Ta ciepła, aromatyczna i syta przekąska to prawdziwa królowa kuchni włoskiej. Jej najpopularniejszą wersją jest dobrze znana smakoszom wyśmienitych potraw lasagne. O czym mowa? O wielbionej nie tylko w Italii - zapiekance!
W lecie często rezygnujemy z bardziej skomplikowanych dań, sięgając po produkty nie wymagające dłuższego przyrządzania. Zimą jest trochę inaczej. W tym okresie częściej wykorzystujemy piekarnik pozwalający na przygotowanie wydawałoby się bardziej wymagających dań. Jednak w tym przypadku, trudne wydają się one tylko z pozoru. Zapiekanka jest sposobem na szybki, ale też ciekawy i niesztampowy obiad. I nawet przygotowanie lasagne, która wygląda na talerzu wyjątkowo efektownie, wbrew pozorom nie jest aż tak skomplikowane. Wielowarstwowa potrawa z dobrze wypieczonym środkiem składającym się z różnych składników nasyci największych głodomorów, jednocześnie zaspokajając najbardziej wybredne gusta smakowe.
- Lasagne to jedna z najbardziej charakterystycznych włoskich potraw. Istnieją dwa podstawowe sposoby na jej przygotowanie. Pierwsza mówi o wcześniejszym lekkim podgotowaniu makaronowych płatów, zaś druga o pozostawieniu ich do zmiękczenia wyłącznie w piekarniku. Jeśli nie przewidujemy zbyt wielu składników, które mogłyby rozmiękczyć makaron, rozważmy uprzednie podgotowanie makaronu - radzi szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.
Przygodę z lasagne dobrze jest rozpocząć od jej klasycznej odmiany z mięsem mielonym, sosem pomidorowym, beszamelem i startym serem na wierzchu. Ostatni z wymienionych składników dobrze jest dodać kilka minut przed końcem pieczenia, żeby ser mógł się później efektownie ciągnąć w trakcie nakładania:
Lasagne
Składniki:
mięso mielone - 500 gramów
Fix Lasagne Knorr - 1 opakowanie
makaron lasagne - płaty - 6 sztuk
śmietana 18% - 150 gramów
pomidory pelati w puszce - 400 gramów
starty ser - 50 gramów
olej roślinny do smażenia - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone podsmaż delikatnie na oleju. Dodaj na patelnię pomidory pelati oraz Fix Lasagne Knorr. Dzięki temu danie zyska włoski aromat i nabierze pożądanej gęstości, co pomoże połączyć mięsny sos z makaronem. Sprawi to, że potrawa nie będzie się rozdzielała na warstwy. Kiedy sos się zagotuje, gotuj go jeszcze przez około trzy minuty.
2. W formie do zapiekanek układaj naprzemiennie sos z mięsem mielonym i makaron typu lasagne. Pamiętaj, aby pierwszą i ostatnią warstwę tworzył sos.
3. Wierzch dania posmaruj śmietaną i posyp grubą warstwą sera. Przykryj danie folią aluminiową i piecz w piekarniku przez pół godziny w temperaturze 200°C. Aby ser się zapiekł, usuń folię na 10 minut przed końcem pieczenia. Danie gotowe, smacznego!
Nieco lżejszą odmianą dobrze znanej lasagne będzie ta, w której za farsz posłuży nam przede wszystkim wędzony łosoś. Zestaw go z warzywami i ciesz się idealnie doprawionym daniem - doskonałym zarówno na obiad, jak też kolację:
Lasagne z łososiem
Składniki:
500 g fileta z łososia (mogą być też inne ryby)
2 cebule
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki musztardy francuskiej
1 pęczek świeżej bazylii
1 ząbek czosnku
1 strąk ostrej papryczki chili
2 łyżki kaparów
1 puszka pomidorów pelati
100 ml śmietany 18%
1 opakowanie Lasagne Naturalnie Smaczne Knorr
8 płatów makaronu lasagne
Sposób przygotowania:
1. W garnku rozgrzej kilka łyżek oliwy. Podsmaż na niej posiekany czosnek, chili i pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula delikatnie się zeszkli, dodaj do niej zmielone mięso łososia. Gdy mięso dobrze się przesmaży i będzie suche, dodaj pomidory z puszki, a także Lasagne Naturalnie smaczne Knorr, nada on potrawie odpowiedniego smaku oraz odpowiedniej konsystencji.
