Główny Inspektorat Sanitarny wycofuje ze sklepów w całym kraju kilka partii makaronu żytniego. Wszystko przez szkodliwe toksyny.
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w partii makaronu żytniego w produkcie marki Bartolini Eko.
Ochratoksyna A jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.
- Nowe dane sugerują, że OTA może być genotoksyczny poprzez bezpośrednie uszkodzenie DNA. Eksperci potwierdzili również, że może działać rakotwórczo na nerki - wskazuje portal foodfakty.pl
Dlatego też Główny Inspektorat Sanitarny wskazuje, by nie spożywać partii wyrobów określonych komunikacie.
Odbiorcy produktu zostali już poinformowani i rozpoczęto dobrowolną procedurę wycofania produktu. Proces ten monitorują organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Produkt: Bartolini Eko makaron 100 % żytni pełnoziarnisty (ekologiczny), gniazda Nr 4 (tagliatelle), masa netto 250 g,Numer partii: 06.2024L02Data minimalnej trwałości: 06.2024Producent: P.P.H „TABIT” Sp. z o.o. ul. Kołłątaja 44, 05-402 Otwock.
Produkt: Bartolini Eko makaron 100 % żytni pełnoziarnisty (ekologiczny), świderek, masa netto 400 g,
Numer partii: 06.2024L02
Data minimalnej trwałości: 06.2024
Producent: P.P.H „TABIT” Sp. z o.o. ul. Kołłątaja 44, 05-402 Otwock.
Produkt: Bartolini Eko makaron 100 % żytni pełnoziarnisty (ekologiczny), muszla Nr 2, masa netto 400 g,
Numer partii: 06.2024L02
Data minimalnej trwałości: 06.2024
Producent: P.P.H „TABIT” Sp. z o.o. ul. Kołłątaja 44, 05-402 Otwock
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz