Tradycja kulinarna słonecznej Italii jest bardzo bogata – położenie sprzyja uprawom, a słoneczne dni dojrzewaniu warzyw. Nic dziwnego, że klasyczne włoskie dania cieszą się tak dużą popularnością –nie tylko pizza. Poniżej kilka potraw charakterystycznych dla wybranych włoskich regionów.
Za co kochamy kuchnię włoską? Na pewno za smak, ale też prostotę, aromat, dużą ilość ziół oraz wysokiej jakości składniki – a także za serce wkładane podczas gotowania w powstające dania. Warto wybrać się do Włoch nie tylko po to, aby zwiedzać czy wypoczywać nad morzem, ale też udać się w kulinarno-kulturową podróż po włoskich regionach – po drodze poznasz wspaniałe potrawy, które można zjeść tylko tutaj. Inne – jak pizza – różnią się zależnie od regionu. Podpowiadamy, czego koniecznie musisz spróbować we Włoszech.
Możesz wybrać się na pizzę w Zabrzu, Toruniu czy Krakowie, ale najlepszą zjesz we Włoszech, a konkretnie w Neapolu. Klasyczny placek z aksamitną mozzarellą, soczystymi pomidorami oraz aromatyczną bazylią smakuje wybornie, mimo że jest tak prosty! W innych regionach kraju możesz zaś spróbować innych jej odmian – z owocami morza, salami, z białym sosem, a nawet w formie kwadratowej. Tradycyjną margheritę zjesz w każdej włoskiej restauracji, ale pyszną pizzę zamówisz także w pizzerii Dominium – np. w Zabrzu, mieście uznawanym za perełkę Śląska.
W kuchni Trydentu w Alpach można od razu zauważyć wpływy kuchni Austrii – sycące gnocchi świetnie wpisują się w ten klimat. Najczęściej są one serwowane z różnym nadzieniem, zależnie od regionu. Warte spróbowania są z sosem serowym, ale także z truflami. To konkretna potrawa, dlatego nie polecamy jej osobom dbającym o linię – po takim obiedzie koniecznie trzeba spalić nadmiar kalorii, ale w Alpach nie będzie z tym problemu.
Wenecja Euganejska to region o obfitych tradycjach kulinarnych – można tu skosztować różnych specjałów, ale absolutną klasyką są makarony serwowane z owocami morza, czyli zwykle krewetkami, małżami w muszlach, kalmarami. Tagliatelle czy spaghetti – na przykład barwione atramentem kałamarnicy na czarno – to podstawowe danie, które trzeba tu zamówić. Obowiązkowo z karafką schłodzonego białego wina!
Region Emilia-Romania ma bogate tradycje kulinarne i słynie z wielu potraw, a także win. Popularne są tutaj przede wszystkim ryby z grilla, makarony czy risotto z owocami morza, sery i szynki. Wśród dań na obiad czy kolację wyróżniają się niewielkie pierożki tortellini – warto podziwiać ich kształt, ale zachwycają też smakiem. Są nadziewane mięsem lub ricottą i szpinakiem.
0 0
Od siebie mogę polecić też restaurację Szkutnia w Warszawie. W kwestii kuchni włoskiej nie mają sobie równych.