Jeśli interesujesz się, choć w minimalnym stopniu, kwestią zdrowego odżywiania, a hasło zbilansowany posiłek nie jest Ci obce, to z pewnością znasz ideę diet pudełkowych i zapewne nie raz słyszałeś o cateringu dietetycznym. Jego popularność wciąż trwa w najlepsze, a korzystanie z diet pudełkowych staje się niemal stylem życia. Gotowe zestawy posiłków, dostarczane co rano pod drzwi, stały się codziennym obrazem dla mieszkańców wielu domów i mieszkań. Na czym polega więc fenomen diety pudełkowej?
Choć znakomita większość z nas doskonale zdaje sobie sprawę z tego, jak ważne jest zdrowe odżywianie, to ze smutkiem musimy stwierdzić, że na sklepowych półkach coraz więcej jest żywności, która nie powinna być stałym elementem naszej diety. Wszystko za sprawą składników, które spożywane w dłuższej perspektywie czasowej mogą nam zwyczajnie zaszkodzić. Choć pojęcie żywności przetworzonej kojarzy się zwykle ze słodyczami czy słonymi przekąskami typu chipsy, których przecież nie spożywamy na śniadanie, obiad i kolację, a raczej jako przekąski, to szkodliwość składników w żywności sklepowej może rozciągać się na wiele innych produktów. Zupki w proszku czy dania instant, sugerujące, że są pożywnymi posiłkami, które można przygotować w ekspresowym tempie, to tylko wierzchołek góry lodowej. I to bardzo oczywisty, bo pewnie po przeczytaniu składu na etykiecie, w którym nie brakuje konserwantów i sztucznych polepszaczy smaku, nie trudno dojść do wniosku, że stała ich obecność w naszej diecie nie jest dobrym wyborem. Problem zaczyna się wtedy, kiedy słabej jakości skład produktu jest ukrywany. A dzieje się tak np. w przypadku pieczywa, które — kierując się swoim zdrowiem — bierzemy za tzw. ciemne pieczywo, czyli wytworzone z mąki razowej lub pełnoziarniste. W rzeczywistości bywa, że bułka czy chleb kolor swój zawdzięcza… zwykłej mące białej zabarwionej karmelem. Niedoświadczone osoby, uczące się dopiero rozróżniać rodzaje pieczywa, nabierają się na ten trik bardzo łatwo. A stąd już prosta droga do smutnych konsekwencji — wysokich wahań cukru we krwi czy nadwagi. Podobnych przykładów jest więcej, a ci, którzy mają już dość szukania prawdziwie dobrej jakości w ulubionych produktach sięgają w końcu po catering dietetyczny, gdzie menu dostępne jest do wglądu czarno na białym, a nad doborem składników czuwają doświadczeni dietetycy.
Względy zdrowotne to jedno. Drugim powód, przez który dieta pudełkowa jest tak popularna, związany jest z faktem, do którego wielu wciąż przyznaje się niechętnie, choć nie ma w tym nic wstydliwego. Powiedzmy to wprost: Dieta pudełkowa jest szalenie wygodna! To niemal jak posiadanie prywatnych kucharzy, którzy codziennie dla nas gotują, a przyszykowane na świeżo dania codziennie rano dowożą nam szoferzy. Jedyne, co musimy, to otworzyć drzwi, zabrać swój zestaw i cieszyć się smakiem potraw. Luksus? Owszem, ale na taki rodzaj luksusu warto sobie pozwolić — wygoda jest niejako skutkiem ubocznym całego przedsięwzięcia, polegającego na dbaniu o to, co jemy. Catering — nomen omen — Wygodna Dieta, proponuje wiele różnych rodzajów diet: od dań dla osób czynnie uprawiających sport, przez osoby z insulinoopornością, po menu dla wegan czy osób, które unikają laktozy czy glutenu w jadłospisie. Bo wygoda to nie tylko brak konieczności kupowania składników, ich późniejszej obróbki oraz gotowania. Wygoda to też pewność, że posiłki, które dostajemy, skomponowane są na miarę naszych indywidualnych potrzeb. Nie musimy wybierać z menu tego, co możemy zjeść, a odrzucać tego, co nie jest dla nas korzystne. Dietetycy zrobią to codziennie za nas! Jeszcze inna sytuacja to taka, gdy zachodzi konieczność podwójnego przygotowywania wszystkich posiłków. Bywają takie rodziny, w których jest ktoś, kto ma specjalne potrzeby żywieniowe, np. starsza osoba z cukrzycą, niezdolna samodzielnie przygotowywać sobie jedzenia. Dla potrzebującego trzeba gotować osobne dania. Zamiast przygotowywania dwóch wersji posiłku dla całej rodziny, można ułatwić sobie codzienne funkcjonowanie i zadbać o prawidłowe menu dla babci czy dziadka dzięki cateringowi - łatwo, wygodnie i przede wszystkim zdrowo!
Jeśli wziąć pod uwagę fakt, że choroby cywilizacyjne, spowodowane nieprawidłowym odżywianiem stają się obecnie plagą, to nie dziwi tak wielka popularność cateringu dietetycznego. Wychodzi on naprzeciw potrzebie zdrowego odżywiania. Dodajmy do tego ogromną wygodę takich posiłków, a dostaniemy odpowiedź na to, dlaczego diety pudełkowe jeszcze długo będą święcić triumfy.