Zamknij

SEZON na gęsinę rozpoczęty! W tej restauracji kupisz rarytasy z gęsi na wynos

19:33, 25.10.2020 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 15:43, 28.10.2020
Restauracja SEZON zaprasza na dania z gęsiny:  gęsi pipek w sosie pieczarkowym z pieczonymi warzywami; żołądki z gęsi w sosie z maślaków; sezonową, według autorskiego przepisu czarninę. Fot. SEZON. Restauracja SEZON zaprasza na dania z gęsiny: gęsi pipek w sosie pieczarkowym z pieczonymi warzywami; żołądki z gęsi w sosie z maślaków; sezonową, według autorskiego przepisu czarninę. Fot. SEZON.

Listopad to tradycyjnie czas na gęsinę, uważaną za jedno z najdoskonalszych mięs. Najlepsze restauracje o tej porze roku dbają, by mieć w menu dania z gęsiny. Pandemiczne obostrzenia to nie problem - w restauracji SEZON w Szpetalu Górnym pierogi z gęsiną, czarninę na gęsinie czy gęsie żołądki w sosie z maślaków, kupisz na wynos lub z dowozem. Koniecznie wypróbuj jedną z najlepszych restauracji w naszej okolicy!

Dlaczego gęsinę jemy jesienią? Właśnie teraz mięso tych ptaków jest najsmaczniejsze, bo kończy się ich cykl hodowlany. Wśród drobiu gęsina to prawdziwa arystokracja, gdyż gęsi trafiające na nasze stoły hodowane są w naturalnych warunkach, karmione są najlepszymi paszami owsianymi i zielonymi.

Gęsina na tle innych mięs wyróżnia się doskonałym smakiem, zapachem, soczystością, a także zróżnicowaniem pod względem zawartości składników odżywczych. 

Właściwości odżywcze gęsiny są godne podziwu – jest bogata w łatwo przyswajalne białko, składniki mineralne i zdrowe kwasy tłuszczowe, które zmniejszają poziom złego cholesterolu. Samo mięso jest niezwykle chude, a gęsi tłuszcz uznawany jest za afrodyzjak.

Po polsku, ale nowocześnie

Restauracja SEZON w Szpetalu Górnym (ul. Płocka 18) serwuje kuchnię polską, ale w nowoczesnym wydaniu, dba o sezonowość menu i korzysta z lokalnych składników, więc dania z gęsiny proponuje od początku istnienia. 

- Nasze gęsinowe menu jest bardzo bogate. W ubiegłym roku w okolicy św. Marcina 3/4 karty było związane z gęsią. W tym roku, w związku z zaistniałą sytuacją epidemiczną, planujemy nasze potrawy z gęsi sprzedawać na wynos i oczywiście będziemy je dowozić. Mimo tego chcemy być atrakcyjni na tle naszej konkurencji. Trzymamy kciuki, aby móc ugościć Państwa w tym czasie w naszej restauracji - mówi Ilona Kotwicka jedna z dwóch współwłaścicielek SEZONU

- Wiemy, że nasza gęś jest naprawdę przepyszna. Warto podkreślić, że mamy ekologiczne gęsi od naszych lokalnych rolników, nie od hodowców  - dodaje jej wspólniczka Agnieszka Kozłowska

Faszerowana pieczona gęś, rolada z piersi gęsi

Restauracja w Szpetalu Górnym przygotowała na listopad menu pełne potraw z gęsi. Rozpoczyna je czarnina na gęsinie, ale w innym niż dotychczas wydaniu oraz krupnik na gęsinie. Królować będzie - idealna na rodzinne spotkania - faszerowana gęś pieczona w towarzystwie zaskakujących dodatków. Musi być oczywiście gęsi pipek, który już w poprzednich latach był hitem. Czeka także czulent z gęsi i creme brulee. Na duży głód przewidziano roladę z gęsi

Tradycyjne rogale na św. Marcina

Jak Święto Niepodległości, to oczywiście tradycyjne rogale z białym makiem. Nie trzeba jechać do Poznania, aby rozkoszować się ich smakiem. Specjalnie na ten czas w restauracji SEZON ekipa kuchenna piecze rogale od podstaw. Pieczołowicie wyrabia ciasto według tradycyjnej receptury nie żałując dodatków do delikatnego farszu. Już trzeci raz z rzędu rogale marcińskie będzie można zamówić w SEZONIE.

Ekipa kuchenna piecze rogale marcińskie od podstaw. Fot. SEZON.

Sezonowo i regionalnie

Sezonowość to, zgodnie z nazwą, cecha charakterystyczna Restauracji SEZON. W menu znajdziemy sezonowe dania, zupy a nawet desery - tuż przed zamknięciem z powodu pandemii królowała dynia - dyniowy makaron, zupa czy pierogi.

Od początku istnienia lokalu, czyli od ponad 2 lat, karta zmienia się. Inspirowany porami roku SEZON początkowo oferował menu wiosenne i jesienne. W tej chwili zaskakuje swoich Gości zmienną kartą w zależności od dostępności sezonowych produktów.

Dbając o najwyższą jakość używanych produktów właściciele SEZONU nie próżnują, każdą wolną chwilę poświęcają na pielęgnowanie ogródka z warzywami i owocami, który znajduje się tuż przy restauracji. Oczywiście nie może zabraknąć świeżych i pachnących ziół.

- Kładziemy bardzo duży nacisk na to, aby jak najwięcej składników samemu wyprodukować: maliny, borówki, dynie, cukinie, pomidory, zioła. Robimy własne przetwory - wylicza Ilona Kotwicka. 

Koneserzy i poszukiwacze nietypowych smaków zawsze znajdą w SEZONIE coś zaskakującego. Ideą tego lokalu jest korzystanie z regionalnych dobrodziejstw, dlatego serwowana jest dziczyzna -  np. gulasz z dzika, comber z muflona itp. Oczywiście nie może zabraknąć szlachetnych gatunków ryb, na przykład jesiotra, który jest podawany w różnych postaciach.

SEZON oferuje potrawy z ryb, m.in. z jesiotra. Fot. SEZON

Zaczęło się od przyjaźni

SEZON istnieje od 2 lat. Jakie były początki?

- Zaczęło się od długoletniej przyjaźni, nasi mężowie pracowali w jednej firmie - przyznaje Ilona Kotwicka. - Kiedyś powiedziałam: "Agnieszka, w Górnym nawet nie mamy gdzie na kawę wyjść! Otworzyłabym tu kawiarnię". A Agnieszka na to: "To szukamy lokalu!". I tak powstała idea stworzenia miejsca dla wszystkich, którzy chcą dobrze zjeść i miło spędzić czas z dala od miastowego zgiełku.

-  Budynek, w którym jest restauracja, podobno ponad 20 lat stał pusty. Właściciel nikomu nie chciał go sprzedać, choć wiele osób chciało to kupić. Nam się udało. To było jak przeznaczenie. Dwa i pół roku jednak trwało, zanim doprowadziłyśmy całkowicie zaniedbany budynek i jego otoczenie do takiego stanu, żeby można było otworzyć tu restaurację

- wspomina Agnieszka Kozłowska. 

Ekipa Restauracji SEZON. Fot. G. Sobczak

Teraz Agnieszka odpowiada za organizację, a Ilona pilnuje jakości w kuchni. Ale nowe dania zawsze smakują obie. 

- Największą satysfakcję przynoszą nam sytuacje, kiedy spotykamy się z uznaniem klientów, odzewem z sali, że dania smakują a obsługa jest na wysokim poziomie. Zdarza się, że klienci chcą osobiście podziękować za posiłek naszemu wspaniałemu zespołowi kuchni - opowiada Ilona Kotwicka.  - Jestem dumna z tego, że SEZON staje się marką, jest kojarzony z tym, że tu zawsze jest coś oryginalnego, nowego a jednocześnie po domowemu. Ale jeszcze nie możemy powiedzieć, że już wszystko się udało. Mamy do zagospodarowania duży teren wokół restauracji. To plany na przyszłość - dodaje.

Restauracja SEZON aktualnie jest czynna: 

od wtorku do soboty w godz. 13 - 17 a w niedzielę od 12 do 17.

Sprzedaje tylko na wynos i dowóz. 

Menu dostępne tutaj.

Zamawiając danie główne za zupę zapłacisz tylko 4 zł!

Dowóz:

Szpetal Górny - GRATIS

przy zamówieniu powyżej 100zł - dowóz do 10 km GRATIS. 

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%