Przyjęło się mówić, że miód dobry jest dla zdrowia. Czy to jednak nie jest zwykłe powiedzenie? Co takiego ma w sobie szlachetny miód spadziowy czy miód z naturalnymi domieszkami? Zobacz, jak duży jest wybór naturalnych miodów pszczelich, jakie są zastosowania miodu gryczanego oraz miodów z dodatkiem owoców i dowiedz się, jakie właściwości mają produkty pszczele.
Bogaty wybór miodów może zaskakiwać. Naturalne miody pszczele czy miody z dodatkami naturalnych domieszek mają bardzo szerokie zastosowanie. Niepowtarzalny smak miodu i barwa miodu sprawiają, że bardzo chętnie sięgamy po niego w kuchni. Nie musi służyć wyłącznie do słodzenia napojów. Śmiało można wykorzystywać go jako dodatek do jogurtów czy sosów sałatkowych. Miód smakowy (jak choćby miód z owocami liofilizowanymi) uwielbiany jest przez dzieci i rewelacyjnie nadaje się do posmarowania kanapki czy naleśników. Mogłoby się wydawać, że stosowanie najlepszej jakości miodu w kuchni ograniczona będzie postacią produktów pszczelich. Wiadomo, że na przykład miód rzepakowy bardzo szybko się krystalizuje, przez co staje się twardy i trudny do wydobycia ze słoika. A wystarczy wybrać miód kremowany o konsystencji masła, zachowujący wszystkie odżywcze składniki miodu w tradycyjnej postaci. Pamiętaj też, że miód nektarowy doskonale sprawdza się również jako dodatek do kosmetyków wykonywanych w domu. Naturalny miód pszczeli świetnie nawilża i regeneruje skórę.
Regularne spożywanie miodu ma zbawienny wpływ na zdrowie. Warto jednak mieć na uwadze, że inne będą właściwości odżywcze miodu wielokwiatowego i inne będą (na przykład) właściwości miodu gryczanego bogatego w żelazo, witaminę C i biopierwiastki. I tak, miód kremowany rzepakowy polecany jest osobom z wrzodami żołądka czy nadżerką, pomaga w leczeniu stanów zapalnych układu moczowego. Miód spadziowy liściasty zawiera czterokrotnie więcej związków mineralnych niż miody nektarowe. Jest uznawany za jeden z najzdrowszych miodów, zajmuje szczególne miejsce w terapii chorób układu oddechowego. Osoby szukające prawdziwego sprzymierzeńca w walce z infekcjami powinny sięgnąć po miód z pierzgą i pyłkiem. Pyszny smak miodu leśnego o właściwościach antybakteryjnych wzbogacony został o dodatek jakim jest pierzga pszczela bogata w witaminy (między innymi A, C, E, D, K i witaminy z grupy B) oraz makro- i mikroelementy. W każdym słoiku miodu z dodatkiem pyłku i pierzgi jest też mnóstwo składników hamujących procesy starzenia skóry i wzmacniających odporność. Miód z propolisem z kolei uznawany jest za naturalny antybiotyk, zapobiega stresowi antyoksydacyjnemu mogącemu prowadzić do chorób przewlekłych. Miód z przyprawami i najwyższej jakości miód z owocami liofilizowanymi również mają ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. A do tego smakują obłędnie. Trzeba pamiętać tylko, że każdy gatunek miodu zachowa swoje prozdrowotne właściwości pod warunkiem, że przechowywanie miodu nie zostanie potraktowane po macoszemu i będziemy słoik trzymać w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.
Wbrew pozorom zakup polskiego miodu najwyższej jakości wcale nie jest prostym zadaniem. W sklepach znaleźć można wiele miodów pszczelich stanowiących mieszankę miodów z różnych krajów europejskich oraz z Chin, często dosładzanych. Produkty te kuszą niższą ceną i płynną konsystencją. Niekoniecznie jednak są zdrowe. Lepiej wybierać miody pszczele ze sprawdzonych źródeł. Twojej uwadze polecamy miody z pasieki Dziewanna - Pracownia Miodu i Ziół. Dziewanna oferuje wyłącznie naturalne produkty tworzone bez pośpiechu i z największą starannością. Sprzedaje miód online. W swojej ofercie ma miody naturalne oraz miody z dodatkami. Na półkach czekają między innymi takie pyszne miody jak miód rzepakowy, miód gryczany, miód leśny, miód lipowy czy miód wrzosowy. Nie brakuje także innych rarytasów, w tym między innymi miodu z dodatkiem liofilizowanych owoców (maliny, cytryny) oraz miodu z dodatkiem przypraw (cynamonu lub pomarańczy i goździków). Szczególną pozycją w katalogu rodzinnej pasieki Dziewanna jest Meega Miód, czyli miód z pyłkiem kwiatowym i pierzgą, będący nieocenionym sprzymierzeńcem w walce z infekcjami w okresie wzmożonych zachorowań. Łasuchy mogą spróbować miodu z orzechami, czyli chrupiących migdałów lub orzechów nerkowca w miodzie akacjowym. Wybierz swój ulubiony gatunek miodu i ciesz się zdrowiem!