Do końca stycznia Przetwory Polskie kupią od Agros-Nova nieruchomości po Kujawskich Zakładach Przemysłu Owocowo-Warzywnego.
Umowy przedwstępne między Agros-Nova, a - najpierw Krajową Spółką Cukrową, potem powołaną przez koncern w celu nabycia majątku po KZPOW spółką Przetwory Polskie podpisano już kilka miesięcy temu. Nowa firma rozpoczęła działalność, ale w dzierżawionych budynkach i na pożyczonym sprzęcie.
Czytaj też: Polskie Przetwory zamiast KZPOW. Cel: "nasycenie produktami całej Polski"
Wszystko się ciągnie, bo Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów musiał wydać zgodę na koncentrację i sprawdzić jak kupno zakładu we Włocławku wpłynie na rynek.
To jednak już finał tej sprawy. Ostateczne umowy na sprzedaż nieruchomości, maszyn i urządzeń zostaną podpisane przed końcem tego miesiąca.
Bogusław Mazur, rzecznik prasowy Krajowej Spółki Cukrowej informuje, że kiedy Przetwory Polskie ostatecznie przejmą zakład przy Wienieckiej zaczną w niego inwestować i rozpoczną "prace wdrożeniowe związane z własnymi produktami". Koncepcja własnej marki jest w fazie zaawansowanych przygotowań "uwzględniających jej synergię z marką Polskiego Cukru".
Czytaj też: Nowy właściciel Kujawskich Zakładów Przemysłu Owocowo-Warzywnego zwolniony z podatku od nieruchomości
- Podstawą będą produkty warzywne, szczególnie ketchupy i koncentrat pomidorowy. Planowane jest też równoległe zaoferowanie pierwszych produktów z gamy przetworów owocowych - zdradza Bogusław Mazur.
Nową markę poznany po przeprowadzeniu przez Przetwory Polskie badań konsumenckich i przygotowaniu produkcji. Jeszcze w tym półroczu nowych ketchupów i koncentratów mamy spróbować.
Zakład przy Wienieckiej zatrudnia obecnie 122 osoby. Rzecznik KSC zapowiada, że potencjalny wzrost zatrudnienia będzie zależał od bieżących potrzeb zakładu.
Pomidor11:23, 15.01.2014
11 12
Nawet zdania o pośle Wojtkowskim. Czyżby nie stał za tym sukcesem? To może chociaż senator Person? Też nie ma swojego udziału? 11:23, 15.01.2014
ewa11:34, 15.01.2014
38 2
Marka? "Keczup z Włocławka" Po prostu. Mądrzy konsumenci na pewno go docenią. 11:34, 15.01.2014
rysiek12:19, 15.01.2014
9 11
dajcie keczup truskawkowy !!! 12:19, 15.01.2014
ania13:14, 15.01.2014
35 1
Czekamy na pierwszy ketchup z Włocławka będzie najlepszy. 13:14, 15.01.2014
Tania13:16, 15.01.2014
34 3
już tęsknie za tym smakiem prawdziwego ketchupu. 13:16, 15.01.2014
Jan13:20, 15.01.2014
27 2
Super pomysł nowa marka smak ketchupu z przed lat. 13:20, 15.01.2014
Wiesia13:24, 15.01.2014
30 2
Wróci ketchup z tradycjami i najlepszym smakiem nareszcie. 13:24, 15.01.2014
POLAK13:39, 15.01.2014
4 24
Juz nie bedzie takiego ketchupu 13:39, 15.01.2014
Henio13:51, 15.01.2014
32 2
Ketchup i koncentrat z Włocławka. Dziękujemy nowej Spółce Polskie Przetwory i życzymy powodzenia 13:51, 15.01.2014
Zuzia13:57, 15.01.2014
25 1
Długo na to czekaliśmy ale warto było.Super 13:57, 15.01.2014
Filip14:03, 15.01.2014
23 1
Czekamy na nowe pomysły takie jak dżemy powidła czerwona kapusta sałatka kujawska papryka. 14:03, 15.01.2014
Władek14:07, 15.01.2014
33 0
Chrońmy nasze miejsca pracy i nasze produkty kupujmy tylko z Włocławka. 14:07, 15.01.2014
on14:13, 15.01.2014
20 0
ja także liczę na to ,że będzie smacznie :)
czy zlikwidujecie te głupie kody pod komentarzami ? kolejny raz mimo wpisania prawidłowo, to za pierwszym razem nie wchodzi ;/ 14:13, 15.01.2014
Ketchupik14:14, 15.01.2014
24 1
Inwestycja która na pewno się zwróci kto kupił ten zakład miał dobry plan na przyszłość ku radości smakoszy dobrego ketchupu. 14:14, 15.01.2014
Anita14:24, 15.01.2014
24 1
Koncentraty i ketchupy z Włocławka niepowtarzalny smak. 14:24, 15.01.2014
Konrad14:28, 15.01.2014
20 1
Super dzięki za ketchup i mamy nadzieję na nowe miejsca pracy. 14:28, 15.01.2014
Triple X14:36, 15.01.2014
16 0
Dokładnie to zależy też od nas,musimy kupować nasze produkty a nie obcych,wtedy będzie produkcja taka prawda. Co do tych idiotycznych kodów to racja on,masakra,za pierwszym razem nie działa i głupota z tym wpisywaniem kodów. Już jakiś czas temu nie było kodów a teraz znowu wprowadziliście to badziewie :-/ usuńcie to badziewie 14:36, 15.01.2014
Agnieszka14:46, 15.01.2014
6 0
~on masz rację, mnie to strasznie zniechęca do komentowania, a przez chwilę było normalnie 14:46, 15.01.2014
józef15:14, 15.01.2014
7 0
Mówimy o produkcji. Ale poprzednia forma zawłaszczyła nie tylko nazwę, ale i recepturę. Czy da się produkować równie dobry keczup? A może na babcinej recepturze jeszcze lepszy! 15:14, 15.01.2014
los_precizos15:23, 15.01.2014
7 0
"Jeszcze w tym półroczu nowych ketchupów i koncentratów mamy spróbować."
