Zamknij

Oj, działo się... Tak wypadły "Kuchenne rewolucje" Magdy Gessler pod Włocławkiem

09:00, 18.10.2019 N.S. Aktualizacja: 09:04, 19.10.2019
Skomentuj Magda Gessler pomogła pani Oli zmienić gospodę w miejsce tętniące życiem. Fot. Bartosz Nowak Magda Gessler pomogła pani Oli zmienić gospodę w miejsce tętniące życiem. Fot. Bartosz Nowak

Magda Gessler zmieniła karczmę „Pod zachrypniętym kogutem” w gospodę „Pod rumianym jabłkiem”. TVN pokazał w „Kuchennych rewolucjach” jaką metamorfozę przeszedł lokal w podwłocławskim Glewie. Jakie są efekty?

Karczma „Pod zachrypniętym kogutem”, choć serwowała w większości smaczne dania z lokalnych, świeżych produktów, świeciła pustkami. Winny był m.in. brak reklamy, a nawet zwykłego szyldu, który pokazywałby przejezdnym drogę do lokalu.

Poza tym Magda Gessler nie miała na wstępnie zbyt wielu negatywnych uwag. Pochwaliła większość dań. Wyjątkiem była golonka, którą pani Ola, właścicielka gospody, zbyt długo przetrzymywała w rosole. Co do czystości również nie było większych zastrzeżeń. Gwiazda TVN-u poleciła jedynie porządnie wyszorować przypalone patelnie.

W ramach rewolucji restauratorka zmieniła nazwę gospody na „Pod rumianym jabłkiem”. Właścicielka wraz z mężem i załogą wykonała szyld, który ustawiono przy drodze. Spotkała się też z lokalnym dziennikarzem, który zapewnił, że media chętnie będą przyjeżdżać na organizowane w Glewie wydarzenia, jeśli tylko zostaną zaproszeni.

W nowym menu pojawiły się jajko sadzone z sosem grzybowym, rosół z pomidorem, pulpety z kaczki oraz szarlotka z całych jabłek z koglem-moglem. W ramach promocji mąż i syn właścicielki restauracji udali się do Włocławka, gdzie na pl. Wolności częstowali mieszkańców kanapkami z kiełbasą z własnej wędzarni. Na wizji zachwalała je zarówno elegancko ubrana para starszych ludzi, jak i młoda matka ze swoją córką.

Na uroczystą kolację do Glewa zjechało wielu gości. Zaleźli się wśród nich radna SLD Wanda Muszalik oraz Andrzej Rozbicki, właściciel włocławskich hoteli, m.in. Kujawy i Młyn. Wszyscy pozytywnie ocenili oryginalne menu i wystrój restauracji, która po rewolucji nawiązywała kolorystyką do znajdującego się tuż obok sadu. Jedynym „emocjonalnym” momentem w czasie kolacji była sytuacja, w której Magda Gessler zauważyła, że nikt nie pokroił chleba do przystawki.

Restauratorka wyjeżdżała z podwłocławskiej miejscowości pełna obaw, czy zmagająca się z problemami zdrowotnymi pani Ola da radę prowadzić restaurację, w której zatrudnia dość niedoświadczone osoby. Kiedy po kilku tygodniach wróciła do Glewa, okazało się jednak, że nie miała się czego obawiać, ponieważ gospoda „Pod rumianym jabłkiem” serwuje doskonałe dania. Jedyne, co nie spodobało się specjalistce od gastronomii, to karta, która jej zdaniem za bardzo „trąciła PRL-em”.

Odcinek „Kuchennych rewolucji” z Glewa można zobaczyć tutaj.

(N.S.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(26)

eloelo

34 16

dobra, porządna restauracja nie musi się promować u Gesller 09:12, 18.10.2019

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

reo

I superI super

22 9

Będzie gdzie jechać zjeść normalnie.bo niby centrum A od krolewieckiej,przez plac do okrzei to są takie restauracje że frytek nie umiał zrobić już nie mówiąc o jakimś mięsie zrobionym że smakiem,ostatnio jedną pseudo restauracja zrobiła mi 10 procent zniżki za niedogotowane kluski śląskie,porażka z tymi restauracjami.... 09:28, 18.10.2019

Odpowiedzi:2
Odpowiedz

SmakoszSmakosz

8 6

Polecam restaurację "Sezon" w Szpetalu Górnym.
Wszystko smaczne, świeże i bardzo miła obsługa. 10:33, 18.10.2019


dzidadzida

1 0

Otwórz swoja przyjdziemy 19:37, 13.09.2021


TopografTopograf

30 1

Komentarz w audycji w kontekście umiejscowienia restauracji - wg mnie - był idiotyczny, albowiem to już nie Kujawy, lecz Ziemia Dobrzyńska. 09:37, 18.10.2019

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

MirooMiroo

19 7

Kelnerka Natalia bardzo urodziwa:) 09:40, 18.10.2019

Odpowiedzi:1
Odpowiedz

niedouczone kelnerkiniedouczone kelnerki

Zgłoszono nadużycie. Komentarz został zablokowany przez administratora portalu.


