Zamknij
REKLAMA

To już ostatni moment! Ratusz czeka na opinie w tej sprawie jeszcze tylko do...

15:00, 23.05.2020 | N.S.
Skomentuj
Urzędnicy czekają na opinie na temat pl. Wolności. Fot. Natalia Seklecka
REKLAMA

Tylko do końca niedzieli (24 maja) mieszkańcy Włocławka mogą wypowiedzieć się na temat przyszłości pl. Wolności. Centralny plac miasta ma zostać przebudowany i zyskać nowe funkcje.

O potrzebie zmian na pl. Wolności mówi się we Włocławku od lat. Przedsięwzięcie wpisano do Gminnego Programu Rewitalizacji, który ma być realizowany do 2028 roku.

W tym roku powinien powstać projekt zmian na głównym placu miasta. W budżecie zapisano na ten cel pół miliona złotych.

Urzędnicy zakładają, że przebudowa pl. Wolności usprawni ruch w tym rejonie i podniesie estetykę centrum miasta. Szczególnie ten drugi aspekt był wielokrotnie podnoszony przez mieszkańców (pisaliśmy o tym m.in. tutaj).

Zanim rozpocznie się projektowanie nowego wyglądu pl. Wolności miasto chce poznać opinie mieszkańców. Od kilkunastu dni na stronie internetowej ratusza jest dostępna ankieta poświęcona tej kwestii.

- W opracowaniu koncepcji nowego zagospodarowania Placu Wolności ważną rolę odgrywać będą głosy włocławian. Zachęcamy do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami i propozycjami, m.in. w zakresie układu pieszego, rowerowego i drogowego, elementów małej architektury i zieleni 

- piszą urzędnicy.

Zebrane w ankiecie opinie mają wyznaczyć ramy projektu. W czasie opracowywania koncepcji zmian pomysły mieszkańców pomogą wypracować konkretne rozwiązania dla pl. Wolności.

Kiedy wizje włocławian zostaną zebrane w spójna wizję, urzędnicy zaprezentują ją mieszkańcom i poddadzą konsultacjom społecznym.

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA
REKLAMA

komentarz (28)

4 Oceany4 Oceany

35 1

Projekty, plany, konsultacje, rewitalizacja czyli nic nie było, nic nie będzie. 15:08, 23.05.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

AsaAsa

29 3

Ile wydano już na projekty? Gdzie realizacje? I gdzie adresy e-mail radnych podane do wiadomości publicznej? Ta cała banda od lewa do prawa urządza sobie kpiny z mieszkańców.
Pozwoli aby monopole rozgościły się na Pałacu Wolności, który wygląda jak ruina, zapuszczona przez brak sprzątania i dbania. Teraz musimy wydać miliony na rewitalizacje. 15:20, 23.05.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

UżytkownikUżytkownik

Naruszono regulamin portalu lub zgłoszono nadużycie. Komentarz został zablokowany przez administratora portalu.


InfrastrucelInfrastrucel

22 0

🤣🤣🤣🤣🤣-'' W opracowaniu koncepcji nowego zagospodarowania Placu Wolności ważną rolę odgrywać będą głosy włocławian''.
------------
To projektodawcy nie mają pomysłów?!🤣🤣🤣
Najpierw trzeba było przedstawić projekt, aby mieszkańcy mogli zgłosić swoje uwagi pod jego adresem. 16:16, 23.05.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Roland Kwiatkowski Roland Kwiatkowski

3 7

Do PanaDziada
A co Wojtkowski miał pozwolić, żeby Edzio rządził w bursie 50 lat i 1 dzień dłużej? Kto w ogóle na to pozwolił? Widać, że komuś nie na rękę nowy dyrektor! Według mnie zmiana była konieczna, ponieważ ten stan stawał się już groteskowy. Ogólnie tamto towarzystwo powinno zostać przetrzepane. 17:57, 23.05.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

LOVE MUSICLOVE MUSIC

1 3

https://www.youtube.com/watch?v=d0ju3TFSKbg&fbclid=IwAR2rnD2JWaqaEfPgWVTM4lNe6knLnL8NVJ6pID9Ex-p4B6M_xRyEWOTtLSg
Слава - Одиночество 18:32, 23.05.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Była ofiara przemocyByła ofiara przemocy

