Za najlepsze i najbardziej wyszukane uznaje się zawsze knajpki i lokale serwujące swoje popisowe dania w centrach największych miast. To oczywiste – muszą mieć wzięcie i serwować doskonałe jedzenie, jeśli są w stanie funkcjonować w takich miejscach. Co ciekawe, najczęściej w środku miast można znaleźć restauracje o typowo polskich korzeniach, serwujące tradycyjne, znakomicie przyrządzone i doprawione dania w interesującej oprawie. Jakie są w takim razie dzisiejsze nowoczesne restauracje z polskim jedzeniem?
Wszystkie restauracje Stare Miasto muszą się czymś wyróżniać na tle konkurencji. Na pierwszy plan wysuwa się więc aspekt typowo estetyczny – miejsce zapraszające na posiłek musi zachęcać przyjemną aranżacją wnętrza. Lokale z typowo polskimi daniami są dość specyficzne i charakterystyczne – stawiają na drewniane, surowe i nieco prymitywne w wyrazie wyposażenie, jak drewniane, masywne ławy i stoły, wyeksponowane sklepienia, dekoracje z naturalnych roślin, nierzadko uzupełniane też ludowymi rzeźbami i dziełami sztuki naiwnej.
Takie wnętrza restauracji na Starym Mieście budzą przyjemne skojarzenia, dlatego z miejsca są w stanie porwać klientów i zachęcić do zajrzenia w kartę. I tam najczęściej klient ponownie jest mile zaskoczony: wielością i różnorodnością dań do wyboru, bazującą oczywiście na najlepszych przepisach, przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
Zwykle w kartach restauracji na Starym Mieście można znaleźć klasykę polskiej kuchni, nastawioną głównie na dania mięsne w przeróżnych odsłonach. Można tu znaleźć nie tylko ukochanego przez większość Polaków kotleta schabowego w towarzystwie kapusty zasmażanej i ziemniaków, ale znacznie bardziej wyszukane smaki. Wśród nich należy oczywiście wymienić gęsie i kacze udka z jabłkami i dodatkiem buraczków czy z jabłkami, nadziewanego kurczaka po polsku, policzki wołowe w aromatycznym sosie, polędwiczki wieprzowe w borowikach czy znakomicie przyrządzone ryby słodkowodne. W tradycyjnych restauracjach na Starym Mieście nie brakuje również znakomitych zup, stanowiących bazę dwudaniowych obiadów, jedzonych w Polsce. Wśród najlepszych i typowo polskich wymienia się oczywiście rosół, ale też żurek z jajkiem, barszcz czerwony z ziemniakami, wodziankę czy kwaśnicę. Każda z tych zup zawsze jest niepowtarzalna i przygotowywana według własnych, zwykle nieco odmiennych, kulinarnych koncepcji.