Zamknij
REKLAMA

3 sposoby na suche pieczywo przedstawiają ORŁY Piekarnictwa

10:14, 18.05.2020 | materiały partnera

Każdemu z nas zdarzyło się zostawić na wierzchu bułkę lub bochenek chleba, który zapomnieliśmy przykryć. Już na drugi dzień takie pieczywo potrafi być suche jak wiór. Są jednak sposoby na to, by np. wypieki piekarnicze z radomskiej piekarni odświeżyć i wykorzystać.

Piekarnik włącz!

Nastawiamy temperaturę około 1400C i czekamy aż piecyk się nagrzeje. W tym czasie, nasze suche pieczywo nawilżamy lekko wodą i zawijamy szczelnie w folię aluminiową. Kajzerce wystarczy około 5 minut, by wrócić do dawnej formy, duży bochenek może potrzebować około 15 minut. Pamiętaj jednak, że takie pieczywo trzeba od razu zjeść w całości, podobne odświeżanie kolejnego dnia może się nie udać.

Para w ruch

Bułki nie są tak trwałe jak kremy z naszej kosmetyczki, najczęściej już na drugi dzień wymagają odświeżenia. W tym celu wyjmij garnek do gotowania na parze lub przygotuj rondelek i zwykłe sitko do makaronu. W garnuszku zagrzewamy odrobinę wody, a gdy ciecz zacznie parować – na sitku układamy bułkę i przykrywamy pokrywką. Po minucie lub dwóch nasza bułeczka będzie wspaniale miękka i cieplutka.

Mikrofale na ratunek

Najszybszą metodą na twarde pieczywo jest użycie kuchenki mikrofalowej. Mamy tu kilka sposobów do wyboru, każdy da troszkę inny smakowo efekt końcowy:

  • Bułkę owiń lekko wilgotnym ręcznikiem papierowym. Włóż do mikrofalówki ustawionej na najwyższą moc i podgrzewaj przez 10-15 sekund;
  • Pieczywo posmaruj mlekiem za pomocą pędzla i włóż na podobny czas do urządzenia (zależy od wielkości bułki/chleba).
  • Włóż do mikrofalówkę kratkę do grillowania (utworzy się pięterko dla pieczywa). Na górze kratki połóż bułkę, a na dole podstaw miseczkę z wodą. Ustaw na średnią moc około 1000W i sprawdzaj co 10 sekund czy pieczywo jest już miękkie.
  • Odświeżanie bułek w mikrofalówce ma jedną wadę – podgrzane pieczywo trzeba zjeść naprawdę szybko, w ciągu kilku minut może na powrót stać się bardzo suche.

Szybka akcja

Czasami pieczywa jednak może nie udać się uratować, szczególnie, gdy dostrzeżesz na nim podejrzane białe czy zielone plamki. Pewnym krokiem udaj się więc do swojej piekarni w Radomiu lub sprawdź w innym mieście najlepszego wytwórcę kajzerek. Zrobisz to z pomocą plebiscytu Orły Piekarnictwa, w którym to oceny internautów (zebrane z setek stron www) decydują o wyborze najlepszego piekarza w regionie.

(materiały partnera)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
REKLAMA