Włocławek 36Włocławek 36

9 22

A kto na to zadupie będzie jechał, żeby zjeść coś, co po takim czasie od wizyty MG napewno już jest *%#)!& stare, odświeżane 15 razy 09:56, 18.10.2019

Odpowiedzi:1
Odpowiedz

JaaaaJaaaa

9 7

Gaz zatankuj za 15 zł i jedz z baba a nie kebab ba dworcu... 12:13, 18.10.2019


Gość lokaluGość lokalu

17 8

W lokalu byłem wraz z rodziną na początku października. To co pokazano we wczorajszym odcinku KR nie ma się nijak do tego co ja zastałem w lokalu: 1. Po wejściu do lokalu ciemność jak w piwnicy, paliły się tylko świece, światło tylko nad barem 2. Menu wydrukowane na zwykłych kartkach A4, 3. Obsługa na każde pytanie odnośnie dań odpowiadała: "Nie jadłam, ale dobre to jest", 4. Na dania czekaliśmy ponad godzinę, 5. Co do samych dań: - nie było dań pokazanych w programie, flaki nieodgotowane, wręcz śmierdzące, pozostałe zupy to żenada, dania główne, no cóż: mięsa nie były pierwszej świeżości, porcje - krótko mówiąc jak zestaw dla dzieci. Jednogłośnie najsmaczniejszym wyborem była domowa lemoniada. A najlepsza ustawka była w wizycie kontrolnej, koleżanki Pani właścicielki nie mogły się na chwalić - co miały z resztą mówić. Jednym słowem nie polecam, w okolicy jest kilka innych ciekawszych miejsc i dużo smaczniejszych, np. Gospodarstwo Agroturystyczne "Irena", Mihałufka (pisownia oryginalna) Skępe 09:57, 18.10.2019

Odpowiedzi:4
Odpowiedz

smakoszsmakosz

7 1

możesz podać ceny jakie tam są?
czy naprawdę nie było rosołu i tych kotletów z kaczki oraz szarlotki? 10:14, 18.10.2019


lollol

8 2

Byłem i powiem tak, bardzo dalekie od ideału. 11:20, 18.10.2019


Gość lokaluGość lokalu

5 3

Ceny za wysokie jak na taki niski standard, myślę że zdecydowanie lepszym wyborem była by restauracja Alicja w krainie garów na 3 maja we Włocławku, Garage Hotel na toruńskiej z resztą nawet kebab na przedmiejskiej bije smakiem i obsługą to miejsce. Tergo dnia z zup do wyboru była pomidorowa, czarnina i śmierdzące flaki
11:34, 18.10.2019


jakkiuujakkiuu

2 2

Też byłam z mężem zaraz po tym jak nakręcili ten odcinek i naprawdę nic smacznego nie zjedliśmy i w dodatku wszystko było zimne 19:47, 18.10.2019


znajomaznajoma

31 5

Wiadomo,że wszystkie te programy nie mogą być autentycznie spontaniczne ale takiej ustawki to jeszcze nie widziałam.Chamstwo i poniżanie widza!!! Niby przypadkowi przechodnie to min.rodzice właścicielki,zebrani goście to "znane osobistości włocławskiego biznesu"i rodzina,a niby goście 4 tygodnie póżniej to pani prowadząca gastronomię w niedalekiej wsi,która koleguje się z właścicielką.Teraz przynajmniej widać jakie wały robi min.TVN na tych wszystkich bzdurnych programach,a durni ludzie podniecają się oglądając.Dziadostwo i oszustwo!!!! 10:36, 18.10.2019

