Zamknij

Na co zwrócić uwagę kupując kawę ziarnistą?

08:28, 25.05.2022 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 08:28, 25.05.2022
DarSzach / Shutterstock.com DarSzach / Shutterstock.com

Wybierając kawę ziarnistą w sklepie, niewielu konsumentów zastanawia się, z jakiej palarni pochodzi dany produkt. Jest to błędem, gdyż dobra palarnia kawy odgrywa kluczową rolę w procesie przygotowania ziaren do sprzedaży, a finalnie mielenia i parzenia gorącego, czarnego trunku. Nie wolno jednak zapominać o odmianie i jakości kupowanych ziaren, ponieważ ze słabej jakości ziaren odpowiedniego aromatu nie wydobędzie nawet najlepsza palarnia.

Sprawdź gatunek kawy oraz opis nut smakowych

Chcąc zakupić kawę ziarnistą, w sklepie np. dobra kawa ziarnista sklep klient od razu dostrzega, że na półkach jest ogromną ilością przeróżnych odmian palonych ziaren kawy. Producenci chętnie chwalą się pochodzeniem i odmianą ziaren (najczęściej jest to Robusta lub Arabica). Nie zawsze jednak da się dostrzec informacje o nutach smakowych a to właśnie one mają równie istotne znaczenie. Dlatego wybierając kawę warto znaleźć chociaż pobieżny opis aromatu, który to mimo nieszczególnej dokładności wystarczająco dla przeciętnego entuzjasty kawy informuje o tym, czego może się on spodziewać po przyrządzeniu domowej filiżanki kawy. W zależności od odmiany, ziarna mogą mieć aromaty kwiatowe lub owocowe aż po dużo cięższe nuty smakowe zbliżone do torfu, drewna czy gorzkiej czekolady. 

Czym cechuje się dobra palarnia kawy?

Od dobrej palarni kawy oczekujemy indywidualnego podejścia do klienta oraz dużego wyboru kaw dobrej jakości. Spektrum smaku, które może mieć kawa, jest niemal nieograniczone, a w dużej mierze za różnice w smaku odpowiada właśnie sposób palenia. Specjaliści w branży palenia kawy, potrafią wydobyć te smaki, które należy podkreślić w danym ziarnie. Trzeba zauważyć, że sam proces palenia kawy nie jest wyjątkowo prosty. To, kto zajmie się procesem, znacząco wpływa na finalny smak kawy, a słaba palarnia nie będzie w stanie uzyskać upragnionego smaku, nawet z najlepszych ziaren. Proces palenia kawy wymaga uwagi i staranności. Najmniejsze niedopatrzenie ze strony palarni może skończyć się zniszczeniem potencjału ziaren. Dlatego też oprócz zwracania uwagi na odmianę i gatunek ziaren, warto zwrócić uwagę na świeżość ziaren i sposób w jaki są palone.

Podsumowując, czym cechuje się dobra palarnia kawy? Naszym zdaniem po pierwsze, wyróżnia się szerokim asorytmentem, po drugie wyróżnią się wiedzą na temat palenia kawy, po trzecie, przykłada uwagę do nienagannej obsługi klienta. Znalezienie takiej palarni nie koniecznie musi być prostym zadaniem, ale warto wiedzieć, że obecnie na rynku jest coraz więcej małych kraftowych palarni więc testując kilku dostawców na pewno da się znaleźć takiego, który spełnia powyższe oczekiwania.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%