Główny Inspektorat Sanitarny wydał pilne ostrzeżenie dotyczące obecności bakterii Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj. Zanieczyszczony produkt może stanowić zagrożenie dla zdrowia, szczególnie jeśli jaja nie zostaną poddane odpowiedniej obróbce termicznej.
Podczas kontroli przeprowadzonej przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykryto obecność bakterii Salmonella spp. w jednej z pięciu pobranych próbek jaj.
Spożycie skażonego produktu, szczególnie na surowo lub bez wystarczającego ugotowania, może prowadzić do zatrucia pokarmowego.
GIS podał szczegółowe informacje na temat produktu, w którym wykryto niebezpieczne bakterie. Konsumenci powinni sprawdzić, czy nie mają go w swoich domach.
Po wykryciu zagrożenia wstrzymano wprowadzanie do obrotu jaj pochodzących z kurników A, B i F należących do zakładu produkcyjnego.
W sumie chodzi o prawie 91 tysięcy sztuk jaj. Decyzja obowiązuje do momentu uzyskania wyników kolejnych badań laboratoryjnych.
GIS zaleca natychmiastowe zaprzestanie spożywania jaj z tej partii. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia, takich jak biegunka, bóle brzucha, gorączka czy nudności, należy skonsultować się z lekarzem. Więcej informacji na temat salmonellozy można znaleźć na stronie internetowej GIS.
ciekawostka 16:40, 29.01.2025
w niektorych miejscowościach nadgranicznych moz kupić tanie jajka z....niemiec .... grubo po terminie ważności ....to też jest unijna ekologia czy niemieckie oszustwo ...
Covidowiec19:52, 29.01.2025
Sprawdzałem w lodówce - salmonellę mam na jednej półce a jajka na drugiej półce
0 0
Ja tylko jadam jajka od kurek z Ukrainy z regionu Czernobyla przez kilka lat utrzymuja świeżość