2. W natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu na dnie wylej łyżkę, ewentualnie dwie, rybnego farszu. Na farsz ułóż płaty lasagne, a następnie na makaron nałóż połowę farszu. Czynność powtórz dwa lub trzy razy, aż do całkowitego wykorzystania składników. Wierzch lasagne posmaruj śmietaną i posyp obficie żółtym sosem.
3. Całość dokładnie przykryj folią aluminiową. Wstaw do nagrzanego do 190?C piekarnika na około 35 minut. 10 minut przed końcem pieczenia usuń folię, aby ser dobrze się zapiekł.
Jeżeli tradycyjna forma lasagne już ci się znudziła, możesz wykorzystać dobrze znane makaronowe płaty do przygotowania innego dania. Wykorzystaj w tym celu Spaghetti Bolognese Naturalnie smaczne Knorr, które podkreśli i wzmocni znakomity smak potrawy:
Ślimaczki z bolognese
Składniki:
makaron lasagne - płaty - 12 sztuk
mięso mielone - 500 gramów
pomidory pelatti z puszki - 1 opakowanie
Spaghetti Bolognese Naturalnie smaczne Knorr - 1 opakowanie
mozzarella - 1 sztuka
świeża bazylia - 1 pęczek
śmietana - 100 mililitrów
pomidory malinowe - 10 sztuk
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 20 mililitrów
Sposób przygotowania:
1. Płaty lasagne ugotuj do miękkości w wodzie, wyjmij i ułóż jeden obok drugiego, tak aby makaron delikatnie nachodził na siebie.
2. W garnku na rozgrzanej Ramie podsmaż mielone mięso, dodaj do niego pomidory z puszki, oraz Spaghetti Bolognese Naturalnie smaczne Knorr, by sos nabrał doskonałego smaku i aromatu. Całość gotuj 5 minut, aż sos zgęstnieje.
3. Gotowy sos nałóż na makaron, posyp serem i zroluj. Zrolowaną lasagne pokrój nożem na mniejsze plastry i ułóż na pergaminie.
4. Lasagne piecz w nagrzanym do 190°C piekarniku około 5-7 minut. Gotowe ślimaczki udekoruj łyżką śmietany, pomidorkiem i bazylią.
Włoska kuchnia to nieprzebrane morze kulinarnych inspiracji i niezwykłych pomysłów na makaron. Jedną z bardziej osobliwych form pasty wymyślił w XIX wieku pewien neapolitański kucharz. Stworzył bardzo szerokie rurki zwane cannelloni, napełniane pysznym farszem. Także ten makaron może nam posłużyć do przygotowania wyśmienitej zapiekanki. Szef kuchni Knorr poleca szczególnie pyszne nadzienie ze szpinaku:
Cannelloni ze szpinakiem
Składniki:
12 rurek makaronu cannelloni
500 g szpinaku mrożonego
100 g sera mozzarella tartego
250 g sera ricotta
200 ml śmietany
50 g pestek dyni
3 łyżki Rama Smaż jak szef kuchni
150 g suszonych pomidorów, pokrojonych w drobną kostkę
1 puszka pomidorów pelati (około 400 g)
1 pęczek świeżej bazylii
1 pokrojona w kostkę cebula
szczypta gałki muszkatołowej
1 opakowanie Zapiekanki makaronowej z szynką Naturalnie smaczne Knorr
Sposób przygotowania:
1. W garnku rozgrzej kilka łyżek oliwy. Podsmaż na niej posiekany czosnek, chili i pokrojoną w kostkę cebule. Gdy cebula delikatnie się zeszkli, dodaj rozmrożony odciśnięty z soku szpinak, pokrojone w kostkę suszone pomidory oraz pestki dyni. Szpinak odstaw na bok do ostygnięcia.
