Zamknij

Dziś święto pizzy! Odwiedziliśmy włocławską pizzerię i sprawdziliśmy, jak powstaje ten włoski przysmak [WIDEO]

13:35, 09.02.2018 N.S
Skomentuj Tak Międzynarodowy Dzień Pizzy świętowała redakcja DDWloclawek.pl. Fot. Natalia Seklecka Tak Międzynarodowy Dzień Pizzy świętowała redakcja DDWloclawek.pl. Fot. Natalia Seklecka

Z samym serem, z szynką i pieczarkami, a także z całą gamą innych dodatków – dziś swoje święto ma pizza, która jest jednym z najpopularniejszych dań świata. Dziennie na całym świecie sprzedawanych jest ok. 13 mln sztuk tego przysmaku.

Początki słynnego włoskiego dania miały miejsce w starożytnej... Grecji, gdzie podawano płaskie chleby posmarowane oliwą z dodatkiem czosnku i ziół. Stamtąd danie trafiło do Rzymu. To właśnie tam zrewolucjonizowano recepturę przez dodanie sosu pomidorowego, który stał się składnikiem obowiązkowym na niemal każdej pizzy.

Dziś włoski specjał ma wiele rodzajów i smaków. Do najpopularniejszych należą margherita (sos pomidorowy, ser i przyprawy) oraz capriciosa (sos, ser, szynka, pieczarki), jednak wiele pizzerii eksperymentuje i serwuje pizze z coraz bardziej wymyślnymi dodatkami, np. z kebabem, owocami czy nawet... czekoladą. Wiele lokali oferuje też do wyboru cienkie, włoskie i grube, amerykańskie ciasto.

W Międzynarodowy Dzień Pizzy odwiedziliśmy jedną z włocławskich restauracji i sprawdziliśmy, jak powstaje jedno z najsłynniejszych dań świata.

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(2)

mily mily

1 1

moze i smaczne ale niezdrowe wole trzymac diete 15:19, 09.02.2018

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

reo

Zbigniew ZZbigniew Z

0 0

Pizza bez sera dobre takie rzeczy tylko w telepizzy. 10:35, 11.02.2018

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%