Zamknij

Kolejny produkt wycofany ze sklepów. "Spożycie grozi zatruciem pokarmowym"

11:09, 24.03.2023
Skomentuj Zdjęcie ilustracyjne. Fot. pixabay.com/pl/ Zdjęcie ilustracyjne. Fot. pixabay.com/pl/

Główny Inspektorat Sanitarny wycofał z obrotu partię kefiru. Powodem tej decyzji jest wykrycie obecności bakterii Salmonella.

- W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego - wskazuje w komunikacie GIS. 

Producent - Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łobżenicy - niezwłocznie po otrzymaniu informacji o stwierdzonej niezgodności rozpoczął wycofywanie wskazanej partii produktu z rynku.

Organy urzędowej kontroli żywności we współpracy z producentem prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Objawy zakażenia salmonellą

Pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym. Są to bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty.

Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę.

Szczegóły dotyczące produktów

Nazwa produktu: Kefir 200 g, OSM Łobżenica

Numer partii: 25.03.2023/1

Termin przydatności do spożycia: 25.03.2023

Producent: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łobżenicy, ul. Wyrzyska 16, 89-310 Łobżenica, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30191601 WE

(Źródło: GIS)
Dalszy ciąg materiału pod wideo ↓

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(3)

Odbiera apetytOdbiera apetyt

6 2

Czy jest jakieś logiczne wytłumaczenie, dlaczego takie rzeczy są wprowadzane do obrotu bez wcześniejszego sprawdzenia? Poza rzecz jasna tym, że ludzkie zdrowie jest mało ważne, kasa musi się zgadzać, więc nikt jej nie traci na odpowiednie badania.

12:51, 24.03.2023
Odpowiedzi:1
Odpowiedz

....

1 2

Jest , niemcy nas nie lubią

13:51, 24.03.2023

No cóż No cóż

0 3

Skoro w/g prawa deb....li z niemieckiej unii ślimak to ryba ,a wołowina to trucizna to dlaczego salmonella ma nie być jadalna ?
PO prostu mieszkańcy poskojęzycznego niemieckiego landu muszą się przystosować albo ...wyginąć .

14:51, 24.03.2023
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

idaida

0 0

któryś raz kupuję kefir bez laktozy w markecie przy cmentarzu i za 2 dni jest tak sfermentowany że po otworzeniu aż kipi dosłownie a ma dobrą datę ważności Nie sposób go wypić bo się aż gotuje w tej butelce

13:57, 25.03.2023
Odpowiedzi:0
Odpowiedz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu ddwloclawek.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%