Zamknij

Jak smakuje kujawska Wigilia? Muzeum Ziemi Kujawskiej i Dobrzyńskiej podaje tradycyjne przepisy

15:29, 16.12.2020 M.O. Aktualizacja: 16:02, 16.12.2020
Skomentuj

Do świąt pozostało niespełna 10 dni. To czas, kiedy myślimy nad przygotowywaniem wigilijnych dań. Przepisy na kilka tradycyjnych potraw z Kujaw przedstawiło włocławskie muzeum. 

Obyczaje kulinarne związane Wigilią, zajmują wyjątkowe miejsce w naszej kulturze.

- Każdy dom ma swoje własne zwyczaje i potrawy usankcjonowane regionalną i rodzinną tradycją. Charakterystyczną cechą wigilijnego jadła było i jest nadal przyrządzanie go z produktów pochodzących z pola, lasu, ogrodu i wody, czyli na stole musi znaleźć się wszystko, co przyniósł kończący się rok, co urodziło się w sadzie, ogrodzie i na polu - przypomina Muzeum Ziemi Kujawskiej i Dobrzyńskiej. 

Włocławska instytucja chcą przypomnieć o tradycyjnych potrawach wigilijnych serwowanych na Kujawach na przestrzeni wieków.

Co kiedyś przygotowywano na tą uroczystą kolację? 

W XIX wieku, jak informuje MZKiD, w wieczór wigilijny na kolację przygotowywano m.in. jagły, czyli kaszę jaglaną z miodem i rodzynkami, groch gotowany polany olejem lub przyrządzany z kiszoną kapustą, betki (grzyby) odgotowane, obsypane mąką i usmażone. 

Część tradycyjnych potraw na przestrzeni lat natomiast była udoskonalana. Są to "np. grzyby w cieście naleśnikowym lub przyrządzane z nieznanymi dotąd dodatkami. Takim przykładem są też ryby w galarecie."

- Wieczerza kujawska od lat zachowuje własny charakter, biorąc pod uwagę tradycyjne potrawy, czyli takie, które powtarzane są w domach od kilku pokoleń. Natomiast wprowadzane nowości, czy zapożyczenia z innych regionów, to znak postępu i cywilizacji naszych czasów - tłumaczy w swoim wpisie muzeum. 

Przepisy na tradycyjne potrawy serwowane przed laty można znaleźć Na stronie włocławskiego muzeum.

(M.O.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%