14 2

Niech zamiast projektu Pani
Prezydent Kopaczewska i Pan Prezydent Wojtkowski i Pan Prezydent Kukucki i Pani Prezydent Moraczewską pomyślą o byłych ofiarach przemocy po hostelu dla ofiar przemocy wychowujących samotnie dzieci jedno z nich jest niepełnosprawne że obiecują przez 4 lata mieszkanie komunalne i komisja nawet była jak byłam z dziećmi w hostelu i potem jeszcze były komisję izostawili mnie z wszystkim na pastwę losu płace duże pieniądze za wynajem i wcale nic mnie nie wspierają i zostawili mnie bez mieszkania z dwojgiem dzieci i mają gdzieś oszczędzają na nas jak mogą co to za miasto i ludzie z urzędu bez serca że nie rusza ich nasz los !!!😢😢😢 18:57, 23.05.2020

Odpowiedzi:1
Odpowiedz

4 Oceany4 Oceany

8 0

Może trzeba zgłosić sprawę do programu Interwencja albo Uwaga? Niech pokażą całej Polsce jaką mamy we Włocławku władzę. 19:19, 23.05.2020


PlanyPlany

17 0

Z okresu władzy Paluckiego. Parking podziemny i przebudowa na miarę XXI wieku. 19:30, 23.05.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

LONIULONIU

11 2

ZAORAĆ TO DZIADOSTWO , ZALAĆ I RYŻ POSADZIĆ....... 19:45, 23.05.2020

Odpowiedzi:1
Odpowiedz

luizaluiza

5 3

bardzo dobrze piszesz powinni zaczac od zburzenia reliktu komuny na placu wolnosci tego wiezowca co do niczego nie pasuje wszyscy co przyjezdzaja do wloclawka i sie pytaja co za idiota to postawil do czego to pasuje czy to pomnik czy to relikt socjalizmu 22:32, 23.05.2020


LOVE MUSICLOVE MUSIC

1 2

https://www.youtube.com/watch?v=jezU0MUixaY
#2Маши "МАМА, Я ТАНЦУЮ " [ ПРЕМЬЕРА КЛИПА ] 08:39, 24.05.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

REKLAMA

LOVE MUSICLOVE MUSIC

1 2

https://www.youtube.com/watch?v=frOPjBp7MZk
Паранойя 10:39, 24.05.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

WojtkowskiCiapekWojtkowskiCiapek

4 0

Wojtkowski i Kukucki zamiast realizacji przeszli do fazy zaprojektuj, wydaj i zapomnij. To jest niegospodarność i jawna kpina! Ten prezydent to wstyd dla tego miasta!! Zmarginalizował Włocławek do roli podrzędnej wiochy. Nawet Brześć Kujawski potrafi lepiej przyciągać inwestorów. Pałucki przynajmniej miał wizję i konsekwentnie ją realizował! A ten obecny ciapek nic nie potrafi tylko wpychać swoich na posady. 12:29, 24.05.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

DariuszDariusz

3 0

Co ten nieudacznik Prezydencki pręcik suka, należy realizować projekt opracowany za czasów Prezydenta Pałuckiego, a pan Kukuczki znana temat, bedac wówczas bezradnym tylko fachowcy z PIS-u i P.O. zablokowali 13:25, 24.05.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Do WszystkichDo Wszystkich

4 0

Ludzie tu się dba o urzędników w tym mieście nie o przeciętnego obywatela .Dlatego zwala się projekty na mieszkańców .Bo wy dacie plany i pomysły projektu a oni nie będą musieli płacić za projekt .Tylko zrobią co Wy im podsunięcie.A Was i tak nie docenią i nie pomogą żadnemu przeciętnemu mieszkańcowi bo muszą dbać o swoich żeby nie spadli że stołków tu sie liczy kolesiostwo, nepotyzm .koligacje wśród urzędników.Przejrzyjcie na oczy co w tym mieście się dzieje ! 14:30, 24.05.2020

Odpowiedzi:1
Odpowiedz

SławomirSławomir

2 0

Powinni się przyjrzeć nepotyzmowi i kumoterstwu na Rysiej. Ilu tam zostało po byłym prezesie. 17:46, 24.05.2020


Oczy szeroko otwarteOczy szeroko otwarte

4 0

Każdy Urzędnik ,Prezydent i Radny w naszym miescie pod Stołem po cichu na na tym waszym projekcie kradnie a każdy przeciętny mieszkaniec na dnie na dnie ! 15:02, 24.05.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

MieszkankaMieszkanka

7 0

Nic nie poradzimy że mieszkamy w zaściankowym mieście gdzie dyktatura urzędnicza komunę popycha by ludzi doprowadzić do gorszej biedy niż była ! 15:13, 24.05.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