2. Gdy będzie już nieco chłodniejszy, dodaj do niego ser ricotta i jedno żółtko, całość dopraw do smaku szczyptą gałki muszkatołowej oraz, jeśli zachodzi taka potrzeba, odrobiną soli.
3. Tak przygotowanym farszem wypełnij rurki cannelloni. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu.
4. Całość polej śmietaną i wymieszaj z Zapiekanką makaronową z szynką Naturalnie smaczne Knorr, która doskonale wzbogaci smak dania. Wierzch zapiekanki oprósz tartym serem.
5. Całość dokładnie przykryj folią aluminiową. Wstaw do nagrzanego do 190?C piekarnika na około 35 minut. 10 minut przed końcem pieczenia usuń folię tak, aby ser dobrze się zapiekł.
Podobnego typu rozwiązanie kulinarne sprawdzi się także z wykorzystaniem innego typu makaronu – muszli makaronowych. Wystarczy wypełnić je smakowitym farszem i uzupełnić Zapiekanką makaronową z szynką Naturalnie smaczne Knorr, by danie nabrało wspaniałego smaku i aromatu:
Faszerowane muszle makaronowe
Składniki:
duże muszle makaronowe - 20 sztuk
suszone pomidory z oliwy - 100 gramów
pieczarki - 200 gramów
Zapiekanka makaronowa z szynką Naturalnie smaczne Knorr - 1 opakowanie
śmietana 18% - 100 mililitrów
mleko 1,5% - 100 mililitrów
cebula - 1 sztuka
świeża bazylia - 1 pęczek
ząbki czosnku - 2 sztuki
ser gruyer - 50 gramów
tarty parmezan - 50 gramów
Sos w słoiku Spaghetti Toscana Knorr - 1 opakowanie
oliwa - 2 łyżki
papryczka chilli - 1 sztuka
Sposób przygotowania:
1. Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekany czosnek i chili. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone w plastry grzyby. Całość smaż chwilę, po czym dodaj Zapiekankę makaronową z szynką Naturalnie smaczne Knorr, która nada potrawie pełnego smaku i znakomitego aromatu. Wymieszaj ze śmietaną i dodaj suszone pomidory pokrojone w kostkę. Wszystko razem gotuj minutę, a całość dopraw do smaku pokrojoną drobno bazylią. Sos odstaw na bok, aby delikatnie ostygł.
2. Do gotującej się wody na dwie minuty włóż makaronowe muszelki, po tym czasie muszelki wyjmij z wody (nawet jeśli nie będą zupełnie ugotowane). Delikatnie wymieszaj z oliwą i ułóż na tacy otworem do dołu. Odstaw na bok do wystygnięcia.
3. Muszelki nafaszeruj białym sosem. Makaron ułóż w żaroodpornym naczyniu posmarowanym lekko oliwą i oprósz z wierzchu serem.
4. Całość przykryj folią aluminiową, wstaw na 20 minut do nagrzanego do 190°C piekarnika. Po tym czasie zdejmij folię. Całość piecz kolejne 10 minut, aż ser się zapiecze. Gotowe muszelki ułóż na podgrzanym pomidorowym sosie.
Smacznego zapiekania!
3 0
Włoskie danie mało mnie interesuje. Natomiast chciałbym zapytać naszych handlowców, dlaczego w mieście nie mogę znaleźć "Babeczek maślanych" DELECTY? Takiego półproduktu w pudełku, z załączoną foremką okolicznościowego zajączka. Za daleko do producenta?
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu ddwloclawek.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz