Zamknij

Prymat wycofuje znaną przyprawę. W kilku próbkach produktu wykryto bakterię salmonelli!

Daniel WiśniewskiDaniel Wiśniewski 12:41, 16.07.2019 . Aktualizacja: 07:51, 17.07.2019
Skomentuj Zdjęcie ilustracyjne. Fot. depositphotos.com Zdjęcie ilustracyjne. Fot. depositphotos.com

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu bakterii Salmonella Typhimurium w popularnej przyprawie. Spożycie produktu może wiązać się z zatruciem pokarmowym.

Próbki produktu przebadano w Państwowej Inspekcji Sanitarnej, a szkodliwą bakterię wykryto w aż czterech z pięciu przebadanych próbek. Salmonellę wykryto w gorczycy białej produkowanej przez firmę Prymat. Zagrożona jest partia produktu o numerze: 1298133 z datą minimalnej trwałości do końca maja 2022 roku. O wykryciu groźnej bakterii poinformowało już przedsiębiorstwo z Jastrzębia Zdroju.

- Potwierdzamy, że badanie produktu Gorczyca biała 30 g o numerze partii 1298133 wykonane przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykazało obecność salmonelli. W związku z tą sytuacją oraz w trosce o bezpieczeństwo Konsumentów i wysoką jakość naszych produktów podjęliśmy wszelkie możliwe środki w celu zabezpieczenia kwestionowanej partii wyrobów. Zapewniamy, że problem dotyczy wyłącznie Gorczycy białej 30 g o numerze partii 1298133, co więcej dotyczy to tylko części tej partii, ponieważ kolejne wyniki badań próbek z niej pobranych nie wykazały obecności salmonelli - informuje Tomasz Pruszyński, dyrektor badań, jakości i rozwoju Grupy Prymat.

W trosce o dobro klientów firma skierowała już kontrpróby kwestionowanej partii wyrobu gotowego na badania zewnętrzne w akredytowanym laboratorium w kierunku niezgodności. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej podjęły działania w celu ustalenia miejsc dystrybucji kwestionowanej partii produktu i wycofania jej z obrotu.

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego. Jak przekonuje jednak Prymat, niebezpieczeństwo można w prosty sposób wyeliminować.

- Zagrożenie związane z salmonellą zostaje wyeliminowane po zastosowaniu obróbki cieplnej, jeżeli potrawa została doprowadzona do temp. 75 st. C czy poprzez działanie środowiska kwaśnego jak np. marynowanie z użyciem octu. Dodatkowo tak proces pasteryzacji, jak i kwaszenia również eliminuje zagrożenie - dodaje Tomasz Pruszyński.

Prymat poinformował także, że klienci, którzy dokonali zakupu produktu o wskazanym w piśmie numerze partii i mają jakiejkolwiek pytania, mogą wypełnić formularz na stronie www.prymat.pl. Każde zgłoszenie ma zostać rozpatrzone indywidualnie.

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%