tylko na jej gabaryty, ale również wagę. Gastronomiczne maszynki do mielenia mięsa charakteryzują się bardziej kompaktowymi wymiarami.

 

  • Materiał

 

Dla bezpieczeństwa wyrobów mięsnych ważne jest, aby produkt nie miał kontaktu ze szkodliwymi materiałami. Dlatego najczęściej maszynki wykonane są ze stali nierdzewnej oraz stopu aluminium. Chroni to urządzenie przed powstawaniem zarysowań i wgłębień, w których mogłoby pozostawać mięso.

 

Najlepszy wilk - maszynka do mielenia mięsa

 

Jak wspomniano wyżej, najczęściej wybierane marki profesjonalnych maszynek do mięsa to Hendi, Stalgast oraz Ma-Ga. 

Najbardziej popularnym modelem jest Hendi Profi Line 12. Z uwagi na to, że jego wydajność to 200 kg mięsa na godzinę, polecany jest do małych restauracji i pizzerii. Posiada sitko 70mm wykonane ze stali nierdzewnej. Jego dużą zaletą jest cicha praca. Zostało to osiągnięte dzięki zębatce, która pracuje w kąpieli olejowej.

Do pracy ciągłej sprawdzi się wilk o nieco mniejszej wydajności, bo 160 kg/h, marki Stalgast 721121. Jego budowa została skonstruowana tak, aby umożliwić łatwe czyszczenie. Ten atut zdecydowanie docenią pracownicy kuchni. 

Wśród przemysłowych maszynek do mięsa na wyróżnienie zasługuje Braher i jego model TMP130. Kosztuje ponad 30000 złotych, ale jego możliwości są ogromne. W ciągu godziny jest w stanie zmielić 1500 kilogramów mięsa. Taki sprzęt na pewno wspomoże prace niejednej masarni. 

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%