Zamknij

Jak zdrowo schudnąć i uniknąć efektu jojo?

00:00, 23.06.2023 art. sponsorowany

Większość osób mających nadwagę marzy o tym, aby schudnąć, ale zdrowo i bez efektu jojo. Jak to osiągnąć? Otóż kluczowa w tym wszystkim jest dobrze zbilansowana dieta, a także stopniowy powrót do wykluczonych z jadłospisu produktów spożywczych. Ważna jest także aktywność fizyczna i picie odpowiednich porcji wody. Dowiedz się, czym jest efekt jojo i jak schudnąć, aby do niego nie dopuścić.

Efekt jojo — co to jest?

Efekt jojo to wahania masy ciała po zakończonej diecie odchudzającej. Jeśli więc gwałtownie pozbędziemy się nadmiaru kilogramów, a po krótkim czasie ponownie przybierzemy na wadze — to właśnie mamy do czynienia z efektem jojo. Pojawia się na skutek przestrzegania zbyt rygorystycznej, nisko kalorycznej i źle zbilansowanej diety. Okazuje się bowiem, że aż 75% osób stosujących dietę redukcyjną i którym udało się zmniejszyć wagę — cierpiało na efekt jojo!

Efekt jojo — skąd się bierze?

Efekt jojo to nic innego, jak obrona organizmu przed zbyt gwałtowną zmianą żywienia. Niestety, duża liczba osób odchudzających się stosuje tzw. głodówki lub diety poniżej 1000 kalorii dziennie. Zbyt restrykcyjny jadłospis nie przynosi jednak oczekiwanych efektów na długo, wręcz przeciwnie. Otóż faktycznie, dochodzi do utraty wagi, ale nie do zmniejszenia tkanki tłuszczowej, co ma znaczący wpływ w procesie odchudzania. Zbyt szybka redukcja kilogramów skutkuje utratą wody i masy mięśniowej, a nie spaleniem tłuszczu. Co gorsza, organizm w poczuciu zagrożenia tworzy rezerwę i zaczyna magazynować tkankę tłuszczową. Dochodzi także do obniżenia pracy metabolizmu. W związku z tym, jeśli już planujemy proces odchudzania, starajmy się odpowiednio bilansować dietę, tak, aby organizm „nie doznał szoku”.

Ważny w tym wszystkim jest umiar. Tuż po zakończonej redukcji masy ciała, nie możemy ponownie wracać do poprzednich nawyków żywieniowych. To nowy etap, podczas którego musimy nauczyć się wybierać zdrowe i pełnowartościowe produkty. Wówczas trzeba pamiętać o regularnych posiłkach i nie ulegać pokusom.

Jak zrzucić kilogramy bez efektu jojo?

Osoby planujące schudnąć powinny przestrzegać kilku podstawowych zasad, tak, aby uniknąć rozczarowania i szybkiego powrotu do wagi sprzed kuracji odchudzającej. Pomimo wszystko, uniknięcie efektu jojo nie jest takie trudne. Wystarczy odrobina chęci i stosowanie się do kilku sprawdzonych zasad.

Ważnym tutaj kwestią jest przede wszystkim unikanie diet głodówkowych, które są trwałe tylko na chwilę. W wyniku stosowania głodówki dochodzi do utraty masy mięśniowej, spadku energii i co ważne — spowolnienia przemiany materii, który jest jedną z przyczyn powrotu do poprzedniej wagi. Przyjmowanie niskokalorycznych posiłków przez zbyt długi czas daje odwrotny skutek. Dlaczego? Organizm przestawia się na tzw. tryb oszczędzania, a każdy dodatkowy posiłek będzie przez niego traktowany jako coś, co jest zbyteczne. Wówczas nadwyżka kalorii zostanie zmagazynowana, tworząc tym samym np. oponkę na brzuchu.

Nie jest dobrym pomysłem ciągłe odmawianie sobie ulubionych potraw. Takie zachowanie może zniechęcić nas do dalszego procesu przestrzegania diety. Co zatem możemy zrobić? Zmodyfikować posiłek na bardziej zdrowy. W tym celu warto zamienić zbyt kaloryczne produkty na te mniej tuczące.

Należy również pamiętać o regularnej aktywności fizycznej. Jazda na rowerze, trening siłowy, taniec, poranny jogging, pływanie, a może jazda na rolkach? Ulubiony sport nie tylko poprawi samopoczucie i wzmocni kondycję, ale przyczyni się do zwiększenia metabolizmu, a tym samym do uniemożliwienia odkładania się nadmiaru tłuszczu w określonej części ciała. Zaleca się ćwiczyć trzy razy w tygodniu po min. 30 minut dziennie. Wówczas szybko dojdzie do zamierzonego efektu — szczupłej i zdrowej sylwetki.

Nie warto więc wierzyć w cudowne, szybkie diety. Codziennie, zdrowe odżywianie powinno być dobierane indywidualnie i najlepiej przy pomocy dietetyka klinicznego. Jeśli natomiast samodzielnie chcemy zacząć przygodę z odchudzaniem, na początku powinniśmy obliczyć nasze dzienne zapotrzebowanie kaloryczne (do tej procedury nada się kalkulator kalorii), a następnie tak ułożyć jadłospis, aby zmieścić się w określonym deficycie.

(art. sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%