DziuraDziura

3 0

projekt juz był za poprzednika dobry i nie mydlcie ludziom oka bo i tak nic z tego nie będzie 17:59, 24.05.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

MieszkankaMieszkanka

1 0

Znowu muszą mieć podstawę by wziąść do kieszeni nasze podatki ! 18:44, 24.05.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

niknik

3 0

Żeby plac zmienić to zrobić z niego wielkie rondo,czy owal,bo przebudowa jest tam ciężka.A parking pod ziemią -za mało jest miejsca na wjazd i wyjazd i pasy dojazdowe.To jest centralny plac komunikacyjny miasta,za duże jest zagęszczenie linii MPK,i samochodów.Tego trzeba się pozbyć ale nie ma miejsca aby to przenieść,może na Stary Rynek,jest prawie idealny na parking,czy po ruinach 3Maja,Szpichlernej,Żabiej.I wziąść się za zazielenianie Placu,bo smród i smog dusi,gdy tam się przebywa.I wyciąć te wszystkie suche drzewa na ulicach zamiast zielonych,a sprawdzić łatwo,bo są suche.Ogrodnik miejski niech w końcu zacznie pracować. 19:03, 24.05.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

ManiekkManiekk

1 1

Przebudowa nie będzie niczemu służyć obecny projekt jest wystarczający,ewentualnie można poddać estetyce istniejące elewacje zewnętrzne budynków.To miejsce jest dobrze zaprojektowane wygodne i praktyczne w każdą stronę miasta.Pl.Wolności powinien być zachowany i traktowany jako część historyczna krajobraz tego miasta,we Włocławku jest tyle zaniedbanych dawnych wspaniałych miejsc.Całe Trzeciego Maja,Tumska,Bulwary jako perły w Europie powinno nieustannie tam coś restaurować.Nadawać tam tok miasta i urok kawałka starówki.Tam nigdy nie powinno być pozostawione samemu sobie,krok po kroku metr po metrze coś wyremontowanego i coraz więcej Włocławian pod urokiem tej starówki. 19:46, 24.05.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

REKLAMA

O mieścieO mieście

1 0

Niech władze tego miasta pomogą zadbać o mieszkańców i o czystość tego miasta dopiero niech biorą się o modernizację, rewitalizację i przebudowę miasta i zazielenienie go .Bo biorą podatki przejmują pieniądze z budżetu miasta a efektu nie widać i jeszcze wszystko podwyższają i doliczają opłaty za wszystko w tym mieście bo biorą z nie do kieszeni taka jest prawda ! 19:47, 24.05.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Matka WłocławiankaMatka Włocławianka

1 0

Łatwo oszukiwać mieszkańców przez władze naszego miasta biorąc pieniążki z naszych podatków i budżetu miasta i mydlić oczy żeby ludzie podpowiedzieli jaki zrobić projekt modernizacji i przebudowy placu wolności jak projekt był już robiony nie raz i poszły z naszych podatków i budżetu miasta pieniądze na to .Ich cwaniakowanie to już przegięcie kosztem naszych pieniędzy z podatków i jeszcze nie chcą dać mieszkania z miasta które obiecali komunalne i to co obiecane powinno mnie samotnej matce ofierze przemocy i moim dzieciom być dotrzymane ! 19:57, 24.05.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Do ludziDo ludzi

3 0

Projekt z waszych pomysłów wykorzystują mieszkańców tego miasta bo chcą zarabiać waszym kosztem i nakraść ile się uda bo wybory zaraz ! 21:29, 24.05.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Do mieszkańców i munDo mieszkańców i mun

0 0

Łapią złodzieji na gorącym uczynku którzy z biedy która aż piszczy kradną bo władza tego miasta tak nas wszystkich urządza w tym mieście Panowie mundurowi niech złapią władze i urzędników jak po cichu kradną pod pretekstem planu którzy stworzą przebudowy placu Wolności oszczędzają na nas bo na wybory z naszych podatków i naszego budżetu miasta muszą mieć żerują na ludzkiej krzywdzie nie liczą się z nikim i niczym tylko kradną na potęgę ! 07:48, 25.05.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

BogdanBogdan

0 0

Dajcie sobie spokój z tymi inwestycjami. Dworzec PKP już prawie gotowy, tylko wstęgę przeciąć, teraz plac wolności. Jesteście (wyrabiacie 200% normy). super. Może w tracie tego rozmachu inwestycyjnego naprawicie jezdnie w kierunku placu wolności np. rondo woj. Polskiego-Kilińskiego itp. 08:32, 26.05.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

REKLAMA
REKLAMA