Do świąt pozostało niespełna 10 dni. To czas, kiedy myślimy nad przygotowywaniem wigilijnych dań. Przepisy na kilka tradycyjnych potraw z Kujaw przedstawiło włocławskie muzeum.
Obyczaje kulinarne związane Wigilią, zajmują wyjątkowe miejsce w naszej kulturze.
- Każdy dom ma swoje własne zwyczaje i potrawy usankcjonowane regionalną i rodzinną tradycją. Charakterystyczną cechą wigilijnego jadła było i jest nadal przyrządzanie go z produktów pochodzących z pola, lasu, ogrodu i wody, czyli na stole musi znaleźć się wszystko, co przyniósł kończący się rok, co urodziło się w sadzie, ogrodzie i na polu - przypomina Muzeum Ziemi Kujawskiej i Dobrzyńskiej.
Włocławska instytucja chcą przypomnieć o tradycyjnych potrawach wigilijnych serwowanych na Kujawach na przestrzeni wieków.
Co kiedyś przygotowywano na tą uroczystą kolację?
W XIX wieku, jak informuje MZKiD, w wieczór wigilijny na kolację przygotowywano m.in. jagły, czyli kaszę jaglaną z miodem i rodzynkami, groch gotowany polany olejem lub przyrządzany z kiszoną kapustą, betki (grzyby) odgotowane, obsypane mąką i usmażone.
Część tradycyjnych potraw na przestrzeni lat natomiast była udoskonalana. Są to "np. grzyby w cieście naleśnikowym lub przyrządzane z nieznanymi dotąd dodatkami. Takim przykładem są też ryby w galarecie."
- Wieczerza kujawska od lat zachowuje własny charakter, biorąc pod uwagę tradycyjne potrawy, czyli takie, które powtarzane są w domach od kilku pokoleń. Natomiast wprowadzane nowości, czy zapożyczenia z innych regionów, to znak postępu i cywilizacji naszych czasów - tłumaczy w swoim wpisie muzeum.
Przepisy na tradycyjne potrawy serwowane przed laty można znaleźć Na stronie włocławskiego muzeum.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz