Zamknij

7 mało znanych faktów i ciekawostek na temat sushi

artykuł sponsorowany + 15:55, 19.03.2019 Aktualizacja: 15:55, 19.03.2019
Skomentuj

Sushi to potrawa, której poświęcono tysiące opracowań. Chociaż współczesna postać sushi ma nie więcej niż 200 lat, historia tego dania może liczyć nawet 25 wieków. Sushi zyskało w Polsce popularność już kilkanaście lat temu, ale dopiero od niedawana przestaliśmy myśleć o tym przysmaku jako o potrawie elitarnej, przeznaczonej na specjalne okazje. Obecnie zamawiamy sushi zarówno na przyjęcia, jak i na szybkie biurowe lunche czy w ramach przekąski do filmowego lub serialowego maratonu. Przygotowaliśmy porcję interesujących i zaskakujących informacji na temat tej słynnej japońskiej potrawy. Zapraszamy do lektury.

  1. Najlepsze japońskie noże do krojenia sushi wytwarzane są taką samą metodą jak niegdyś samurajskie miecze. Najbardziej konserwatywni kucharze z Kraju Kwitnącej Wiśni wciąż wierzą, że ostrze posiada indywidualną, nadaną przez rzemieślnika duszę, dlatego noże traktuję się tutaj z najwyższą starannością i szacunkiem. Perfekcyjnie wykonany nóż do sushi powinien być ostrzony raz dziennie.
  2. Wasabi, czyli japoński chrzan (spokrewniony dość mocno z kapustą), zaczęto spożywać wraz z sushi ze względów higienicznych – zawarte w tej roślinie substancje zabijały żyjące w surowych rybach bakterie i pasożyty. Obecnie, kiedy warunki sanitarne stoją na nieporównywalnie wyższym poziomie i ze strony surowych ryb nie grozi nam już żadne niebezpieczeństwo, wasabi jadamy już tylko dla wzmocnienia wrażeń smakowych.
  3. Tuńczyk błękitnopłetwy (tuńczyk pospolity) to jedna z najczęściej wykorzystywanych do przygotowania sushi ryb. Najwyższa cena, jaką kiedykolwiek zapłacono za tę przepyszną rybę, to 1,8 miliona dolarów za ważącą 222 kilogramy sztukę. Tuńczyka złowiono u północnych wybrzeży Japonii, w pobliżu miasta Oma, a rekordową sumę zapłacił właściciel restauracji Sushi Zanmai, Kiyoshi Kimura.
  4. Najdroższe sushi na świecie przygotował filipiński kucharz Angelito Araneta Jr. Owinięta w pokryty 24-karatowym złotem płat nori i przyozdobiona diamentem o masie 0,25 karata oraz perłami Mikimoto mała przekąska kosztowała prawie dwa tysiące dolarów.
  5. Używane do owijania sushi wodorosty nori pozyskiwano dawniej w ten sposób, że zeskrobywano je z dna łodzi, a następnie prasowano na arkusze i suszono na słońcu.
  6. Nigiri, czyli kawałeczki ryb lub owoców morza ułożone na wałeczku z ryżu, należy jadać odwrotnie niż się je podaje – rybą do dołu. W sosie sojowym zanurzamy więc tylko rybę, nigdy zaś ryż, dzięki czemu w drodze między miseczką a naszymi ustami sushi na pewno się nie rozpadnie.
  7. Międzynarodowy Dzień Sushi obchodzimy 17 czerwca. Święto to zostało ustanowione w 2009 roku.

Wyborne sushi w Polsce oferuje sieć Sushi Kushi oraz wiele innych knajp japońskich. 

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu ddwloclawek.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%