Podczas wykonywania pracy w zakładach przemysłu spożywczego personel powinien stosować specjalną odzież roboczą gwarantującą bezpieczeństwo i komfort. Są to przede wszystkim wszelkiego rodzaju fartuchy, kombinezony, osłony na obuwie, maseczki, rękawiczki i czepki ochronne. Z kolei pracodawcy zobowiązani są dostarczyć pracownikom odpowiednie elementy ubioru dostosowane do charakteru wykonywanej pracy. Tego typu wyposażenie jest niezbędne aby spełnić odpowiednie normy sanitarno-epidemiologiczne. Jakie właściwości powinna mieć odzież dla osób pracujących w sektorze związanym z produkcją żywności? Aby się tego dowiedzieć zapraszamy do lektury artykułu, w którym poruszamy to zagadnienie.
Odzież robocza przeznaczona dla osób mających kontakt z żywnością musi spełniać rygorystyczne wymagania higieniczne. Jest to niezbędne w celu zachowania bezpieczeństwa zarówno produktów, jak i pracowników. Pracownicy sektora spożywczego muszą używać elementów ubioru wykonanych z najwyższej jakości materiałów, przystosowanych pod względem trwałości i kroju. Odzież robocza, np. fartuchy, spodnie czy bluzy, musi być dostosowana do trudnych warunków panujących w zakładach zajmujących się produkcją i przetwarzaniem artykułów żywnościowych. Najczęściej tego typu ubrania występują w kolorze białym. Profesjonalną odzież roboczą dedykowaną dla sektora spożywczego można prać w wysokich temperaturach bez obaw o utratę właściwości ochronnych. Wszystkie zakłady produkcyjne i przetwórcze muszą zaopatrzyć się również w odpowiedni sprzęt i narzędzia do sprzątania zgodne z aktualnymi przepisami BHP. Należyty osprzęt i przybory wpływają nie tylko na higienę pracy, lecz także na jakość i bezpieczeństwo produktów spożywczych. Ze środkami ochrony indywidualnej oraz wyposażenie do mycia i czyszczenia wykorzystywane przy produkcji żywności można zapoznać się na przykład tutaj: clean-access.com.
Każdy pracownik uczestniczący w procesach mycia potrzebuje odpowiedniego stroju. Bezpieczeństwo i zdrowie zatrudnionych osób to jeden z priorytetów zakładów pracy, dlatego w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego stosuje się odzież i wyposażenie spełniające wymogi HACCP. Do podstawowych środków ochrony osobistej należą ubrania wodoochronne (konkretne przykłady można zobaczyć na stronie: https://clean-access.com/oferta/ubrania-wodoochronne/), ułatwiająca pracę i chroniąca pracownika przed zamoczeniem w trakcie czynności porządkowych. W przemyśle spożywczym najlepiej sprawdzają się ubrania przystosowane do użytkowania w wilgoci, ze środkami chemicznymi i w nieprzyjemnych zapachach. Spodnie oraz kurtki wodoochronne są skutecznym zabezpieczeniem podczas procesów mycia, chronią też przed zabrudzeniem odpadami. Odzież robocza i ochronna dedykowana dla przemysłu spożywczego powinna być trwała i zapewniać możliwość długiego użytkowania. Niezbędna jest również zgodność z obowiązującymi normami oraz odporność na czynniki chemiczne, tłuszcze oraz częste płukanie w wysokich temperaturach. Specjalistyczne ubrania przeznaczone do prac, przy których jest kontakt z żywnością, oferuje na przykład firma CleanAccess. Jest ona liderem w dziedzinie higieny dla przemysłu spożywczego i posiada duże doświadczenie w przepisach BHP. Jej produkty cechuje wzorowa trwałość oraz doskonałe przystosowanie pod kątem systemu HACCP. Na stronie https://clean-access.com/oferta-cleanaccess/ dostępny jest kompletny katalog produktów do pobrania.