W czwartek, 27 lutego w Zespole Szkół Chemicznych we Włocławku unosił się zapach słodkich wypieków. Uczniowie kierunków gastronomicznych, pod czujnym okiem nauczycieli, przygotowywali rozmaite słodkości, celebrując w ten sposób Tłusty Czwartek. Na stołach pojawiły się nie tylko klasyczne pączki, ale także ich mniej oczywiste wersje – z ziemniaków, twarogu, a nawet pieczone, zamiast smażonych, w wersji fit. Nie zabrakło również faworków i puszystych pączków w różnych odsłonach, które kusiły zarówno wyglądem, jak i smakiem. To jednak nie wszystko – w duchu zero waste przyszli kucharze zadbali, by nic się nie zmarnowało. Z białek, które zostały po przygotowywaniu ciasta na pączki i faworki, wyczarowali delikatne bezy. Cała akcja była nie tylko świetną okazją do szlifowania umiejętności cukierniczych, ale też do kreatywnego podejścia do gotowania i ograniczania marnowania żywności. Było słodko, pachnąco i inspirująco, a wypieki znikały w ekspresowym tempie.
2025-02-27 13:47:30Zdjęcie 1 z 37
Zdjęcie 2 z 37
Zdjęcie 3 z 37
Zdjęcie 4 z 37
Zdjęcie 5 z 37
Zdjęcie 6 z 37
Zdjęcie 7 z 37
Zdjęcie 8 z 37
Zdjęcie 9 z 37
Zdjęcie 10 z 37
Zdjęcie 11 z 37
Zdjęcie 12 z 37
Zdjęcie 13 z 37
Zdjęcie 14 z 37
Zdjęcie 15 z 37
Zdjęcie 16 z 37
Zdjęcie 17 z 37
Zdjęcie 18 z 37
Zdjęcie 19 z 37
Zdjęcie 20 z 37
Zdjęcie 21 z 37
Zdjęcie 22 z 37
Zdjęcie 23 z 37
Zdjęcie 24 z 37
Zdjęcie 25 z 37
Zdjęcie 26 z 37
Zdjęcie 27 z 37
Zdjęcie 28 z 37
Zdjęcie 29 z 37
Zdjęcie 30 z 37
Zdjęcie 31 z 37
Zdjęcie 32 z 37
Zdjęcie 33 z 37
Zdjęcie 34 z 37
Zdjęcie 35 z 37
Zdjęcie 36 z 37
Zdjęcie 37 z 37