yyyyyy Jedi byc chcesz .... :-) 15:23, 15.01.2014
wika15:52, 15.01.2014
3 5
Ciekawa jestem kto tą nową recepturę wymyśli, mam nadzieję, że ktoś z zewnątrz bo wśród starych pracowników KZPOW delikatnie mówiąc nie ma lotnych umysłów. 15:52, 15.01.2014
Mi$io16:40, 15.01.2014
7 0
Receptura ketchupu jest jedna : koncentrat pomidorowy i przyprawy . he he he ... 16:40, 15.01.2014
klasa17:38, 15.01.2014
2 0
Nazwa ketchupu będzie jedno lub 2 literowa "W".Już była ankieta o naszym keczupie 17:38, 15.01.2014
czar_na8919:43, 15.01.2014
9 1
Każdy zna smak ketchupu z Włocławku i jeśli zmienią recepturę konsumenci na prawno od razy to zauważą. Mam nadzieje, że jednak niczego nie zmienią w naszym ketchupie i będzie nadal najlepszym dostępnym ketchupem na rynku! 19:43, 15.01.2014
koles20:39, 15.01.2014
13 1
Wystarczy żeby się wkręcili na półki Biedronki, a łowicz z tym co nam ukradł padnie szybciej niż im się to wydaje 20:39, 15.01.2014
krzywy żonkil22:05, 15.01.2014
16 1
I bardzo dobrze, bo obecny ketchup włocławski z Łowicza chyba jednak jest inny, jakiś taki bardziej rzadki i inny w smaku, nie to co nasz oryginalny z Włocka... 22:05, 15.01.2014
xaxier23:56, 15.01.2014
2 0
dobrze, ale na rynek będzie juz bardzo ciężko wrócić z nowa marką 23:56, 15.01.2014
Wiesiek07:23, 16.01.2014
8 1
Szanujmy Polskie Przetwory.Jest to szansa na miejsca pracy i dobre produkty.Ketchupy i koncentraty z Włocławka zawsze były najlepsze. 07:23, 16.01.2014
amityr10:16, 16.01.2014
0 3
~ Pomidor / 11:23, 15.01.2014
Patrzą jak d..ę umieścić na następna kadencje. Jeden na prezia drugi na Bahama. 10:16, 16.01.2014
normalny12:43, 16.01.2014
10 1
Nie wyobrażam sobie aby zabrakło w sklepach włocławskiego ketchupu czy przecieru . 12:43, 16.01.2014
marekW13:10, 16.01.2014
9 1
nie wyobrażam sobie, żeby było inaczej 13:10, 16.01.2014
jacdom1http://popisy23:51, 17.01.2014
1 1
Oby nie zepsuli ,,naszego" ketchupu:):) 23:51, 17.01.2014
Casanova_2409:54, 19.01.2014
5 0
Cieszę się z takiego rozwiązania. Dla mnie najważniejsze jest to że Ci 122 pracowników mają za co do "garnka" włożyć bo dają im zatrudnienie.
Ale miedzy innymi owego czasu tam pracowałem na sezonie i zapier...dziel jest niesamowity. Trzeba mieć dobra kondycje fizyczną bo inaczej długo nie pociągnie tam pracownik. 09:54, 19.01.2014
Użytkownik19:16, 21.01.2014
Naruszono regulamin portalu lub zgłoszono nadużycie. Komentarz został zablokowany przez administratora portalu.
Czytajcie19:45, 22.01.2014
2 2
Ale Wy wszyscy jesteście głupi - czy choć jedna osoba potrafi tutaj czytać ze zrozumieniem?
"Koncepcja własnej marki jest w fazie zaawansowanych przygotowań", "Nową markę poznany po przeprowadzeniu przez Przetwory Polskie badań konsumenckich" - ludzie to oznacza, że ruszy produkcja ale zupełnie NOWEJ marki o NOWEJ NAZWIE i z zupełnie inną recepturą - nikt w Polsce nie będzie tej nowej nazwy i receptruy kojarzył z ketchupem o nazwie "WŁOCŁAWEK" bo ten dalej będzie produkowany, według starej receptury przez Agros-Nova tak jak to ma miejsce obecnie. Dobrze że produkcja ruszy bo to są miejsca pracy, ale to nie będzie miało zupełnie NIC WSPÓLNEGO ze starą marką "WŁOCŁAWEK" i jej recepturą. 19:45, 22.01.2014
do_czytajcie09:00, 23.01.2014
2 0
Nazwa Włocławek może zostać - jest to nazwa miejscowości i nie można jej zastrzec.
Receptura może różnić się tylko nieznacznie, może być to nawet niewyczuwalne dla przeciętnego klienta, więc nie denerwuj się i nie przejmuj zanim nie spróbujesz.
A swoją drogą dobrze by wrócili do dawnej receptury i przygotowywali ketchup z pomidorów nie chińskiej pomidoropodobnej masy, by warzywa były przygotowywane na bierząco, by mniej dawać zagęstników i całkiem zrezygnować z benzoesanu sodu. 09:00, 23.01.2014