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

rafcio_78rafcio_78

12 2

Byłem w tej restauracji dwa razy. Pierwszy raz udało się zjeść, kotlet z kaczki - przepyszny. Drugi raz niestety nie udało nam się nic spróbować. Kelnerka nie ogarniała, bo chwilę wcześniej zakończyła się tam jakaś "impreza". Czekaliśmy bardzo długo na pojawienie się kelnerki z menu. Niestety na złożenie zamówienia już nie mieliśmy tyle czasu aby czekać, nawet piwa nie dostaliśmy. Szkoda, bo restauracja ma ogromny potencjał, przepiękne miejsce. Powinni zatrudnić jakiegoś managera który to będzie nad tym panował. Życzę restauracji powodzenia, z chęcią zrobię kolejne podejście, ale jeśli sytuacja się powtórzy to będzie to moja ostatnia wizyta. :) 11:29, 18.10.2019

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

adam ladam l

11 1

szkoda ze po kuchennych rewolucjach nie ma ani śladu wystrój słaby potraw też nie ma takich jak były robione szkoda za to ceny po 30 zł za danie ok ale nie takie skromne jak są na co dzień a w programie były spore trzeba pochwalić smak jest dobry ale to za mało żeby restauracji mogła działać nie rozumiem takich ludzi ktoś pokazuje drogę do sukcesu szkoli tłumaczy a oni dalej swoje sam w mojej branży chciałbym prześć taką rewolucje 12:15, 18.10.2019

Odpowiedzi:1
Odpowiedz

oo

5 2

widać chodziło tylko o reklamę 12:20, 18.10.2019


dcbadcba

6 1

Byliśmy z miesiąc temu. Bardzo wolna realizacja zamówień. Trzecia para w kolejce zrezygnowała po usłyszeniu, że musi poczekać ponad godzinę. Następna para - tak samo. My również czekaliśmy około godziny, mimo że nasze zamówienie było w tym momencie zaledwie drugim z realizowanych. Nie wiem po co rewolucje skoro moce przerobowe lokalu obejmują ze cztery / pięć dań na godzinę ? Z potraw pokazanych w tv były tylko pulpet z kaczki i szarlotka. Tyle minusów. Plusy - smacznie i w rozsądnych cenach. Podobno nie można rezerwować miejsc (takie info otrzymałem od obsługi), ale na miejscu stwierdziłem, że to nie prawda - i dla niektórych były zarezerwowane stoliki. Podsumowanie - warto, jeżeli będzie się pierwszym w kolejce. 12:33, 18.10.2019

Odpowiedzi:1
Odpowiedz

oo

4 1

lub znajomym królika 14:09, 18.10.2019


 Grzesiu1983< Grzesiu1983<

6 5

zbyt wolne osoby tam pracuja, czekac ok 40 min na danie to kpiny

poza tym dojazd jest co najmniej słaby, z Włocławka jechac przez Wisłe do restauracji - to lipa, wiekszosc wybierze nawet Bistro w Tesco 12:51, 18.10.2019

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

stop żydo -gesslerstop żydo -gessler

5 5

drodzy pracodawcy jak moze ta kukła was tak traktować żydo - amerykańska kobieta prowadzi pod jej nazwa polskie restauracje . 13:20, 18.10.2019

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

KlijentKlijent

2 2

Najlepsza ustawka z koleżankami ha ha
20:18, 19.10.2019

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Gościnna Gościnna

1 4

Wielka lipa w rzeczywistości ,polecam restaurację sezon,na prawde warto,polecam szczególnie Panu Rozbickiemu,i menu,i organizację i czystość. 00:19, 21.10.2019

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

pan79pan79

5 2

2 tyg temu byłem tam z zoną i 3 dzieci ( 15 lat , 4 i 2 ) ! na obiad czekalismy z 40min ale to raczej plus ( potrawy przygotowane na bieżąco a nie odgrzewane) . Ja zamówiłem maczaneke a zona pulpet z kaczki i obie potrawy były pyszne i warte swojej ceny . zupy twierdze ze sa drogie 10-12 zł a 2 dania to cena od 24 do 32 zł ( ale warto) . fajne miejsce na spacer a dzieci mogły dodatkowo karmic konie i kaczki . Mimo ze w "kuchenych rewolucjach" potrawy wygladaly lepiej i były rozne dodatki to jednak i tak w 100% polecam to miejsce.

a dla ciekawskich podam ze zamówilismy 2 zupy , 3 drugie dania ,piwo , cola i 2 dzwanki kompotu i wydalismy 140zł ! 01:55, 21.10.2019

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

kolkol

0 0

pan Rozbicki ekspert kulinarny i wszystko jasne 03:50, 07.03.2023

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%