Zamknij
REKLAMA

Własna hodowla ziół – praktyczne porady

00:00, 05.05.2021 | materiały partnera

Zioła możemy posadzić w wielu miejscach – w przydomowym ogrodzie, na parapecie, czy tarasie. Warto jest mieć je zawsze pod ręką, gdyż wzbogacają naszą kuchnię, a dodatkowo mogą pomóc w leczeniu wielu schorzeń. Co warto wiedzieć o uprawie ziół?

Nasiona ziół – idealne do domowej hodowli

Osoba myśląca o domowej uprawie ziół ma do wyboru sadzonki i nasiona. Sadzonki są zdecydowanie bardziej kosztowne, a ponadto ich wybór jest mocno ograniczony. Wybór nasion jest natomiast tak duży, że nawet najbardziej wymagający konsument znajdzie najbardziej odpowiadające mu rośliny. Jeżeli naszym priorytetem jest zdrowie, wybierajmy nasiona ziół. Na ich korzyść przemawia fakt, że są one bardziej wytrzymałe i w stu procentach zdrowe. Kupując sadzonkę nie mamy pewności w jakich warunkach dorastała, nie wiemy czym była nawożona. Wybierając nasiona ziół nie mamy takich dylematów.

Zioła w kuchni

Zioła znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Dodawanie ich do potraw sprawia, że dania stają się nie tylko aromatyczne, ale też łatwiej strawne.

Jednym z najpopularniejszych ziół, które wykorzystujemy podczas przygotowywania posiłków jest bazylia. Roślina ta posiada wyrazisty, niepowtarzalny aromat, pobudza apetyt, łagodzi wzdęcia. Bazylia doskonale komponuje się z pomidorami, oliwą z oliwek, czy cebulą.

Szalenie popularnym ziołem jest też oregano cechujące się wyrazistym smakiem i aromatem. Oregano jest szczególnie cenione w kuchni greckiej i włoskiej. Dobrze komponuje się owocami morza, drobiem, a nawet dziczyzną. (zamów nasiona oregano)

Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez szczypiorku, pietruszki i koperku. Znanymi ziołami o zastosowaniu kulinarnym są także tymianek, rozmaryn, kolendra, estragon i szałwia.

Lecznicze walory ziół

Zioła od tysiącleci stosowane są w celach leczniczych. Działanie lecznicze mają zarówno pojedyncze zioła, jak i ich mieszanki. Umiejętnie dobrane rośliny będą działały bakteriobójczo, przyspieszą gojenie się ran, oczyszczą krew, będą tamowały krwawienia. Wiele ziół działa moczopędnie, poprawiając tym samym pracę nerek. W Polsce bez problemy znajdziemy zioła działające nasennie, uspokajająco, napotnie, przeciwskurczowo, antyalergicznie, przeciwgorączkowo, przeczyszczająco, przeciwzapalnie, antywirusowo, przeciwpasożytniczo, wykrztuśnie, przeciwbólowo, hepatoprotekcyjnie, ściągająco, przeciwbiegunkowo. Istnieją zioła, które obniżają ciśnienie tętnicze, poziom złego cholesterolu, a także poziom cukru we krwi. Dla osób odchudzających się przeznaczone są zioła przyspieszające przemianę materii.

Zioła w ogrodzie

Jako, że wiele dostępnych w Polsce ziół pochodzi z cieplejszych krajów, należy zapewnić im stanowiska słoneczne, osłonięte od wiatru (jednocześnie pamiętajmy, że nie jest to regułą, gdyż takie gatunki ziół jak lubczyk, czy melisa lepiej czują się w cieniu). Podłoże, w którym sadzimy zioła powinno być żyzne, przepuszczalne, charakteryzujące się wysoką zawartością próchnicy. Do uprawy większości ziół dobrze sprawdzi się ziemia ogrodowa. Przed posadzeniem ziół dobrze jest ją spulchnić.

Większość ziół nie jest zbyt wymagająca w uprawie. Do zalecanych zabiegów pielęgnacyjnych zaliczamy jedynie odchwaszczanie i regularne podlewania. Zioła nie potrzebują specjalnego nawożenia. Jeżeli chcemy, raz na jakiś czas wzbogaćmy glebę obornikiem lub kompostem.

Część ziół jest w stanie rosnąć wiele lat w jednym miejscu. Są jednak i takie (zaliczamy do nich między innymi koper, ogórecznik, majeranek, czy bazylię), które nie przetrwają zimowych mrozów, dlatego każdego roku trzeba sadzić je ponownie.

Jeżeli decydujemy się na posadzenie ziół w ogrodzie, zadbajmy, żeby nasz ogródek znajdował się jak najbliżej domu. Jest to dobre rozwiązanie, gdyż nie będziemy musieli pokonywać długie drogi za każdym razem, kiedy będą nam potrzebne zioła.

Zioła dobrze jest sadzić w grupach – po co najmniej kilka sztuk jednego gatunku. Będzie to dla nas dużym ułatwieniem, gdyż poszczególne rośliny mogą mieć inne wymagania pielęgnacyjne. Część ziół (na przykład szałwia lekarska, mięta) ma skłonność do intensywnego rozrastania się. Nie sadźmy ich w pobliżu roślin, które rozwijają się powoli (rozmaryn, majeranek).

Źródło: https://www.esklep.legutko.com.pl/6-ziola

(materiały partnera)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
REKLAMA
0%