Zamknij

Jak prawidłowo przechowywać owoce i warzywa w lodówce by ograniczyć marnowanie żywności?

art. sponsorowany + 08:35, 26.01.2023 Aktualizacja: 08:35, 26.01.2023

Chociaż na świecie jest wielu głodujących ludzi, marnowanie żywności jest jedną z największych bolączek naszych czasów. W związku z tym, że mamy dostęp do różnorodnych produktów spożywczych z całego świata, często kupujemy za dużo, a do koszyka wkładamy także niepotrzebne produkty. Co więcej, niejednokrotnie nie wiemy jak prawidłowo przechowywać warzywa, owoce i inne produkty, tak, by jak najdłużej zachowały świeżość. Nowoczesne lodówki zdecydowanie ułatwiają prawidłowe przechowywanie żywności, jednakże samo urządzenie nie wystarczy: musimy też wiedzieć, w jaki sposób z niego korzystać, by działać odpowiedzialnie i racjonalnie wykorzystywać pieniądze.

Zastanawialiście się Państwo kiedyś nad tym, jakie kwoty zostałyby w Waszym portfelu lub na koncie bankowym, gdybyście mogli odzyskać pieniądze wydane na produkty żywnościowe, które zostały zmarnowane? To, ile pieniędzy tracimy, marnując przy okazji jedzenie, mogłoby nas przerazić, gdybyśmy zrobili sumienne podsumowanie, np. pod koniec miesiąca. Pierwszym krokiem do sukcesu jest rozsądne, przemyślane zakupy. Drugim - odpowiednie i umiejętne przechowywanie żywności. W tym przypadku, oprócz stosownej wiedzy, przydadzą nam się również odpowiednie urządzenia domowe.

1. Nowoczesne lodówki a właściwe przechowywanie

Problem marnowania żywności dotyczy niestety wielu państw, w tym także Polski. Każdego roku w naszym kraju marnuje się kilka milionów ton żywności. Obecnie w Polsce mamy dostęp do różnych produktów, także warzyw i owoców, pochodzących z najodleglejszych zakątków świata. Ma to swoje mocne, ale i słabe strony, ponieważ wciąż kupujemy za dużo, nie zużywamy wszystkiego, a część jedzenia marnujemy poprzez nieodpowiednie przechowywanie. Najczęściej wyrzucamy pieczywo, warzywa i owoce.

Warto pamiętać o aspekcie moralnym: podczas gdy my wyrzucamy jedzenie, na świecie z powodu głodu cierpi około miliarda osób. Nie bez znaczenia jest również aspekt ochrony środowiska: wyrzucając zmarnowaną żywność, niepotrzebnie produkujemy więcej śmieci. W dodatku śmieci te produkujemy, wyrzucając ciężko zarobione pieniądze w błoto. No dobrze, argumenty są dość mocne, a zatem chyba wszyscy zgadzamy się co do tego, że konsumpcjonizm, prowadzący do bezmyślnego marnowania żywności, jest po prostu zły. A zatem co możemy zrobić, by nieco poprawić sytuację?

Z pomocą przychodzą nam nowoczesne urządzenia, które możemy wykorzystać na przechowywanie żywności.

Nowoczesne lodówki Samsung i inne, ułatwiają odpowiednie przechowywanie warzyw, owoców i innych produktów spożywczych. Jednak zanim włożysz do lodówki zakupioną żywność, upewnij się, czy na pewno produkt potrzebuje chłodu lodówki. Dla optymalnego zachowania świeżości i walorów smakowych, dokładnie przemyśl, w jakich warunkach powinny być przechowywane dane warzywa i owoce. Niektóre nie przetrwają bez lodówki nawet doby, inne wcale jej nie potrzebują.

2. Jak przechowywać warzywa i owoce?

Zanim rozpoczniesz przechowywanie warzyw i owoców w lodówce, podziel swoje zapasy na produkty, które wymagają trzymania w chłodziarce oraz te, którym jej zbyt niska temperatura może jedynie zaszkodzić. W pierwszej grupie znajdą się m.n. owoce leśne, śliwki, truskawki, wiśnie, czereśnie, a także marchewka, pietruszka, seler, kalarepa, por, papryka, brokuły czy też sałata. Do drugiej grupy możemy natomiast zaliczyć np. ziemniaki, czosnek, cebulę, ogórki, melony, banany i cytrusy. Co ważne, także pomidory spokojnie przetrwają poza lodówką, co jest sporym zaskoczeniem dla wielu konsumentów.

Do przechowywania warzyw i owoców użyjmy specjalnych pojemników, naczyń oraz organizerów.

3. Technologia naszym sprzymierzeńcem

Skoro świat współczesny przyniósł nam nowoczesne technologie, wykorzystajmy je, by nie marnować żywności. Najlepsze lodówki Samsung zostały wyposażone w innowacyjne technologie, które ułatwiają odpowiednie przechowywanie warzyw i owoców, a także skuteczne przedłużenie ich świeżości oraz terminu przydatności do spożycia.

W lodówkach Samsung z technologią Space Max™, która umożliwiła zredukowanie grubości ścianek urządzenia, zaletą jest duża pojemność lodówki, która pozwala dłużej przechowywać świeże produkty. A jeśli potrzebujemy "ekstra przestrzeni", możemy wykorzystać Cool Select+, która pozwala ona na zamianę zamrażalnika w chłodziarkę za pomocą jednego przycisku (w taki sam sposób możemy przywrócić tryb zamrażarki)

W lodówkach Samsung zastosowano także technologię Twin Cooling Plus™️, która bazuje na dwóch niezależnych obiegach powietrza. Dzięki tej technologii żywność dłużej utrzymuje swoje walory smakowe.

Jeśli wyjeżdżamy z domu na dłużej, warto zwrócić uwagę na dodatkowe funkcje lodówki i korzystać np. z dostępnego w lodówkach Samsung trybu wakacyjnego. Niewątpliwie pomocny jest także m.in. alarm otwartych drzwi.

4. Technologia Metal Cooling

Jeśli chcemy zapobiec utracie świeżości przez produkty spożywcze, warto zwrócić uwagę na technologię Metal Cooling. Tylny panel lodówki wykonany jest ze stali, która magazynuje chłód. Dzięki temu utrzymuje optymalną temperaturę wnętrza, a żywność nie jest narażona na wahania temperatury wewnątrz lodówki.

(art. sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop

OSTATNIE KOMENTARZE

0%