Gęś nie jest głupia, a Zielona bywa jedynie u Gałczyńskiego. Owszem Polacy, nie gęsi i swój język mają jak pisał Mikołaj Rej, ale czy wiedzą o gęsi coś więcej niż to, że piec trzeba ją bardzo długo w wysokiej temperaturze?
Nie tylko w Wielkopolsce!
Tradycyjnie w okolicach świętego Marcina (11 listopada) mieszkańcy Wielkopolski zajadają się rogalami marciński i pieczoną gęsią. Ta ostatnia króluje nie tylko na stołach mieszkańców Poznania i okolic! Od kilku lat gęsinę promuje się również w województwie kujawsko-pomorskim. Niektóre włocławskie restauracje w okresie tego święta wprowadzają do swojego menu dania z gęsiny. Przykładem jest Restauracja w Pałacu Bursztynowym, która serwuje je przez cały listopad.
Fot. Pałac Bursztynowy
Gęś to nasze dobro narodowe
Chociaż w Polsce gęsina na stoły wróciła dopiero kilka lat temu, to od lat jest naszym towarem eksportowym. Niemcy i Austriacy od lat zajadają się polską gęsią kołudzką.
Gęś, nie tylko pieczona...
Chociaż najbardziej popularna jest pieczona gęś, to równie smaczne jest to mięso smażone, duszone czy gotowane. Coraz bardziej popularny jest rosół z gęsi. Co ciekawe, można go przyrządzić nawet na upieczonych wcześniej kościach.
Nasza, Polska, Kołudzka
Jedna z największych hodowli gęsi w Polsce znajduje się w naszym regionie, w Kołudzie Wielkiej w powiecie inowrocławskim.
Jak nie gęś, to może półgęsek?
Wędlina wytwarzana z luzowanej piersi gęsiej to półgęsek. Jest ona peklowana i wędzona. Obecnie uznana jest za jeden z produktów regionalnych Pomorza. Półgęsek to prawdziwy rarytas, jednak nie należy do tanich smakołyków - na kilogram musimy zapłacić ponad 100 złotych.
Słodko czy kwaśno?
Wśród najpopularniejszych dodatków, jakie dodajemy do dań z gęsiny wymienić należy żurawinę, jabłka (zwłaszcza szarą renetę) i czarną porzeczkę. Gęś lubi również towarzystwo alkoholi - zwłaszcza koniaku, pomarańczy czy koziego sera. Jako dodatek do porcji mięsa rewelacyjnie nada się risotto przygotowane z kaszy pęczak.
fot. Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego
Koniecznie sezonowo!
Najlepsi polscy szefowie kuchni przyznają, że podstawową zasadą gotowania, do jakiej należy się stosować, jest sezonowość używanych produktów. Jesienią zatem oprócz grzybów czy dyni koniecznie należy przyrządzać gęsinę.
Pasztet z gęsi i to jaki? Francuski!
Popularne fois gras, którego wszyscy turyści chcą spróbować będąc na wycieczce w centrum Paryża to nic innego, jak pasztet przygotowywany z gęsich wątróbek. Jest to często podawany na zimno z miksem sałat i delikatnym dresingiem.
Tłusta, a co źle?
Zawartość tłuszczu w gęsinie to ok. 7,32 g nasyconych kwasów tłuszczowych na 100 gram. Dla porównania indyk ma jedynie 2,22 g nasyconych kwasów tłuszczowych. Warto jednak pamiętać, że gęś smażymy na suchej patelni albo pieczemy przez 4 godziny - w obu przypadkach wytapiamy z mięsa zbędny tłuszczu.
fot. Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego
Nie tak łatwo dobrą gęś upiec!
