Zamknij

3 najpopularniejsze dodatki do żywności

artykuł sponsorowany + 08:32, 08.03.2022 Aktualizacja: 08:32, 08.03.2022

Produkcja żywności wiąże się z koniecznością stosowania wielu produktów, które wpływają na jej smak, trwałość i wygląd. Dodatki do żywności są powszechnie stosowane w produkcji różnorodnych artykułów spożywczych. Mogą być naturalne lub chemiczne. Jednymi z nich są kwasek cytrynowy, kakao i glutaminian sodu. Dlaczego są tak powszechnie stosowane? Dowiesz się z naszego krótkiego artykułu.

Czym są dodatki do żywności?

Dodatki do żywności to substancję, które nie są spożywane jako sama żywność, a stosuje się je jako składnik dodawany w czasie produkcji żywności. Ich stosowanie ma na celu przedłużenie okresu trwałości i stabilności produktu poprzez ograniczanie oraz zapobieganie działania drobnoustrojów, utleniania składników, a także powstawania reakcji enzymatycznych i nieenzymatycznych. Dodatki do żywności mają również za zadanie zahamować rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych, a także zapobiegać zmianom cech organoleptycznych jak: zapach, smak i barwa. Co istotne, ich zadaniem jest także podniesienie atrakcyjności produktów, dzięki czemu są chętniej wybierane przez konsumentów. 

Glutaminian sodu 

Glutaminian sodu to popularna substancja, która stosowana jest jako przyprawa. Najczęściej spotyka się go w formie proszku lub niewielkich kryształków. Wykorzystywany jest praktycznie w każdej kuchni. Jego zadaniem jest wzmacnianie smaku i zapachu potraw, dzięki temu zyskują niepowtarzalny smak. Co istotne, glutaminian sodu przypomina w smaku mięso. Znany jest pod skrótem E621. Najczęściej spotyka się je w sosach, gotowych konserwach rybnych i mięsnych, a także zupach i przyprawach. Stosuje się go również do produkcji wyrobów mięsnych jak pasztety i parówki, a także wędliny. Glutaminian sodu można również spotkać w słonych przekąskach, fast-foodach i kostkach rosołowych.

Kakao

Kakao to dodatek żywnościowy, który chętnie wykorzystuje się do produkcji wielu napojów i wyrobów cukierniczych. Co istotne, kakao jest chętnie stosowane ze względu na swój smak i barwę, dzięki czemu pozwala na uzyskanie ciemnych odcieni różnej żywności i niepowtarzalnego smaku. Niezwykle ważna jest wysoka zawartość cennych składników odżywczych (potas, magnez, fosfor i cynk). W końcu kakao pochodzi z naturalnych ziaren kakaowca, które wykazują bardzo dobre oddziaływanie na organizm człowieka. Kakao chętnie wykorzystuje się nie tylko w masowej produkcji, ale również w wielu domach do ciast i deserów. 

Kwas cytrynowy 

Kwasek cytrynowy to kolejny dodatek do żywności pochodzenia naturalnego, występuje pod symbolem E330. Jego największe ilości znajdują się w owocach cytrusowych. Występuje również w wielu organizmach żywych. W dzisiejszych czasach kwasek cytrynowy pozyskuje się z pleśni Aspergillus Niger. Wykorzystywany jest w produkcji na szeroką skalę. To popularny regulator kwasowości, a także środek konserwujący, przeciwutleniacz i wzmacniacz smaku. Jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia, dlatego dodaje się go do wielu przypraw, olejów, napojów, piwa, sosów oraz przetworów rybnych i mięsnych.

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%