Zamknij

Błyskawiczna interwencja GIS-u. Biedronka wycofuje całą partię mięsa!

18:40, 26.11.2021 Aktualizacja: 18:57, 26.11.2021
Skomentuj Zdjęcie ilustracyjne. Fot. Archiwum DDWłocławek/Depositphotos.com Zdjęcie ilustracyjne. Fot. Archiwum DDWłocławek/Depositphotos.com

Główny Inspektorat Sanitarny opublikował ostrzeżenie dotyczące jednej partii fileta z piersi kurczaka. Biedronka zablokowała już sprzedaż produktu i wycofuje go z obrotu.

Jak poinformował GIS, w jedzeniu, które został wyprodukowano dla spółki Jeronimo Martins Polska, właściciela sieci Biedronka, wykryto salmonellę.

- Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy

- wskazał GIS.

Konkretnie chodzi o filet z piersi kurczaka MAP oznaczony numerem partii: 793921 oraz z terminem przydatności do spożycia do 1 grudnia 2021 roku. Producentem mięsa jest Przedsiębiorstwo Drobiarskie Drobex.

Co jeśli zjemy kurczaka z salmonellą?

- Nie należy spożywać produktów z partii objętej komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem - dodali przedstawiciele Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Jak poinformowali w wystosowanym komunikacie właściciele dyskontu, Jeronimo Martins Polska zablokowało już sprzedaż produktu i wycofuje go z obrotu.

(D.W.)
Dalszy ciąg materiału pod wideo ↓

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(2)

SamoPidSamoPid

6 2

Zwożą nam te mięsa nie wiadomo skąd i jeszcze nas trują. Pora coś z tym zrobić, kontrole i zamykać sklep na 3 miesiące plus ogromna kara.

22:17, 26.11.2021
Odpowiedzi:2
Odpowiedz

chinolchinol

3 3

Taaa, a później będzie płacz, że filet po 50zł/kg

08:41, 27.11.2021

BulwarMięsnyBulwarMięsny

4 0

To wcinaj tą taniochę faszerowaną chemią, skutki będą widoczne po czasie.

11:55, 27.11.2021

patriotapatriota

0 1

a było takie tanie i świeżutkie ,powinni się posrać ci co dorabiają kapitał zagraniczny...

16:23, 27.11.2021
Odpowiedzi:2
Odpowiedz

Gruby Gruby

0 0

Te filety były hodowli polskiej czytaj artykuły uważnie Gamoniu 😠👎

21:36, 27.11.2021

PoldekPoldek

0 0

kurczaki jak się podgotuje to zobaczycie ile wyleci piany i szumowin, to muszą ładować chemii, kiedyś tak nie było.

22:20, 27.11.2021


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu ddwloclawek.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%