Zamknij

Jagnięcina - właściwości i wartości odżywcze

artykuł sponsorowany + 13:41, 02.03.2022 Aktualizacja: 13:42, 02.03.2022

Jagnięcina zdecydowanie nie jest najpopularniejszym mięsem jadanym przez Polaków – na stołach nieodmiennie króluje drób, wieprzowina czy wołowina. Niestety, ludzie nie doceniają szeregu właściwości zdrowotnych, wartości odżywczych oraz walorów smakowych, jakie posiada mięso jagnięce. Według dietetyków powinno ono częściej gościć w naszej diecie, gdyż niesie ze sobą wiele korzyści. Dlaczego warto spożywać jagnięcinę? W jaki sposób wybrać smaczne produkty wysokiej jakości?

Wyjątkowy smak

Mięso jagniąt charakteryzuje się wyjątkową kruchością i soczystością, jest przy tym niezwykle delikatne. Chociaż pod pojęciem „jagnięcina” rozumie się mięso pochodzące od owiec ubitych przed ukończeniem pierwszego roku życia, warto wybierać produkty z uboju młodszych zwierząt – do czwartego miesiąca. Wtedy jedynym pożywieniem jagniąt jest mleko matki, dlatego ich mięso cechują niepowtarzalne walory smakowe. W późniejszym okresie owce odżywiają się roślinnością, która w mniejszy lub większy sposób wpływa na smak i zapach jagnięciny.

Jeżeli chcemy mieć pewność otrzymania wysokiej jakości mięsa – kruchego, delikatnego, soczystego i smakowitego – warto nabyć je ze sprawdzonego źródła. Dobrym rozwiązaniem będzie jagnięcina ze sklepu online SpizarniaRydzynska.pl pochodząca ze zwierząt przebywających na świeżym powietrzu. Komercyjne hodowle, w których owce przebywają w ciasnych oborach czy klatkach znacznie obniżają jakość i smak mięsa ze względu na odczuwany przez zwierzęta stres i nienaturalne pożywienie.

Właściwości odżywcze jagnięciny

Jagnięcina to mięso lekkostrawne posiadające wiele składników odżywczych korzystnych dla zdrowia. Zawiera duże ilości białka oraz witamin (szczególnie z grupy B), to także nieocenione źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych – omega-3 i omega-6. Wśród makroelementów i innych składników odżywczych obecnych w jagnięcinie możemy wymienić również:

  • żelazo,
  • wapń,
  • cynk,
  • witaminę PP,
  • L-karnitynę,
  • kwas foliowy,
  • kwas orotowy,
  • sód,
  • miedź,
  • kwas linolowy,
  • witaminy B1, B2, B6 oraz B12.

Warto też zwrócić uwagę, że mięso jagnięce jest ubogie w tłuszcz oraz węglowodany przy jednoczesnej wysokiej zawartości białka. Dlatego też stanowi idealny element diety małych dzieci, osób starszych, sportowców oraz ludzi po różnego rodzaju kontuzjach.

Właściwości prozdrowotne mięsa jagnięcego

Jagnięcina w opinii dietetyków jest jednym z najzdrowszych mięs, gdyż posiada całą gamę właściwości prozdrowotnych. Spożywanie tego produktu korzystnie wpływa na organizm, powodując między innymi zmniejszenie ryzyka cukrzycy typu 2, usprawnienie metabolizmu glukozy i innych węglowodanów oraz poprawienie mineralizacji kości. ze względu na dużą zawartość sprężonego kwasu linolowego. Jagnięcina ma także dobry wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, uwagę, koncentrację oraz refleks – jest to zasługą obecnej w niej L-karnityny. Mięso jagnięce zapobiega również rozwinięciu się nowotworów, co ma związek z dużą ilością kwasu orotowego (jagnięcina zawiera ponad 30 razy więcej tego składnika odżywczego niż mięso innych zwierząt). Wśród właściwości prozdrowotnych tego produktu nie może zabraknąć zapobiegania miażdżycy i innym chorobom układu krążenia oraz redukcji poziomu złego cholesterolu we krwi, co jest związane z obecnością kwasu linolowego oraz L-karnityny.

Na co zwrócić uwagę, wybierając jagnięcinę?

Aby dokonać zakupu mięsa jak najwyższej jakości, powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na kilka istotnych kwestii. Pierwszą z nich jest kolor jagnięciny – powinien być bladoróżowy lub delikatnie czerwony, jaśniejsza barwa świadczy o młodszym wieku ubitego zwierzęcia, co znacznie przekłada się na walory smakowe. Ważny jest także zapach produktu, który powinien być jak najmniej wyrazisty. Nie mniej istotna jest wielkość kupowanego kawałka mięsa i jego waga – parametry te świadczą o wieku jagnięcia (im starsze, tym większy i cięższy dany fragment mięsa).

Zamierzając kupić jagnięcinę, wybierajmy sprawdzonych sprzedawców. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że zapewniają oni dobre warunki zwierzętom, a co za tym idzie – wysoką jakość produktów. 

Partnerem artykułu są delikatesy ekologiczne SpizarniaRydzynska.pl

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop

OSTATNIE KOMENTARZE

0%