Właściciele zakładów gastronomicznych, którzy planują rozszerzyć swoją ofertę o pizzę, zastanawiają się niejednokrotnie nad tym, jakiego rodzaju piec do pizzy wybrać. Na rynku dostępne są piece elektryczne, gazowe, ale modele ceglane, opalane drewnem, które chyba najbardziej kojarzą się z tradycyjną metodą wypieku tego dania. Każdy z tych rodzajów pieców ma swoje wady i zalety, zatem pod uwagę należy tu wziąć specyficzne wymogi lokalu, w którym piec będzie użytkowany.
Piece do pizzy gazowe
W niektórych lokalach sprawdzają się piece do pizzy zasilane gazem. Zwłaszcza małe lokale oferujące zapiekanki, focaccię czy pizzę w porcjach na wynos, chętnie korzystają z tego rozwiązania. Innych kusi niska cena eksploatacji tego rodzaju pieców, choć koszt ich zakupu jest dość wysoki. Modelem pieca gazowego, którego użytkowanie chwalą sobie doświadczeni pizzerzy, jest piec do pizzy G4 polskiej firmy Stalgast.
Piece elektryczne
Zdecydowanie najbardziej popularne są piece do pizzy zasilane energią elektryczną. Ich koszta eksploatacji są nieco wyższe niż w przypadku pieców gazowych, ale cena zakupu jet najczęściej relatywnie niska. Równie ważne okazuje się przy tym wysokie bezpieczeństwo użytkowania. Piec elektryczny do pizzy może umożliwiać wypiekanie tylko jednego, albo kilku naraz placków, a oferta tego rodzaju pieców na rynku jest zdecydowanie najszersza.
Ciekawym rozwiązaniem, które znajduje zastosowanie zwłaszcza w dużych pizzeriach, które wypiekają dużo pizz w krótkim czasie, ale tez w popularnych lokalach z zapiekankami, są piece przelotowe, w których wypiekana pizza przesuwa się na taśmociągu. Tego rodzaju piec do pizzy znajduje się między innymi w ofercie niemieckiego producenta sprzętu dla gastronomii BARTSCHER, a najpopularniejszy pozostaje model 3550TB10.
Piece do pizzy opalane drewnem
Tego rodzaju piec, zwłaszcza pozostawiony na widoku, zawsze robi na klientach wrażenie. Pozwalają one na wypiek wielu pizz jednocześnie, a koszty eksploatacyjne są zazwyczaj relatywnie niskie. Niestety, cena tego rodzaju pieców sprawia, że zakup ich dla wielu właścicieli lokali gastronomicznych staje się bardzo trudnym, jeśli nie nieosiągalnym przedsięwzięciem.
Piece opalane drewnem wymagają również do obsługi wykwalifikowanego i odpowiednio przeszkolonego personelu. Z tego względu niewielka pizzeria, która dopiero poszukuje swojego miejsca na rynku i skupia się głównie na stworzeniu bazy wiernych klientów, skorzysta raczej na wyborze pieca zasilanego prądem.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu ddwloclawek.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Maciej Maciak na finiszu kampanii
Zagłosują z Tumskiej 4.🤣
Yyy
06:33, 2025-05-17
Wielka wygrana Anwilu! Toruń bezradny w Hali Mistrzów!
W PONIEDZIAŁEK NIE UDA SIĘ NA PEWNO SIĘ NIE UDA!!!!!
KAZIMIERZ WICHURA
23:57, 2025-05-16
Tymi ulicami nie przejedziesz w sobotę
Trza iśc na wybory i anulować nieobywatelskiego partyjnego kandydata zwanego decyzją
wyborcy
23:48, 2025-05-16
„Kupiłam gaz pieprzowy”. Gembicka przyznaje, że boi się
Nowaki z pińczaty też kupiły gaz *%#)!& na maciaka?
kamień w biznesie
23:18, 2025-05-16
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz