Z samym serem, z szynką i pieczarkami, a także z całą gamą innych dodatków – dziś swoje święto ma pizza, która jest jednym z najpopularniejszych dań świata. Dziennie na całym świecie sprzedawanych jest ok. 13 mln sztuk tego przysmaku.
Początki słynnego włoskiego dania miały miejsce w starożytnej... Grecji, gdzie podawano płaskie chleby posmarowane oliwą z dodatkiem czosnku i ziół. Stamtąd danie trafiło do Rzymu. To właśnie tam zrewolucjonizowano recepturę przez dodanie sosu pomidorowego, który stał się składnikiem obowiązkowym na niemal każdej pizzy.
Dziś włoski specjał ma wiele rodzajów i smaków. Do najpopularniejszych należą margherita (sos pomidorowy, ser i przyprawy) oraz capriciosa (sos, ser, szynka, pieczarki), jednak wiele pizzerii eksperymentuje i serwuje pizze z coraz bardziej wymyślnymi dodatkami, np. z kebabem, owocami czy nawet... czekoladą. Wiele lokali oferuje też do wyboru cienkie, włoskie i grube, amerykańskie ciasto.
W Międzynarodowy Dzień Pizzy odwiedziliśmy jedną z włocławskich restauracji i sprawdziliśmy, jak powstaje jedno z najsłynniejszych dań świata.
mily 15:19, 09.02.2018
1 1
moze i smaczne ale niezdrowe wole trzymac diete 15:19, 09.02.2018
Zbigniew Z10:35, 11.02.2018
0 0
Pizza bez sera dobre takie rzeczy tylko w telepizzy. 10:35, 11.02.2018