Mięso należy moczyć przez cały dzień. Po 24 godzinach musimy natrzeć mięso mieszanką przypraw: soli, majeranku, świeżego rozmarynu i rozgniecionego czosnku (każdego po łyżeczce na kilogram mięsa). Koniecznie musimy pamiętać, aby natrzeć mięso również od środka. Do wewnątrz wkładamy nieobrane ząbki czosnku i pokrojone w ćwiartki jabłka. Gęś pieczemy przez kilka godzin, wg zasady 45 minut w 190 stopniach na każdy kilogram tuszki.
gość19:43, 07.11.2015
W USA króluje indyk a u nas zaczyna gęś , nic sami nie możemy wymyślić ,ciągłe ściąganie z innych.
Mk20:56, 07.11.2015
Pamiętam jak w latach 70 ubiegłego wieku w " czerwonym blaszaku" "Społem" przy ul. Barskiej sprzedawane były wielkie zamrożone gęsi (takie zlodzone bryły). Polacy tego nie kupowali ,ale za to Anglicy mieszkający we Włocławku i zatrudnieni przy II etapie "Azotów" przyjeżdżali i wykupywali wszystkie gęsi. Lubiłem specjalne pojechać na Toruńską popatrzeć na ich samochody. Mieli u nas bardzo dobrze przy tych zarobkach płaconych w Funtach byli dobrze sytuowanymi. O był taki klub przez nich odwiedzany "Piekiełko" przy dawnej ulicy Sempołowskiej , (obecnie ul. Ogniowa), w dawnym biurowcu dawnej "Celulozy " się znajdował. Wspomnienia,;)
raper21:08, 07.11.2015
Oglądałem zdjęcia tych stojących w kolejce po darmowe gęsie wyskrobki.Jacy oni wychudzeni, wybiedzeni i spragnieni żarcia, żarcia darmowego.
Prawdziwej biedy tam nie było, bieda nie afiszuje się swoim stanem posiadania. Bieda jest krępująca.
Oby odbijały się czkawką te "gęsie pipki" spragnionym darmowego...
MG22:05, 07.11.2015
~gość / 19:43, 07.11.2015 ; Jak w Polsce jadano gęsi to w USA jeszcze psy du...i szczekały.
DOJRZAŁY22:09, 07.11.2015
~Mk takie komentarze,w których piszesz,że pamiętasz jak w latach 70...zdradzają twój wiek.Jesteś stary wiesz o tym?Chyba własnymi zębami już byś takiej gęsi nie pogryzł ale corega tabs czyni cuda!
Tom Bombadil23:01, 07.11.2015
A może by tak wzorem Ameryki prezydent ułaskawił jedną gąskę z okazji 11 Listopada.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu ddwloclawek.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Będzie druga tura wyborów prezydenckich
Przypomnijmy,kim jest szMaciak?
szMaciak
01:06, 2025-05-19
Będzie druga tura wyborów prezydenckich
No to jeszcze dwa tygodnie i żegnamy uśmiechniętą Polskę, a Witamy Normalność.
Prawy Prosty
01:01, 2025-05-19
Będzie druga tura wyborów prezydenckich
Wyniki już są wygraną! Suma głosów na prawicowych kandydatów pokazuje środkowy palec łajnu lewacko - liberalnemu. Pobudka, nie chcemy was, czerwono zieloni i zafajdani. Ha Ha! 👎👎👎💩💩💩
Wszystko jasne!
00:29, 2025-05-19
Będzie druga tura wyborów prezydenckich
Jakie społeczeństwo tacy kandydaci, takie wybory. Kupa śmichu i nic więcej. Ile publicznych pieniędzy idzie na te tałatajstwo, to mózg w poprzek staje, że się tak wyrażę. Większa kupa kandydatów mówiła o rzeczach, w których prezydent nie wiele może, bo ma zupełnie inne zadania. Jednego jestem pewien TUSK (Kaczyński także) - dwa bezczelne smrody - nie mogą mieć pełni władzy. Kto i kiedy pogoni w końcu tych kmiotów? Cmentarz - naturalne zgony z uwagi na wiek? Wszystko na to wskazuje.
Franciszek
22:40, 2025-05-18