Praktycznie każdy z nas lubi jeść. I nie chodzi tylko o to, by najeść się po same gardło, ale o smakowanie. Właśnie to jest kwintesencją foodie. Czym lub kim jest foodie? Odpowiedź w poniższym tekście.
Pojęcie z Zachodu
Obecnie niemal wszystko co nowe przychodzi do Polski z krajów Europy Zachodniej lub Stanów Zjednoczonych. Idei, pomysłów czy technologii nie importujemy z Indii, Chin czy Arabii Saudyjskiej. Komputery stacjonarne, samochody, Walentynki czy Halloween – wszystko to przybyło do nas z Zachodu. Nie inaczej jest w przypadku foodie. To pojęcie nie ma jednoznacznego polskiego odpowiednika. Według słownika „foodie” to „smakosz” bądź „łakomczuch”. Jednak „Foodie” (pisane wielką literą) to „osoba, która lubi dobre jedzenie, jednak nie jest łakomczuchem”. Jak widać z definicją foodie jest niemały problem. Ponieważ foodie może być zarówno osobą, jak i stylem życia. Przyjrzyjmy się temu pojęciu bliżej.
Kocha dobre jedzenie oraz zna się na nowinkach
Osoba, którą możemy nazwać „foodie” to miłośnik dobrego jedzenia. Nie jest ot jednak stereotypowy kucharz z lekką nadwagą, który rozpływa się nad każdym posiłkiem. Foodie to nowoczesny człowiek. On traktuje jedzenie jak wielu mężczyzn tratuje samochody czy sport – jak pasję. Foodie nie chce tylko zjeść, chce poczuć coś więcej. Dlatego nie spotkamy foodie w pierwszym lepszym fast foodzie. On odwiedza restauracje, gdzie odkryje nowy smak, gdzie będzie mógł celebrować posiłek. Zna się na jedzeniu i wie, co zamawia. Jeżeli idzie do jakiejkolwiek restauracji, to nie po to, by się najeść, ale dla „wyższych doznań”. W karcie dań szuka dań, które najprościej określić jako „inne”. Foodie najczęściej sam również potrafi gotować i chętnie to robi. W swojej kuchni ma wiele różnych ziół, warzyw i mięs. Poszerza swoje horyzonty kulinarne i nie ogranicza się do gotowania tylko tego, co zna. Oprócz tego foodie wie, „co w kuchni piszczy”. A dokładnie, co jest aktualnie modne, jakie nowe technologie pomagają w gotowaniu, zna niuanse i „smaczki” branży.
Kto jest foodie?
To tylko niektóre odpowiedzi na pytanie „kim/czym jest foodie?”. Tak naprawdę foodie może być każdy. To nie tylko osoba, która lubi dobre jedzenie Wrocław. Wystarczy, że lubimy gotować i już możemy określić się mianem „foodie”. Z drugiej strony możemy nie cierpieć siedzieć w kuchni, ale chętnie odwiedzamy restauracje. To wystarczy, by być foodie. Jak widać jest to bardzo płynne pojęcie, które kojarzy się nie tylko z dobrym jedzeniem, ale również gotowaniem, technologią czy ocenianiem.
Marcin13:52, 24.03.2022
Świetne dania można znaleźć też w restauracji Szkutnia w Warszawie. Polecam się tam wybrać jak będziecie w okolicy.
Chwile grozy nad włocławskim jeziorem
Znieczulica
do re
12:11, 2025-06-23
Chwile grozy nad włocławskim jeziorem
Artykuł nie czytelny ale ze zdjęcia widać że to nad J. Czarnym i nikt mu nie pomógł
re
12:10, 2025-06-23
Żywioł nadciąga, IMGW bije na alarm! Sprawdź
Bardzo ciekawym pytaniem jest - jak zachowa się Policja?, jak zachowają się Służby Bezpieczeństwa? Ot pytanie, bardzo słuszne. Oby Polska nie stała się Hiszpanią roku 1935, oby jakieś polskie miasto nie stało się Walencją, tamtych czasów. Inteligencja walczyła w Powstaniu Warszawskim, inteligencja wygra dzisiaj, damy radę nieukom.
Lala20
12:06, 2025-06-23
Żywioł nadciąga, IMGW bije na alarm! Sprawdź
żywioł to lewactwo które już jest od 1945 r
amen
11:59, 2025-06-23