W czwartek, 27 lutego w Zespole Szkół Chemicznych we Włocławku unosił się zapach słodkich wypieków. Uczniowie kierunków gastronomicznych, pod czujnym okiem nauczycieli, przygotowywali rozmaite słodkości, celebrując w ten sposób Tłusty Czwartek.
Na stołach pojawiły się nie tylko klasyczne pączki, ale także ich mniej oczywiste wersje – z ziemniaków, twarogu, a nawet pieczone, zamiast smażonych, w wersji fit. Nie zabrakło również faworków i puszystych pączków w różnych odsłonach, które kusiły zarówno wyglądem, jak i smakiem.
To jednak nie wszystko – w duchu zero waste przyszli kucharze zadbali, by nic się nie zmarnowało. Z białek, które zostały po przygotowywaniu ciasta na pączki i faworki, wyczarowali delikatne bezy. Cała akcja była nie tylko świetną okazją do szlifowania umiejętności cukierniczych, ale też do kreatywnego podejścia do gotowania i ograniczania marnowania żywności.
Było słodko, pachnąco i inspirująco, a wypieki znikały w ekspresowym tempie.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz