Piekarnia Południe ma już otwartych 19 punktów sprzedaży swoich wypieków na terenie Włocławka, a także Kowala, Brześcia Kujawskiego, Lubrańca i Zakrzewa. W jej wyrobach próżno szukać ulepszaczy chemicznych.
Kto chociaż raz spróbował pieczywa sprzedawanego przez Piekarnię Południe, zostaje już jej stałym klientem.
- Długo szukałam odpowiedniego sklepu, w którym będę codziennie kupowała świeże pieczywo. W sklepach położonych niedaleko mojego bloku dostępne były wyroby, które mi nie smakowały. Pieczywa z marketu nie zaryzykowałabym kupić. Wtedy trafiłam do Piekarni Południe. Od tamtego czasu tylko tam kupuję pieczywo – mówi jedna z klientek piekarni.
Piekarnia Południe to firma która łączy tradycje z nowoczesnością. Posługuje się nowoczesnymi metodami do produkcji wyrobów korzystając z produktów najwyższej jakości.
W czym tkwi sekret świeżości i smaku?
Od trzech lat firma posiada urządzenie chłodnicze z innowacyjnym systemem Cool Rising. Nowoczesna technika chłodnicza pozwala na produkcję wyrobów o jakości niedostępnej do tej pory na naszym rynku. Produkty wytwarzane tą metodą charakteryzują się lepszym aromatem, delikatniejszym smakiem, mniejszym udziałem drożdży, dłuższym okresem świeżości. Co więcej są to produkty przyjazne dla zdrowia.
- Coraz więcej osób stawia na jakość, dlatego przestają kupować pieczywo w marketach, gdzie te produkty są naszpikowane chemią. Nic w tym dziwnego skoro ciasto się mrozi przez nawet kilka miesięcy, a dopiero później wypieka na sklepie. My tak nie działamy. My stawiamy na jakość – mówi prezes Piekarni Południe.
Firma od ponad 36 lat istnieje na rynku. Od 10 lat pod wodzą obecnych właścicieli. Dzięki ich zaangażowaniu w ofercie Piekarni Południe znajduje się kilkadziesiąt gatunków pieczywa i ciast. Dostępny jest szeroki wachlarz pieczywa, chlebów i bułek różnych gatunków (z mąki pszennej, żytniej i razowej) z wieloma dodatkami min. nasionami słonecznika, sezamu, lnu, maku, soi, płatków owsianych, rodzynek, śliwek na naturalnym zakwasie.
Wiele gatunków pieczywa produkowanych jest z własnych receptur. Piekarnia wypieka chleby dożynkowe, weselne itp.
Nie jest to jedynie piekarnia, ale również cukiernia. Przez ostatnie pięć lat rozszerzono ofertę tortów, ciast i ciasteczek. Z rąk tamtejszych cukierników wychodzi kilkadziesiąt gatunków ciast: serników, jabłeczników, babek, ciast deserowych i tortów na każdą okazję. Wyroby cukiernicze produkowane są z najwyższej jakości surowców.
Niedawno otworzyliśmy sklep firmowy na ul. Kilińskiego 5 (przy CH Kaufland), w którym klienci mogą kupić wypiekane na miejscu przez piekarza i cukiernika. W sklepie odbywają się pokazy cukiernicze i piekarnicze. Można również napić się kawy, czekolady, soków i herbaty oraz skosztować wypieków na miejscu.
Wprowadzono do oferty kanapki, a w najbliższej przyszłości pojawią się również drobne przekąski. W planach jest również produkcja lodów.
Sklep czynny jest siedem dni w tygodniu codziennie można w nim kupić świeże produkty.